Sageli ei teki erektsiooni esimesel kohtumisel või siis, kui täpselt hellituste ajal hakkab õues kolistama prügiauto.

Süüdi võib olla ka tavapärasest erinev miljöö. Üle 35-40-aastastele meestele ei soovitata üldse liialt sageli kohti vahetada, et armurõõme nautida.

Kui meest tabab ebaõnn, säilitab aju selle mälupildi ja korduma hakkavad mõtted: „Kas ikka järgmisel korral õnnestub?” või „Äkki see jääbki nüüd nii!” Mida tugevamad on hirmud, seda suurema tõenäosusega nii see ka läheb. Sellistel puhkudel sõltub suuresti just naisest, kas partner jääbki õnnetusse seisu või mitte.

Kui mehel mingeid tõsiseid haigusi pole, ta ei liialda alkoholiga, ei suitseta ega tarvita tugevatoimelisi ravimeid, siis võib probleem peituda selles, et partner ei armasta tema erektsiooni piisavalt. Kui naine tahab rahuldust saada, peab ta tahtma (ja oskama!) ka ise rahuldust pakkuda.

Seksuaalne igavus

Kõige kergem on seletada erektsioonihäireid, mis ilmnevad pärast pikki kooseluaastaid. See on igavus, mis võib tekkida juba pärast kolme koos elatud aastat. Pikema aja jooksul muutub naine mehe jaoks otsekui teiseks emaks, kes lihtsalt ei ole võimeline seksuaalseid emotsioone tekitama.

Lisaks põhjustavat seksuaalset rutiini ka teatav geen. Geneetiliselt on seatud, et erektsiooni stimuleerib nn värske võimalus. Uue partneriga suureneb seemnevedeliku maht, sperma on kvaliteetsem ja sisaldab suuremal hulgal spermatosoide.

Sama grupi geen pidurdab aga erektsiooni tuttava partneri puhul, kuna loodus “arvab”, et too on juba viljastatud. Lisaks harjub peenis tuttava biokeemiaga ning reaktsioonid nõrgenevad.

Seksuaalne igavus on kui nõiaring: mida kehvem seks, seda harvemini tekib ka naisel iha. Mees, keda lõpuks ligi lubatakse, kiirustab rahuldust saama, jätab vahele armumängu ning ka lõpetab kiiremini, kui tahaks. Tulemuseks on mõlemale poolele igav seks, mille tagajärjeks omakorda erektsioonihäired.

Sellistel puhkudel võib saada abi psühhoteraapiast, mis aitab meestel vabaneda ärevusest ja hirmust ebaõnnestumise ees. Naisele aga tuletatakse meelde, et mitte üksnes mees ei pea teda rahuldama, vaid ka temake teda.

Vali sõnu!

Naised teavad hästi, mida meestele intiimsetel hetkedel rääkida tuleb. Ja ometi kiputakse kõike kommenteerima, alustades peenise mõõtudest ning lõpetades vahekorra pikkusega. Tagajärjeks ongi totaalne läbikukkumine, sest ükski mees ei andesta oma seksuaalsusele antud negatiivset hinnangut.

Lisaks võib ka kõige vastupidavam erektsioon kaduda, kui naine mingil põhjusel itsitama hakkab. Partner võib arvata, et tema üle naerdakse. Sel juhul tasub talle ära seletada, et on kõdi vmt.

Sageli juhtub ka, et esimestel hetkedel on naine palju aktiivsem kui järgnevatel, tõmbudes eelmängu ajal tagasi. See aga ei soodusta erutuse teket naisel ja pidurdab ka mehe erektsiooni.

“Erektsiooniremont”

* Kui olukord muutub krooniliseks, ei tasu end ise ravima hakata, vaid tuleks pöörduda arsti poole.

* Potentsihäirete põhjuseid leidub hulgaliselt: eesnäärmepõletik, südameprobleemid, selgrootraumad, kõikvõimalik „keemia”… Just sellepärast ongi vajalik konsulteerida arstiga, juhul kui seksuaalne jõuetus tabab meest sagedamini kui kord või kaks nädalas.

* Uuringute tulemused võivad öelda paljut: läbipõetud nakkushaigused, veri voolab neerudest munandikotti valet teed pidi või on testosterooni hulk veres alanenud.

* Viagra on juba tuttav abimees erektsioonihäirete puhul. Saadaval on ka süstitavaid vahendeid, mis tõstavad testosterooni taset veres ja stimuleerivad erektsiooni.

Niisiis ei peaks naised meelt heitma. Selle asemel, et langeda kompleksidesse või lükata kogu vastutus mehe õlule, tuleb sisse lülitada kogu naiselik intuitsioon ja energia. Erektsioon tuleb võtta oma kätesse nii otseses kui kaudses mõttes. Ja küll kõik tööle hakkab.