Seda, et tugeva suhte saladus peitub omavahelises suhtlemises, me teame. Mille peale me eriti tihti aga ei mõtle, on see, et suhtlemine ei pea olema alati verbaalne. Tugeva sideme säilitamiseks piisab vahel teatavatest füüsilistest žestidest – puudutustest, mis väljendavad nii õnnetunnet, armastust kui viha. “Puudutus on üks primitiivsemaid, kuid efektiivsemaid suhtlusviise,” ütleb David Givens, kes on spetsialiseerunud mitteverbaalse kommunikatsiooni uurimisele. “See on esimene “keel”, mille me beebidena selgeks saame, seega mõistame puudutuste tähendusi instinktiivselt ja otsekohe.”

Paaridele on see lausa suurepärane uudis. “Kuna mehed väljendavad end verbaalselt vähem kui naised, jõuab neile puudutuse teel edastatu mõnikord kiiremini kohale kui pika monoloogi sisse pakitud info,” ütleb Givens. Loe edasi ja saad teada, millise žesti abil võid oma mehe tuju hetkega parandada või mida tuleb teha, et ära hoida tüli. Ja kasuta võimalikult harva seda ebameeldivat väljendit: “Kallis, me peame rääkima.”

Kui tahad talle öelda, et ta on maailma kõige šefim...

Patsuta tema tagumikku
Kuttide jaoks on selline patsutus mitteverbaalne viis öelda: “Kõva mees oled!” Givensi sõnul kommunikeeritakse selle žesti abil tihti imetlust ja poolehoidu: “Vaadake mõnda suuremat meeskonnaspordi võistlust. Kui midagi korda läheb, kasutavad sellist nagu muuseas vastu tagumikku laksamist nii mängijad kui ka treenerid.” Suhteekspert David Wexleri sõnul edastad selle laksuga hoobilt oma heakskiidu.

Kui tahad vabandust paluda...

Kalluta end tema poole ja pigista õrnalt ta põlve (kui te mõlemad istute)
Kui vabandamise ajal mehe põlve puudutad, on ta sinu andekspalumisele vastuvõtlikum. “Põlv on sel hetkel sinu tugipunkt. See on neutraalne territoorium,” selgitab Givens. “See ei ole nii pealetükkiv kui näo või käe puudutamine, mille puhul ta ilmselt vihasena sinust eemale tõmbuks.” Lisaks, kui sirutad oma käe, et puudutada tema põlve, painutad enda keha tema poole. “See on kergelt alluv žest, mis saadab talle alateadlikult signaali, et sa kahetsed siiralt ja tahad temaga ära leppida,” õpetab Givens. Pluss – kuna sa selle kehaasendiga ka talle kergelt “kummardad”, saab ta kinnitust, et tal on sinu arust õigus ning ta on altim sulle andestama.

Kui sa tahad, et ta teeks midagi, mida ta ei viitsi teha...

Võta ta käed ja pane palveks kokku, enda käed aseta tema omadele
Selline palvepoos väljendab võimu ja kontrolli. Kui hoolega jälgid, võid tähele panna, et sellist žesti kasutavad avalikes esinemistes tihti tippjuhid ja poliitikud. “Sellega, et oma käed tema omadele asetad, saadad tema alateadvusele sõnumi, et sina oled käesoleva stsenaariumi kohaselt tugevam pool,” annab nõu kehakeeleekspert Tiffany Field. “Tulemuseks on see, et sinu sõnad mõjuvad mehele kuidagi veenvamalt, aga ta ei mõtle, miks.”

Kui tahad, et ta teaks, et oled erutunud...

Pane oma käsi tema reie siseküljele
See puudutus pole efektiivne mitte ainult sellepärast, et su käsi on tema varustusele väga lähedal (kuigi ka see ei tee paha). “Reie sisekülg, just selle ülemine osa, on väga tundlik,” selgitab Givens. “Seal on hulgaliselt närvilõpmeid, mis on ühenduses genitaalidega.” Lisaks on sealne nahk oluliselt õrnem kui mujal jalgadel ning sealsed lihased ei ole väga tugevad. “Reie sisekülje silitamine garanteerib, et ta ei suuda oma käsi sinust väga kaua eemal hoida,” ütleb Wexler.

Kui tal on halb tuju...

Silita õrnalt ta kukalt ja juuksepiiri
See on üks parimaid rahustajaid ja seda kahel põhjusel. Esiteks, see vajutab primitiivseid nuppe. “Pea silitamine, sasimine ja kratsimine on paljudel liikidel hoolimise märgiks – inimestest lindudeni välja,” ütleb Givens. “See tekitab turvatunnet ja rahustab.” Trapetslihas ulatub samuti selle kohani. “Kuklas ja kaelas kannab inimene kaasas oma pingeid ja stressi,” ütleb Field. Pärast pingelist päeva on kaelamassaaž ju ülimõnus, samamoodi toimib ka kaela silitamine.

Dešifreeri mehe reaktsioon

Füüsiline kontakt aitab ka paremini teada saada, mida su kaaslane mõtleb – sa ju tunned, kuidas ta sinu puudutusele reageerib (vastupidiselt vestlusele, mille juures pead vahel oskama mõtteid lugeda). Abi on järgmistest märkidest:

Kui ta läheb pingesse
Tunned, kuidas ta lihased sinu käe all pingule tõmbuvad. See näitab, et ta on närvis ja üldse mitte vastuvõtlik, näiteks sinu vabandustele.
Kui ta kallutab end sinu suunas
Kui ta seda teeb, näitab ta alateadlikult, et on sinu mõju all. Ja ilmselt valmis ka su palvetele vastu tulema.
Kui ta tõmbub sinust eemale
Kui ta sinuga endiselt füüsilises kontaktis on, kuid samas kuidagi eemale hoidub, on see märk sellest, et sa pole teda päriselt veennud või ta ei oska seisukohta võtta.
Kui ta on liikumatu
Reaktsiooni puudumine on halb. See tähendab, et ta on endale müüri ümber ehitanud ega ole üldse sinuga samal lainel. Ürita mõni teine kord, kui ta sind ei blokeeri.

Allikas: Cosmopolitan, oktoober 2011