Seksiisu vähenemisele on teaduslik seletus täiesti olemas. Pikka aega sama partneriga voodirõõme jagades väheneb seksi ajal vabaneva naudinguhormooni dopamiini kogus — põnevust, uudsust ja erutust jääb ju ajapikku vähemaks. Uue partneriga aga tõuseb dopamiini tase taas taevastesse kõrgustesse ning seks tundub fantastiline. Kui te just swingerid ei ole, pole uute partnerite magamistuppa toomine vist väga hea mõte, seega tuleb seksikriis lahendada teistmoodi, vahendab portaal Askmen.com.

Võib-olla on probleem lühiajaline — te mõlemad olete keskendunud argistele asjadele ning kui igapäevaprobleemid lahenevad, toimub magamistoas jälle samasugune möll ja triangel nagu suhte alguses. Aga kui probleem püsib ning üks osapooltest vajab seksi pidevalt rohkem kui teine, tuleb midagi tõepoolest ette võtta.

Leidke kompromiss
Suhtenõustaja Juliet Grayson mõistab, miks seksipuudus mehele närvidele käib ja meeleolu nulli viib, kuid ta palub siiski, et võtaksid end kokku ja mõistaksid, et libiido ei ole püsiväärtusega, vaid aja jooksul muutuv. N.ö mesinädala ehk 1,5 -2a järel alles näed, mida ja kui tihti su kallim voodis tegelikult soovib. Kui käärid on väga suured, soovitab suhtenõustaja katsetada vabasuhte varianti, et seksimaiam osapool saaks oma soovid rahuldatud ja teine ei tunne, et teda pidevalt ahistatakse. Kui see ei tule kõne allagi, võiks proovida rollimänge. Alustage vaikselt ja tagasihoidlikult, et kumbki ei tunneks ennast halvasti või imelikult ning liikuge sealt edasi põnevamate seikluste poole. Põhiline on säilitada usaldus ja avatud meelt.

Usaldage puudutuse jõudu!

Ka suhte- ja eneseabiõpikute autor Jo Usmar kinnitab, et seksiisu vähenemine ajapikku on täiesti normaalne ning mida aeg edasi, seda vähem erutusvärinaid tekib pikaajalise partneri peale mõeldes. Aga see pole ka päris normaalne, kui seks suhtest täiesti ära kaob. Intiimne lähedus on suhte üks tähtsamaid kooshoidjaid ning kui sellega on kõik korras, tunneme end suhtes hästi, hoituna, armastatuna, turvaliselt ja õnnelikuna. Partner, kelle lähenemiskatseid pidevalt tõrjutakse, haavub tõsiselt ning tema enesekindlus ja loomulikult ka heaolutunne vähenevad miinimumini. On suur võimalus, et naine, kellel pidevalt pea valutab, leiab oma mehe ühel hetkel kellegi teise voodist.

Enne, kui hakkad aga ringi vaatama ja murele väljastpoolt kodu lahendust otsima, loe läbi need "tee ja ära tee" soovitused:

- Ära ignoreeri probleemi! Tunnista, et olukord ei ole päris normaalne, aga ära tee nägu, nagu kõik oleks täiesti korras.
- Ära tee enneaegseid järeldusi. Väga suure tõenäosusega ei teeselnud naine suhte alguses suurt iha sinu vastu ainult selleks, et sind pikaaegsesse suhtesse meelitada ning siis kuivale jätta. Libiido langusel võib olla tuhat põhjust: rahamured, tööprobleemid, väsimus, stress, lapsed, argimõtted, vähene enesekindlus, suurenenud kehakaal, madal enesehinnang, terviseprobleemid jne. Püüa kõigepealt jälile jõuda, milles üldse asi on, enne kui solvud ja vihaselt nurka poed.
- Puuduta teda rohkem. Iga puudutus ei pea viima seksini. Hoia tal käest, masseeri, võta kaissu, anna musi (ilma keelt kurku toppimata). Sellised helluseavaldused annavad turvatunnet, mis suurendavad teievahelist lähedust, mis viib suurema tõenäosusega ka soovitud tulemuse ehk sängisamboni.
- Hoidu süüdistamisest! Karjumine: "Miks sa minuga magada ei taha?!" ei vii ta erutust tippu ega taga sulle soovitud rahuldust. Tõenäoliselt põgeneb ta hoopis magamistuppa, virutab sul ukse nina ees kinni ja pead hoopis öö diivanil veetma. Küll aga on abiks, kui lähened teemale rahulikult ja delikaatselt: "Kuule, ma olen märganud, et meil pole magamistoas enam ammu miskit toimunud. On sul mõni mure, mida tahaksid jagada? Kas ma saaksin midagi teha?" Kui naine tunneb ennast turvaliselt ega pea rünnakute eest taganema, suudab ta palju suurema tõenäosusega teemat rahulikult lahata.
- Kindlasti ei tohiks teemat üles võtta voodis enne magamaminekut. See garanteerib, et kumbki teist ei saa öösel rahulikult magada. Teine variant on see, et naine tunneb, et nüüd ta on kohustatud sinuga magama ja see on peaaegu nagu vägistamine.
- Klišee küll, aga üks meeleolukas ja romantiline kohting on parim viis naise südame võitmiseks. Võib-olla tunneb su armastatu ennast kõrvalejäetuna, sest oled pidevalt tööl, või on ta ise argimuredega niivõrd hõivatud, et pole lihtsalt aega ja seetõttu ka energiat mingi seksivärgiga tegeledagi. Lilled, õhtusöök restoranis või jalutuskäik pargis, aeg teile kahele on just see, mis kustunud sädeme uuesti sütitada võib.

Kui su pingutustest hoolimata asjalood ei parane, tasub tõsiselt mõelda abi otsimisele. Seksist võib olla raske omavahel rahulikult rääkida, spetsialisti nõuannete abil on see aga natukenegi lihtsam. Muide - seksiprobleemid on peamine asi, mille pärast paarid suhtenõustajate poole pöörduvad, nii et sa ei ole kohe kindlasti ainus ega imelik, kui sinagi seda teed.

Planeeri ette
Terapeut Desiree Spierings kinnitab, et hea seks saab alguse juba ammu enne voodisse jõudmist. Alusta oma partneri õigesse meeleollu viimisega juba siis, kui hommikul voodist tõusete. Suudle teda, tee talle kompliment (mida sa päriselt mõtled ka, valetamise näevad naised tavaliselt läbi ja solvuvad). Või siis panegi seks kalendrisse kirja, et ei oleks mingit vabandust sellest kõrvale hiilimiseks. Esmaspäeva õhtul kl 22.45 läheb asjaks ja jutul lõpp! Kuigi see ei pruugi esmapilgul tunduda eriti põneva ja ägedana, on väga paljude paaride puhul selline lähenemine töötanud! Ootusärevus ja põnevus selle üle, mis õhtul toimuma hakkab, hoiab teid mõlemaid päev läbi käigus ning te ei jõua kojujõudmist ära oodata!