Kahjuks on nakkusoht endiselt olemas. Kuigi on olemas ravimid, mis ei lase viirusel aktiviseeruda (ja seega lööbel tekkida), ei ole herpest võimalik välja ravida. Õigupoolest nakatub enamus inimesi seksuaalvahekorrast inimesega, kellel ei ole herpesesümptomeid (kuna nakatumine võib toimuda ka enne lööbe ilmumist).

Mõnes mõttes on teil vedanud, et te vähemalt teate, et olete nakatunud ning saate seega rakendada ettevaatusabinõusid. Kindlasti peate sellest ka oma partnerile rääkima, sest kui ettevaatlik te ka ei oleks, on nakatumisoht alati olemas. Teema on keeruline, aga võtke see jutuks pigem varem kui hiljem.

Vältige liigset enesekindlust - 75 % herpeseviiruse kandjatest nakatab ka partneri, kui nad ei ole ettevaatlikud. Arutage oma arstiga viiruseravi. Seksides (ka suuseksi ajal) kasutage alati kondoomi.

Järgmine tabel on Aidsi ennetuskeskuse koduleheküljelt .

Viiruslikud haigused Herpes e
lihtohatis sugu-elunditel
Kondüloomid e
suguelundite näsad
Hepatiit-B AIDS ehk HIV-tõbi
Mis see on? Tekitajaks on viirus, millel on kaks alaliiki: üks tekitab ohatise huultele, teine peamiselt suguelunditele. "Tänu" suuseksile on võimalik, et huuleherpes kandub ka suguelunditele. Ainult veerandil nakatunutest tekib herpeetiline lööve, ülejäänutel haigusnähud puuduvad. Tekitajaks on viirus, mis tekitab õrnroosasid või nahavärvi näsasid või tüükataolisi moodustisi. Need võivad olla erineva suurusega ja kujuga, üsna tihti lillkapsa sarnased.Tekitajaks on väga nakkav viirus, mis põhjustab maksapõletikku ja võib põhjustada kroonilisi maksakahjustusi.AIDS-i põhjustab HIV, viirus, mis vereringesse sattudes hävitab inimese immuunsüsteemi
Kuidas ja millal avaldub? Esimesed haigustunnused ilmnevad 3-7 päeva jooksul pärast nakatumist.

Tunnused: esmalt ilmub sügelev laiguke. Sellejärgselt tekivad väikesed villikesed, mis kiiresti lõhkevad, tekivad haavandikesed, mis hiljem kattuvad koorikutega ja siis paranevad.

Sageli võib lööbimisega kaasneda tugev valulikkus, tempreatuuri tõus ja kohalike lümfisõlmede suurenemine. Teatud aja pärast võib lööbimine korduda.
Tekkinud näsad võivad nii meestel kui naistel põhjustada sügelust, valulikkust, eritist, vähest veritsust, lõhekesi ja muid põletikulisi nähtusi, eriti kui lisandub mingi muu nakkus.

Näsad võivad paikneda päraku piirkonnas, pärasooles või kusitis.
Esimesed haigustunnused ilmnevad 2-6 nädalat pärast nakatumist.

Tunnused: väsimus, peavalud, palavik, isu langus, iiveldus, oksendamine, kogu keha sügelus, silmavalged muutuvad kollaseks, tume kusi, hele väljaheide, kõhuvalu.
Sageli nähud puuduvad, eriti alguses. Tavalised tunnused on: põhjuseta suur kaalukaotus, pidev väsimus, palavik, mis kestab mitu nädalat, higistamine, kõhulahtisus, kuiv köha, paisunud muhud kaelal, kaenlaalustes, kubeme piirkonnas. Nahal või suhu tekivad sinikasarnased plekid, mis ei lähe ära.
Kuidas levib? Levib kaitsmata tupe-, päraku- ja suuseksi ajal. Herpes levib ka siis, kui herpesehaigel puudub lööve Levib kaitsmata tupe-, päraku- ja suuseksi ajal. Levib kaitsmata tupe-, päraku- ja suuseksi ajal ning nõelte ja süstalde ühisel kasutamisel. Levib kaitsmata tupe-, päraku- ja suuseksi ajal, nõelte ja süstalde ühisel kasutamisel ja HIV-positiivselt emalt lapsele.

Inimene nakatub HIV-viirusesse, kui see satub tema veresüsteemi.
Kuidas ravida? Herpest ei saa välja ravida. Olemasolevad ravimid leevendavad haigustunnuseid, lühendavad lööbi-mise kestvust ja võivad pikendada lööbimiste vahelist perioodi.

Partnerid, kellel löövet ei ole, ravi ei vaja. Kuna aga herpesehaige inimene võib oma partnerit nakatada ka siis kui tal endal löövet pole, peab ta seksuaalvahekorra ajal alati kasutama kondoomi ja latekskaitset.
Kondüloomid alluvad suhteliselt hästi ravile, kui peitsida neid spetsiaalse ravimiga. Vahel on vaja kasutada ka muid ravivõtteid: külmutamine, kõrvetamine, laserravi.

Partnerid vajavad ravi juhul, kui ka neil esinevad kondüloomid.
Spetsiifilist hepatiit-B ravimit ei ole. Inimene paraneb ise teatud aja jooksul ja pärast seda ei ole ta enam nakkusohtlik.

Veel mittehaigestunud püsipartner vajab vaktsineerimist.
HIV-nakkust ja AIDS-i ei saa välja ravida. Olemasolevad ravimid leevendavad haigustunnuseid, tugevdavad immuunsüsteemi vastupidavust, pikendavad inimese eluiga ja töövõimet.
Mida veel teada? Herpesehaige rase naine võib sünnituse ajal nakatada oma vastsündinut. Seetõttu peab sünnitaja, kes on suguelundite herpesehaige, oma sünnitust vastu-võtvale arstile seda ütlema

Kui sul on herpes, pead sa seda oma partnerile ütlema. Viirust võib edasi anda ka siis, kui ville nähe ei ole.
Haigus võib korduda.Hepatiit-B vastu on olemas vaktsiin!

Võimalikud hepatiit-B tüsistused:

Üksikutel juhtudel inimene ei parane ja jääb eluks ajaks nakkuskandjaks. Hepatiidihaige ema vastsündinu vajab vaktsineerimist.
Kuigi HIV-nakkuse vastu ei saa ennast vaktsineerida, saab seda ennetada.

Nakatunud inimesed võivad tunda end tervetena. Nad ei pruugigi teada, et neil on viirus ning nad võivad teadmatuses teisi nakatada.