Tänapäeval julgustatakse naisi vabastama oma vaimu ja mõtteid, sest nii muutub üha nauditavamaks ka seksuaalelu. Kuid mõnikord sellest ei piisa — kaunist intiimsust võivad takistada füsioloogilised põhjused. Seks võib lihtsalt haiget teha. Aga miks?
Kodutohtri veebruarikuu teemad:
* Mõeldes elu ajalikkusele

* Tervise verstapostid: parem ennetada kui põdeda

* Kõrge vanus geenidest hoolimata

* Milline valgus aitab talvel?

* Suhkruhaiguse müüdid ja tõed

* Kui lähedus teeb haiget

* Laps ja ekraanimeedia

* Magnetravi plussid ja miinused

* Pidulikud retseptid vabariigi aastapäevaks

* Võimle nagu kala vees

* Kuidas söömisharjumusi enda kasuks pöörata

* Täiuslikud juuksed kiirel hommikul

“Seksuaalsusega seotud valu võib meditsiiniterminites jagada kolmeks,” ütleb dr Tammemäe. “Valulikku suguühet nimetatakse düspareuuniaks. See märgib vahelduvat, aeg-ajalt või kogu aeg esinevat genitaalset valu, mis on seotud suguühtega. Vaginism on vahelduv või pidev tahtmatu vaagnalihaste välimise kolmandiku spasm, mis tekib tuppe sisenemisel (olgu siis tegemist peenise, sõrme, tampooni või tupepeegliga arstlikul läbivaatusel). Eelmistest erinev on ka veel mittekoitaalne seksuaalse valu häire, mida iseloomustab vahelduv või pidev genitaalne valu, mis tekib mittekoitaalsel (koitus — suguühe, vahekord) seksuaalsel stimulatsioonil.”

Genitaalne valu võib esineda nii suguühte eelselt, selle ajal kui ka selle järgselt. Valu võib tunda vulval, tupes või vaagnas, ent samuti mitmes kohas korraga. Valu võib tekkida juba eelmängu ajal häbemepiirkonna puudutamisest. Paljud naised kaebavad, et valu keskendub peamiselt vestibulumi (tupe sissekäigu) piirkonda. Kuid tupp võib ka seestpoolt valutada. Valu võib tunda ka väikeses vaagnas.

Miks on valus

Düspareuunia on esile kutsutud muutustest naise organismis.

“Düspareuunia puhul tunneb naine seksi ajal valu, mida põhjustab enamasti tupe kuivus. Erinevatel põhjustel (kombineeritud hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite tarvitamine, sünnitusjärgne periood, menopaus vms) on naise kehas östrogeeni tase langenud. Kui östrogeeni on vähe, muutub tupe limaskest õhukeseks ja tundlikuks ning ei niisku suguühte ajal enam piisavalt.”

Kuivõrd oleneb düspareuunia naise vanusest, mis toob probleemile leevendust ning milline on düspareuunia ravi, loe edasi Kodutohtri veebruarikuu numbrist.