Alusta meie nimekirjas toodud põhjuste maha kriipsutamist, kuid ära püüa saada lahti kõigist korraga. Keskendu ühele-kahele veale senises dieedis, mille muutmine annaks sinu puhul kõige tõhusama efekti. Põhjus, miks liiga palju muutusi korraga läbi ei maksa viia, seisneb viimaste uuringute tulemuses — inimestel pole kardinaalseteks muutusteks piisavalt tahtejõudu. Mitme halva harjumuse muutmine käib meile üle jõu. Valides aga pika ning aeglase tee, on kohale jõudmise tõenäosus suurem, ning sale vorm saavutatakse terveks eluks.

Ära jäta söögikordi vahele

Söögikordade vahelejätmine võib olla kahjulik, sest sinu organism ei pruugi olla võimeline hiljem isu kontrollima, kuid see võib ka tahtejõule laastavalt mõjuda. Kui sa jätad söömata hommikusöögi või tervisliku vahepala, siis pole sinu ajul hiljem energiat, et loobuda hilisõhtusest söögiorgiast. Einekordade vahelejätmine muudab meid öisteks õgarditeks.

Lahendus on aga lihtne: päevane kalorihulk tuleks laiali jagada kolme 500-kalorilise suurema eine ning kahe 100-200-kalorilise snäki vahel. Enamus mehi, kes soovivad kaalust alla võtta, vajavad päevas vähemalt 1800-2000 kalorit. Kaalu jälgimine ei tohiks tähendada enese piiramist, vaid uue rutiini sisse seadmist, sest igasugused piirangud lõppevad ülesöömisega.

Ära söö liiga kiiresti

Ka siin pole midagi keerulist: sa mitte ei keeldu toidust, vaid sööd lihtsalt veidi aeglasemalt, toitu nautides. Anna oma maole seedimiseks aega, nii et sa ei sööks, kui tunned, et kõht on tegelikult täis. Sinu keha suhtleb sinuga söömise ajal. Kuula teda! Võta tempo maha ja naudi oma einet, pannes ajalehe kõrvale ning lülitades televiisori välja.

Ei mingeid toidurallisid nädalavahetustel

Söögiorgiad nädalavahetustel mõjutavad meie organismi ka pärast pühapäeva. Grupp teadlasi uuris hiljuti rottide peal palmitiinhappe mõju söögiisu reguleerivale hormoonile leptiin. Palmitiinhapet leidub ohtralt küllastunud rasvades; küllastunud rasvad satuvad meie toidulauale aga enamasti just nädalavahetuseti.

„Me avastasime, et ka kolm päeva pärast söömist blokeerivad küllastunud rasvad hormooni leptiin tööd,” kommenteerib uuringu tulemusi Texase ülikooli teadlane Deborah Clegg. Reedest pühapäevani friikartuli- ning hamburgeri „dieedil” olles võib aju anda esmaspäeval märku ootamatust näljatundest.

Tervislik töönädal tuleb positiivse noodiga ka lõpetada — nädalavahetusel luba endale üks ülirasvane eine, mitte kolm või neli. Pealegi, süües nädalavahetusel valimatult kõike ja suurtes kogustes, toitud sa ebatervislikult 30% nädalast. Tervislikult toitud seega üksnes 70% nädalast. Ülikoolis tähendab see hinnet C miinus, kuid kas sa tõepoolest tahad olla alla keskmise?

Loobu soolastest vahepaladest

Naatrium on salakaval — see paneb meid tahtmatult sööma. Soolakogused kogunevad märkamatult: popkorn kinos, kartulikrõpsud kodus diivanil ning soolapähklid baaris. Oma soolaiha saab vaigistada madala soolsusega dieedi abil. Paljud pole võimelised kartulikrõpse porgandi või selleriga asendama, kuid tee julgelt proovi. Võib-olla naudid sa maitse asemel krõmpsuvat tunnet suus. Kui see ei aita, siis proovi väikestes kogustes madala soolasisaldusega krõpse või soolapulki. Harjumine väiksemate soolakogustega vähendab kokkuvõttes ka iha soola järele.

Ei alkoholile

Siin on sulle üheks õhtuks ülesanne: märgi üles, kui palju õlut, veini ja teisi alkohoolseid jooke sa ühe nädala jooksul tarbid. Tulemus võib sind ennastki üllatada. Nüüd arvuta välja ka alkoholist saadud kalorite hulk ning sinu üllatus üha kasvab. Kaks õlut õhtu jooksul, mis pealtnäha väikese kogusena tundub, annab seitsmega korrutades nädalaseks kalori koguseks 2000! Selle põletamiseks kulub joostes peaaegu kaks tundi. Loobu üheks nädalaks alkoholist; vaata, kuidas muutus kaalul kajastub. Edaspidi püüa alkohoolsete jookide manustamist piirata.

Teleri ees kaloreid ei põletata

Televiisori vaatamine ning diivanil lösutamine on kahjulik koguni kahel põhjusel. Sa tarbid pidevalt kaloreid, kuid ei tegele nende põletamisega, kõigele sellele lisaks kaotad ka väärtuslikku uneaega. Uuringud on tõestanud, et inimesed, kellel on harjumuseks saanud teleri ees süüa, tarbivad peaaegu 300 kalorit rohkem kui need, kes sellest negatiivsest harjumusest priid on. Chicago ülikooli uuring võrdles aga une- ja söögiharjumuste omavahelist suhet. Sellest uuringust selgus, et kolm kaotatud unetundi võrdub järgmisel päeval ligi kahesaja lisakaloriga. Kes armastab telekat vaadata, see peab lisakilod trenniga maha võtma — kas enne, pärast või üheaegselt oma lemmikseriaali vaatamisega. Ühtlasi hoolitse selle eest, et televiisor ei ajaks sassi sinu unegraafikut.

Allikas: www.menshealth.com