Perekonnanõustaja Deborah Roffmani sõnul ei pea see olukord olema kriisilaadne. Esiteks soovitab ta sul hoopis rahuneda. Muul juhul võid öelda hoopis midagi rumalat nagu "me proovisime lihtsalt just judot". Ja see jääb sind aastateks kummitama ning seda eriti siis, kui su lapse judotreener sulle kunagi helistab ja küsib, miks su laps veidraid liigutusi trenni ajal teeb. Seega...

Tõmba lina üles ja proovi olukorrast sotti saada

Su esimene instinkt selles olukorras on tõenäoliselt olla vähem "alasti". See on täiesti normaalne, aga ära lase oma kehakeelel saata valesid signaale. Vaatamata sellele, et oled paanikas, pead siiski proovima rahuneda. Muidu saab su laps su ärevusest aru ja hakkab arvama, et midagi kohutavat on just juhtunud. Leia üles oma sisemine super vanem ja ütle selge hääletooniga: "Me olime väga üllatunud, et sa seal olid. Arvasime, et oleme üksi ja reageerisime tõenäoliselt üle."

Proovi saada aru oma lapse emotsioonidest

Selgita välja, mis su lapse üldse teie tuppa tõi. Kas ta otsis lohutust, sest ärkas õudusunenäo peale üles? Tuli uurima, mis veidrad hääled teie magamistoas tulid? Mis iganes see põhjus ka on, proovi tema emotsioonidest hästi aru saada ja juhi järgnevat vestlust selle põhjal. "Oluline on vaadata oma lapse nägu, kui sa seda vähegi suudad," soovitab ka Roffman. Ta võib olla segaduses, hirmul või lihtsalt end veidrana tunda.

Ole nüüd lihtsalt lapsevanem

Kui su laps on hirmul, sest nägi teie higiseid kehasid, soovitab Roffman paluda neil voodisse tulla ja teda lohutavalt kallistada. Jah, see võib praegu päris rõvedana tunduda, mõeldes, mida te seal just tegite, aga seksi aeg on nüüd läbi. Mõista, et su lapse silmis toimus praegu midagi hoopis teistsugust. Ja see on kummaline ainult sel juhul, kui sa käitud kummaliselt.

Kui sul on teda praegu ebamugav kallistada, lükka seda praegu lihtsalt edasi. "Saada laps tema tuppa ja ütle, et tuled 30 sekundi pärast sinna," soovitab ta. "See võib sinu vaatevinklist pisut mugavam olla." Lisaks sellele, et aeg nende kahe tegevuse vahel venib, annab see sulle võimaluse ka maha visatud pesu, käerauad või muud "mänguasjad" ära peita.

Mida öelda?

Selle hetkega toime tulekuks on parim viis end korraks koguda ja midagi siis öelda. Sa võid pärast paberkotti hingata, kui vaja on. "Parim asi, mida lapsevanem nüüd öelda saab, on tõdeda, et neil on hetkel privaatne aeg teineteisega ja kui sa saaksid lahkuda ja ukse sulgeda, siis see oleks suurepärane," soovitab Roffman. "See võib olla nii lihtne. Selle edukus aga oleneb lapse vanusest. 6aastane mõistab seda paremini, kui 4aastane."

Proovi mitte valetada

Kui te nüüd omavahel räägite, olge ausad. Ärge mõelge välja mingit uut lugu. See paneb lihtsalt paika selle, et tulevikus ei pruugi su laps sind enam usaldada. Laps näeb selgelt, et midagi ju siiski toimus. "Oluline on mitte õpetada lapsele midagi, mida ta peab tulevikus unustama," teab ka perenõustaja. Selle asemel soovitab ta sul rääkida tõtt, aga mitte laskuda detailidesse.

See võiks olla dialoog

Lisaks sellele, et sa oma lapsele olukorda selgitad, võiksid lasta tal ka küsida küsimusi (peaasi, et teed seda siis, kui sul juba püksid jalas on). Mõned lapsevanemad arvavad, et lapsed ei peaks seksist liiga vara teadma, aga reaalsus on tegelikult vastupidine. Vanemad, kes räägivad seksist avameelselt ja teevad lapsele selgeks, et see on lihtsalt elu osa, hoiavad tulevikus esineda võivat riskantset käitumist hoopis ära.

Allikas: Fatherly