1. Harjumus

20% abielupaaridest seksivad vähem kui 10 korda aastas. Ja kui selline rütm juba saavutatud on, kipub see nimoodi ka jääma, hoiatab seksuoloog Carol Queen. Kui seks ja erootika on suhtest kadunud, on paljudel paaridel seda väga raske taastada, olgu põhjuseks siis lapsed, haigus, pingeline töö või midagi muud. „Muidugi on paare, kes on sellise eluga rahul, aga paljud teised paarid tegelikult tahaksid rohkem seksi, kuid lihtsalt ei jõua sinnani,” selgitab ta.

2. Erektsioonihäired

52% üle 40aastastest meestest on raskusi erektsiooni saamise ja säilitamisega. „Viagra söömise asemel peaksid mehed hoopis trenni tegema, tervislikult toituma, hoiduma alkoholist ja teistest meelemürkidest, loobuma suitsetamisest ning uurima oma arstilt, kas mõni ravimitest, mida ta parasjagu tarvitab, võib erektsiooni mõjutada,” soovitab seksuoloog. Paljud mehed ei mõista, et nende seksuaalne erutus muutub aja jooksul ning vanuse lisandudes vajavad nad rohkem otsest ja füüsilist stimulatsiooni, et erektsioon tekiks.

3. Menopaus

Rohkem kui 60% paaridest algatavad lahutuse menopausiaastatel, kui nende libiido on madalam. See muudatus on võrreldav puberteediaegse hormoonimölluga ning võib olla veelgi hullem, räägib Queen. Naised on õnnetud, sest nende kehad muutuvad, mehed on õnnetud, et naised võtavad sel perioodil kaalus juurde ja nii edasi. Lisaks on keskealisete naiste eluviisid sellised, mis libiidole just soodsalt ei mõju. Stress ja trennist hoidumine on kõige hullemad seksiisu vähendajad, suitsetamine, mõned ravimid ning rasvased ja praetud toidud samuti.

4. Välimuse muutumine

43% abielupaaridest tunnistavad, et nende kaasa pole nende jaoks enam atraktiivne. „Enda käest laskmine” tähendab tavaliselt kaalutõusu ning ebatervislike eluviiside juurde pöördumist, ütleb pereterapeut Wendy Strgar. Tervis mängib suhtes suurt rolli ja seksielus on see veel eriti määrava tähtsusega.

5. Erinevad soovid

Peamine rahuldamatuse põhjus on erinevad soovid voodis. Kui ühele partnerile meeldib kindel poos, tahab nahistada igal hommikul ja vannitoas, kuid teisele on need soovid täiesti vastuvõetamatud, läheb seksisuhe allamäge. Erinevad ihad võivad põhjustada liigset survet, pahameelt, süüdistamist ja teisi negatiivseid tundeid. Kui need hakkavad suhtes domineerima, on jama majas.

6. Truudusetus

Truudusetus lõhub suhte ning kaotab sellest intiimsuse. Avatud suhetes, kus partnerid on ühel nõul, et teistega suhtlemine ja isegi intiimsuhted on lubatud, on kodune seks kordades parem ja rahuldavam, ütleb seksiekspert David Steinberg. Kuid partneri selja taga teistega magamine on suhte ja seksi lõpp!

7. Lapsed

30% naistest ei tunne esimesel aastal pärast lapse sündi kõige vähematki soovi oma lapse isaga voodisse hüpata. Mõnel on põhjuseks hormoonide möll, kuid kõik noored emad on lapse kantseldamisest kurnatud ja stressis. Vähesed paarid suudavad lapse esimese eluaasta jooksul intiimsuse samal tasemel hoida kui see oli enne sünnitust.

8. Rasedus

Naiste seksiisu langeb titeootuse ajal koguni 39%. Queen selgitab: “Rasedus toob kaasa olulised muutused mehe ja naise rollis. Naise keha muutub ja sellega harjumiseks vajab aega nii ta ise kui abikaasa. Mõnele mehele ei mõju suure kõhuga naine väga erutavalt ning hormonaalsed muutused naise kehas võivad seksiisu miinimumini viia või täiesti kaotada. Noored paarid ei pruugi neid muutusi mõista ning tulemuseks on arusaamatused ja tülid.

9. Igavus

Ajakirja Woman’s Day küsitluses tunnistas kaks kolmandikku naistest, et nende abielu on igav ning vaid kolmandik kinnitas, et nende kooselus või abielus on endiselt särtsu ja põnevust. „Suhe püsib huvitavana, kui partnerid säilitavad oma identiteedi, mitte ei hakka elama vaid oma partnerile ja täielikult pühenduma suhtele,” ütleb Strgar. Ja kui suhe on igav, kaob igasugune seksiisu.

10. Ajapuudus

80% paaridest süüdistab oma puudulikus seksielus ajapuudust. „Kui sa ei sea seksi prioriteediks, peaksid väga tõsiselt mõtlema, miks see nii on,” ütleb Steinberg. Oma elu tuleb organiseerida nii, et töö ja stress ei tapa su suhet ja voodielu.

Allikas: Askmen