Üks võimalikest lugudest

"Aidsi varjus kasvanuna suhtusin ma seksi alati ülima ettevaatusega," jutustas Cosmopolitanile 26-aastane Hollywoodi finantsnõunik Carol Ragas. "Mul oli omajagu seksuaalpartnereid, aga ma ei läinud kellegagi kondoomita voodisse. Ma olin koguni nii paranoiline, et ei jaganud armukesega hambaharja enne, kui teda oli testitud kõikvõimalike haiguste suhtes."

Ja seks ei olnud ainus, millesse Ragas ettevaatusega suhtes. Ta ei kasutanud kunagi uimasteid, ei joonud kuigi palju, treenis korralikult ning toitus tervislikult. Õigupoolest oli ainus "pöörane" asi, mis ta endale lubas, armsama üllatamiseks pahkluule tehtud roositätoveering. Ta valis välja korraliku salongi ning lasi endale teha kaks armast roosi, mis olid kallima meelest väga seksikad.

Kuue kuu pärast arutasid nad pulmaplaane, aga Ragas ei tundnud end kuigi hästi. Teda oli tabanud kõhugripp, mis ei läinud ega läinud üle. Ta läks arsti juurde, kuna kahtlustas, et tegemist võib olla kilpnäärme talitluse häirega ning seepärast lasi arst tal teha kõikvõimalikud analüüsid.

Nädala aja pärast kutsus asutuse halastajaõde ta ende juurde ja ütles talle, et tal on hepatiit C. Küsimuse peale, mida see endast kujutab, ei vastanud õde kuigi palju, soovitas vaid mitte muretseda ning saatis ta spetsialisti juurde. Kui Ragas asja omal käel internetist uuris, haaras teda paanika: võrgulehekülgedelt selgus üks hirmutav fakt teise järel. Ta sai teada, et kannab viirust arvatavasti kogu elu ning et see põhjustab umbes 20 aasta jooksul tõsiseid maksakahjustusi (tsirroosi) ning lõpeb tõenäoliselt surmaga.

Järgmine aids?

Kümne aasta eest ei olnud hepatiit C-l isegi mitte nime. Tänapäeval nakatub sellesse tõppe neli korda rohkem inimesi kui aidsi. Põhjuseks see, et haigus kandub palju kergemini edasi. Nii nagu aids, levib ka hepatiit C saastunud vere kaudu, seepärast on kõige levinumad nakatumisallikad puhastamata nõelad ja kaitsevahenditeta seks. Aga sellega sarnasus ka piirdub. Erinevalt aidsist ei hukku hepatiit C õhu käes: ta võib elada kuivanud veretilgas päevi, mis tähendab seda, et nakkuse võib saada maniküüris käies, tätoveeringut tehes ja hambaharja jagades.

Sellal kui aids tapab kõik oma ohvrid, surmab hepatiit C umbes kümnendiku inimestest, kelle ta nakatab. Aga eksperdid ennustavad, et kui kümned praegused viirusekandjad 10-20 aasta jooksul haigestuma hakkavad, paisub see näitaja kolmekordselt, mis tähendab sisuliselt seda, et hepatiit C nõuab rohkem ohvreid kui aids.

Ragas, kes usub, et sai nakkuse tätoveeringusalongis, sai diagnoosi aasta pärast nakatumist, mil ravi on kõige efektiivsem. Aga tema on erand. Mõni inimene võib nakatuda 20-aastasena, aga saada haigusest teada alles 40- või 50-aastasena. Selles punktis on liiga hilja päästa nende maksa ja sageli ka elu.

Hepatiit C tapab vaikselt

Inimesed ei teadvusta endale hepatiit C ohtu mitte ainult seepärast, et haigusena registreeriti see alles 1989. aastal, vaid ka seepärast, et inimene võib olla aastaid nakkusekandja, ilma et ta haigestuks.

Hepatiit C on vaikne kiskja, ta võib nakatada inimese, kellel sellest aimugi ei ole, ning hävitada aeglaselt, kuid süstemaatiliselt tema maksa.

Paljud avastavad nakkuse juhuslikult, näiteks doonoriks minnes.

Ja isegi kui patsiendid tunnevad midagi, on probleemid ebamäärased ning seda on kerge ajada segi muude haigustega. Kui inimene tunneb end pidevalt väsinuna, ei oska ta kahtlustada hepatiit C-d, vaid arvab, et on stressis ja ületöötanud.

Mis on seksil sellega pistmist?

20-40 protsenti hepatiit C-sse nakatunud patsientidest ei kuulu niinimetatud kõrgendatud riskigruppi: nad ei tarvita uimasteid, ei tööta meditsiini alal ega ole saanud vereülekannet enne verepanga turvaliseks muutmist.

Kuna viirus suudab säilida elusana päevi, võib inimene nakatuda iga kord, kui saastunud veri satub tema vereringesse.

Selleks piisab ka sellest, kui ühe kõrrega kokaiini sõõrmesse tõmmata, kuna kõrs hõõrub vastu nina tundlikku sisemust ning võib veresooni vigastada.

Ja loomulikult paneb kõrvade või muude kehaosade augustamine, tätoveeringu tegemine või maniküüris ja pediküüris käimine inimesed suurde ohtu, kui selle juures kasutavaid vahendeid ei steriliseerita. Ja isegi kui tätoveerija steriliseerib tätoveerimisnõela, võib viirus tindi sees veel kaua elada.

Kuigi hepatiit C ei kandu seksi teel edasi nii kergesti kui aids, usub Atlanta Haiguskontrollikeskus, et 20 protsenti nakatunutest on saanud nakkuse sugulisel teel. Eriti ohtlik on seks siis, kui partneritel on lahtiseid haavu. Kui ühel partneritest on päraku või tupe piirkonnas vigastusi, võib partner nakatuda, kui temal on peenise piirkonnas haavandeid.

Hepatiit C-st hoidumiseks tuleks harrastata turvaseksi, vältida uimasteid, mitte jagada teistega zhilette, küüneviile ja -kääre. Kui te lähete maniküüri või tätoveeringut saama, kontrollige, et salong steriliseeriks kõik vahendid autoklaavis, kuna alkohol ja desinfitseerivad lahused ei tapa viirust. Kontrollige, et tätoveeringu kasutamisel kasutatakse iga kliendi puhul uut nõela ja tinti.

Mida varem, seda parem

Kuigi hepatiit C ravim puudub, on hea, kui see haigus diagnoositakse võimalikult varakult, kuna sellisel juhul on teil võimalus muuta oma elustiili ning aeglustada haiguse kulgu maksa säästes.

Kuna maksa funktsioon on filtreerida toksiine, on mõistlikum vältida alkoholi ja liigseid ravimeid, sellega kurnate maksa vähem. Kuna alkohol stimuleerib viiruse paljunemist, suhtuge sellesse kui bensiini tulle viskamisse. Kuna kõik ravimid käivad läbi maksa, võib tablett aspiriini päevas seda organit liigselt kurnata.

Asja teeb hullemaks see, et paljud arstid ei oska kahtlustada, et nende patsiendil võib olla hepatiit C. Kuna nad ei oska seda kahtlustada, ei lase nad ka analüüse teha ning see lükkab ravi edasi.

Seepärast soovitavad eksperdid kõigil, kes on tarvitanud narkootikume, saanud vereülekande, seksinud paljude partneritega või töötanud meditsiini alal, lasta end hepatiit C suhtes testida. Ja loomulikult, kui te tunnete väsimust, valusid kõhus ja liigestes, teil on paha olla ja te oksendate - pöörduge arsti poole.

Ravi ootuses

Nii tõsine kui hepatiit C ka ei ole, ei tähenda positiivne diagnoos veel surmaotsust. 15-20 protsendil juhtudest on organismi immuunsussüsteem võimeline seda superviirust ründama ning see läheb iseenesest minema. Kolmandikul inimestel aga põhjustab viirus tõsiseid kahjustusi ning paljude inimeste jaoks on maksa siirdamine ainus lootus ellu jääda.

Paari aasta eest oli ainus ravi, mis arstid hepatiit C vastu määrasid, interferoon, mis aitas vaid 10-15 protsenti patsientidest ja põhjustas ebameeldivaid kõrvalnähte. Hiljuti kiitis Ühendriikide ravimiamet heaks ravimi, mis ühendab interferooni ja viirusevastase ravimi omadused ning annab tulemusi 40 protsendil patsientidest.

Kuigi arstid kasutavad sõna ravi hepatiit C puhul väga ettevaatlikult, kuna viirus võib end aastaid peita, annavad tulemused alust optimismiks. Uuringud näitavad, et 96 protsenti esimese poole aasta jooksul negatiivse analüüsitulemusi saanud patsientidest olid viirusevabad ka aastaid hiljem.

Hepatiidi
tüüp
nakkuse allikas sümptomid ravi
A kokkupuude saastatud vere, veega ei ühtegi või nagu gripil (nõrkus, pööritus, isukaotus, valu lihastes), tume uriin, kollased silmavalgedläheb ise mööda, saadaval on vaktsiin
B otsene kontakt vere või kehavedelikega (sealhulgas seksuaalne) sama mis A-l, aga tugevamalt tavaliselt läheb ise mööda, rasketel juhtudel kirjutatakse välja interferooni, vaktsiin on saadaval
C otsene kontakt saastatud verega ei mingeid või nagu kergel gripil, enamus juhtumeid on kroonilised interferoon või interferoon koos teise viirusevastase rohuga, vaktsiin puudub
D sama mis B rasket grippi meenutavad sümptomid, võib olla krooniline tavaliselt möödub iseenesest, kroonilistel juhtudel ravitakse interferooniga, hepatiit B vaktsiinist on abi
E saastatud õhk või toit keskmise raskusega gripi laadsed sümptomid ja silmavalgete kollaseks tõmbuminemöödub iseenesest