Leidub ka õnnelikke erandeid - sageli osutuvad nendeks reklaamile orienteeritud noored mehed, kes on üles kasvanud Coca-Cola, suhkruta "Orbiti" ning tervete eluviiside vaimus. Nende jaoks on "kummiseks" sama kohustuslik imidzhi atribuut nagu korralik riietus.

Ülejäänud meessugu ilmutab aga harvanähtavat üksmeelt. Nad nimelt põlgavad preservatiive. Miks? Argumentatsioon on vägagi erinev. Allpool pakume lühikese tutvustuse preservatiivipõlgajate enamlevinud tüüpidest. Kui siin midagi kahe silma vahele on jäänud, siis omapoolseid tähelepanekuid saab teha kommentaaride rubriigis.

Vananev Casanova

Minu donzhuanlikus nimekirjas on sadu naisi, ometi pole ma kordagi "seda asjandust" kasutanud. Ei usu, et korralikule inimesele on preservatiiv hädavajalik. Sotsiaalne keskkond ja seksuaalne orienteeritus kaitsevad mind igasuguse sünteetika eest. Hea seksi põhiline eeldus on õige valik, mis teebki selle ohutuks. Kõik haigused on aga tingitud sidemete lodevusest ning valedest valikutest. Pole tarvis viskuda kõigele, mis liigutab! Partnerit tuleb valida tundega ja mõistusega, siis ei juhtu ka tervisega midagi.

Küllaltki tark nõuanne mehe kohta, kas pole? Ometi peab konstateerima, et absoluutse ohutuse garantii annavad vaid laboratoorsed uuringud. Viiruste ja bakterite jaoks on üsna ükskõik inimese ühiskondlik positsioon ning sotsiaalne staatus. Ning ka aidsi ei haigestu üksnes ühiskonna heidikud.

Vanadele Casanovadele ei tule pähegi, et ajad on muutunud. Nende seksuaalsuse koidik langes ühte kuldsete aastatega, mil isegi juhuslikud suhted olid võrdlemisi ohutud. (Kui mitte just tervisele, siis vähemalt elule) Nende meeste põhiliseks probleemiks oli vaid partneri soovimatu rasedus.

Mehed kurdavad tihti, et preservatiiv alandab tunnete teravust. Osaliselt on see õige, kuigi kondoomide tootjad väidavad, et enamik negatiivseid aistinguid on pelgalt psühholoogilist laadi. Nii või teisiti on kumm ühtviisi ebamugav nii härradele kui daamidele. Millegipärast protesteerivad selle vastu aga vaid mehed.

Esteet ja gurmaan

Kasutada armatsedes preservatiivi on sama, kui vaadata väärtfilme halvakvaliteediliselt videolt. Aru võib ju saada, kuid nautida tõelist kunsti on praktiliselt võimatu. Parem siis juba seksist üldse loobuda, kui kasutada surrogaati. Ma vajan täisväärtuslikku kontakti naisega, kogu tunnete gammat. Muide, suurem osa naisi jagavad minuga seda tunnet. Mõned panevad vaid moe pärast vastu, kuid tavaliselt õnnestub ka kõige "kartlikumad" nõusse saada. Kõik sõltub vaid usaldusest.

Huvitav, et väga tihti kasutavad härrad sõna "usaldus", kui jutt käib seksist. Usaldus, mis põhineb shantaazhil. "Kas sa tõesti ei usalda mind?" hüüatab "solvatud süütus" vastuseks ettepanekule preservatiivi kasutada. Ometi ei tohi sel puhul kedagi usaldada.

Intiimsus ilma "kummita" on kui vene rulett, kus on alati olemas võimalus, et ainus kuul võib just sulle sattuda. Liiati veel sellepärast, et tugevama poole arusaam usaldusest on küllaltki omapärane. Ühe ameerika ajakirja küsitluse tulemusel "usaldaks" 47% meestest end naise kätte, kes näib sekspartnerite valikul kergemeelne olevat.

Pea pooled härradest, kes nõuavad oma partneritelt "usaldust" nende vastu, tunnistavad, et pole just eriti valivad intiimsuhetes. Keegi ei või teada ette, kas partner on ohutu või mitte. Ometi on mehed nii kindlad, et olukord on nende kontrolli all. Ka Delfi Womani hiljutine küsitlus näitas, et abieluvälised seksuaalsuhted on Eestis üpris tavaline nähtus. Uurimata jäi aga preservatiivi kasutamise sagedus nende kõrvalhüpete korral.

Muretu provintslane

Ei taipa, miks peaksin mõtlema ohutust seksist. Minu kodulinnas aidsi peale ei mõelda, viirusekandjaid võib sõrmedel üles lugeda. Isegi meie prostituutidel pole tarvis preservatiivi.

Muretus on muidugi kena seisund. Kuid mitte siis, kui jutt käib elust. Vist igal naisel hakkaks halb, kui ta partner tunnistaks, et puhkas sel suvel "paradiisis", kus iga 666-s elanik oli nakatunud, prostituudid olid imeodavad ning nad ei kasutanud kondoome. Seetõttu eelistavadki tugevama soo esindajad taolist avameelsust vältida. Pigem vannutakse pühalikult, et selle "erilise" hetkeni on tegeletud vaid ohutu seksiga või käidakse lagedale arstitõend, mis saadud viis partnerit tagasi…

Impotent "kummi" pärast

Naisel on lihtne rääkida ohutust seksist. Mis tal viga - heitis pikali, teeskles orgasmi ning kõik on rahul. Kuidas aga erektsiooni teeselda? Mees pole automaat ning tema potents on delikaatne asi. Alkohol, väsimus, stress, haigus - kõik need võivad saada otsustavaks faktoriks…
Tihti peab kõvasti vaeva nägema, et saavutada minimaalsetki erektsiooni. See on nagu loterii - kunagi ei tea, kas võidad või ei. Preservatiivi peale pole lihtsalt aega mõelda.

Selline kangelasest armuke on mures vaid oma isikliku meheliku väärtuse pärast ja tal ei tule pähegi ohutuse eest hoolt kanda. Kummi pealepanek tekitab temas ebamugavustunde, eriti siis, kui esimesel katsel oli probleeme erektsiooniga. Ei tasu tema kompleksidega arvestada, pigem võiks talle seletada, et võib oodata, kuni ta harjub preservatiiviga. Las ta annab endale aru, et ohutu seks erutab partnerit antud momendil rohkem kui tema erektsioon.

Mina ise!

Enamik mehi kinnitab, et kasutavad kondoomi siis, kui partner seda nõuab. Vabatahtlikult ei tee nad seda kunagi. Järelikult ei tohi asjal lasta isevooluteed minna ega loota selle peale, et kallim teie tervise eest hoolitseb. Ohutu seksi eest vastutavad naised.

Mõned põhireeglid:

  • Käekotis peaks olema alati pakk preservatiive.
  • Igaks hädajuhuks võiks üks pakk padja all olla.
  • Otsust: "Preservatiiv on hädavajalik" pole tarvis valju häälega teatavaks teha enne kui voodis.
  • "Ohtliku seksiga" võib nõustuda vaid pärast ühist arstlikku kontrolli.
  • Õppige ise preservatiiviga ümberkäimist.
  • Muutke see tegevus seksuaalmänguks.
  • Preservatiivi võiks koos valida.
  • Katsetada võiks sekspoodidest saadavate "mängude" eri variantidega.
  • Kui mees paneb teid valiku ette: "Mina või kumm", siis valige kõhklemata viimane.