Ajakirjanik otsis kahe udukuhja vahel selgust Šotimaal toimunud konverentsil “Seks ja hing”, kus oma kogemusi jagasid ka tantristidest õpetajate paar ja taoistlike õpetajate paar.

Taoismi ja tantrismi ühine sõnum on, et on ilmne raiskamine, kui seksuaalenergia sibeleb ainult niuetes, paarkümmend pumpamist edasi-tagasi, kuni tsakk! saabub orgasm, ja ongi kõik. Idamaade armukunstid jagavad püüdu seksuaalenergiat vaimsustada, kütta see üles mööda selgroos asuvat energiakanalit ja niimoodi jõuda valgustatuseni.

  • Kõrvalsuhte poolt ja vastu
  • Mu laps on narkomaan
  • Elupäästmine võib tappa

    Telli ajakiri!

  • Tantrismis on oluline isiklik kogemus. Harilikult õnnestub see õpetaja toetusel, mitte ainult raamatust pähetuubitud harjutusi tehes või mantraid korrutades. Filosoofiadoktori haridusega hindu Osho on üks tuntumaid meditatsiooniõpetajaid Läänes. Vaimse arengu teed õpetades segas Osho rahumeeli kokku tantristlikke, kristlikke ja muidki inimkonna religioosseid kogemusi. Ja jüngreid jätkus.

    Indiasse Osho ümber kogunenud suurde kommuuni jõudis mediteerimisest vaimustunud ameeriklanna Sarita Newman 17aastaselt. Seitse aastat hiljem jõudis kommuuni tollal samuti 17aastane prantslane Geho LeClercq, teejuhiks üks loetud Osho raamat.

    Sarita jäi kommuuni 26 aastaks, hiljem tulnud Geho 19 aastaks. Mõlemad alustasid tegelemist ka tervendamiskunstiga, Sarita värvi- ja valgusteraapia, Geho massaazhi kaudu. Sarnase töö kaudu nad tuttavaks saidki ja nelja aasta jooksul kohtusid aeg-ajalt, et pitsat süüa ja pisut lobiseda. Nagu sõbrad, ei miskit enamat. Mõlemal tantristil oli ka kindel kallim, aga et kumbagi kallimat ei huvitanud tantristlikud seksuaalmeditatsioonid, otsustasid Geho ja Sarita teha “teadusliku eksperimendi” ja neid kord nädalas koos teineteisega harjutada. Elamused olid nii sügavad, et nad tihendasid kohtumisi kahele korrale nädalas, mis nende “päris-kallimatele” eriti ei meeldinud. Nii lõpetasidki nad kaheksa aasta eest oma eelmised suhted ja nende liit püsib tänini.

    Pärast Osho surma 1990. aastal hakkasid Geho ja Sarita hooti õpetama ka Euroopas, ajapikku veetsid nad kommuunis üha vähem aega, kuni 1999. aastal kolisid püsivalt Geho kodumaale. Lastesaamisest otsustasid nad loobuda. Tantrismi õpetamine hõivab niigi sedavõrd palju nende aega, et Lõuna-Prantsusmaal oma majakeses metsa sees saavad nad hooti puhata ehk neli kuud aastas.

    Tantrism on pidevalt muutuv õpetus. Õige on nii nagu guru teeb. Ja see on ka õige, kuidas teeb teine või kolmas guru. Geho ja Sarita loodud Ärkamise kooli tantrismis on ühendatud Osho õpetused ja 5000 aasta eest Indias tantrist Shiva poolt kirjapandud teadmised. Neis kõige varasemates säilinud tantristlikes tekstides leidub 112 eri meditatsiooniviisi, millest, muuseas, vaid kolm on seotud seksuaalsusega.

    Paljud inimesed igatsevad leida hingesugulast. “Tantra on välja arendanud meetodi, kuidas saab hingesugulast ise luua: see juhtub, kui paarilistel tekib side samaaegselt kõigi seitsme tšakra (energiakeskuse – E.K) vahel,” ütleb Sarita. Temal ja Gehol õnnestus regulaarselt mediteerides selleni jõuda umbes aastaga. “Meie rühmades osalenud inimestel, kes on varem vähem tantrismiga tegelenud, on selleks kulunud umbes kaks aastat,” tähendab Sarita.

    Nende armastajapaaridele mõeldud kaks ja pool aastat kestev “Hingesugulase loomise” kursus koosneb seitsmest umbes nädalapikkusest workshopist. Olgu nad parajasti Inglismaal, Saksamaal või Prantsusmaal, skeem on sama: rühmas nad mediteerivad, õpivad massaazhi, tantsivad, jagavad oma kogemusi jne. Kohati eraldub aga iga paar omaette magamistuppa, et harjutada meditatsioone, mille osaks on ka seks. Mõni kuu vahet, et jõuaks kodus harjutada tantristlikke praktikaid – ja järgmine tase, palun!

    Nõudepesu viib orgasmini?

    “Tantrism on teadlikkuse toomine igasse hetke,” ütleb Sarita. Seksist kuni pisi-pisiasjadeni, nagu näiteks hammaste pesemine.

    Mari Luhaäär (28) on tundnud ülemaist õndsustunnet ka näiteks nõusid pestes. Tema abikaasa lisab: “Lihtsalt nõudepesemine muidugi ei kutsu seda esile, see tekib, kui oled enne püsivalt harjutanud.” Luhaäärte muidu tavapärases pereelus on seksuaalsetel-energeetilistel harjutustel tähtis koht.

    Ingvar Luhaäär (56) on rohkem kui poole oma elust tegelenud tantrismiga ja peamiselt idamaade erootikast raamatuid kirjutades-tõlkides-kirjastades Eestis küllalt tuntuks saanud. Iseasi, millise maiguga see tuntus on. “Indias on guru austamise traditsioon. Eestis aga inimesed mõtlevad, et “no ta on üks veidrik ja mölakas küll, aga ma lähen ikka vaatan, mida ta teeb”,” ütleb Ingvar. Heatahtliku uudistajana läks Ingvari asutatud Intuitiivteaduste kooli ka raamatukogus töötav Mari. “Põhiliselt läksin vaatama, kes see Ingvar niisugune on,” ütleb Mari. “Mina armusin temasse kohe ära, ei saanud midagi enam teha. Ingvaril võttis see kauem aega.” Alguses püüdsid Mari lähedased talle kangesti “aru pähe panna”, enam mitte.

    India templites elavad tantristid üldiselt hoidusid lastest. “Aga meie oleme ju ka ilmalikud inimesed. Ja eesti rahvas sureb välja, kui keegi ei vaevu lapsi tegema,” tähendab Ingvar, kel on mõnest varasemast suhtest ka täiskasvanud lapsi, paar vähemalt.

    Tantristliku abielupaari ühine poeg Urmas on praegu 2,5aastane. “Ingvar tahab eesti rahva arvu suurendada. Mina tahan lapsi ikka enda jaoks. Kahte last,” ütleb Mari. Sügisel ongi sündimas nende teine pisike. Mari palvel ei ole Ingvar nende nelja kooseluaasta jooksul kogetut raamatuks valanud, nagu mehel üldiselt kombeks. Dokumentaalromaanis “Sensitiivid” kirjeldab Ingvar oma seksuaalharjutusi koos paljude piigadega, kes enamasti mehest hulga nooremad. Miks nii? Ja miks vanades india tantristlikes tekstides valivad meestantristid ikka endale kõrvale mõne 16aastase tüdruku? Ingvar sõnab: “Mingi mõte sellel on, ärkav energia on tugev. Aga see ei tähenda, et vanema naisega nüüd ei saaks.” Eestis koos käivas paarikümneliikmelises tantrismi-huviliste hulgas leidub nii 20- kui 60aastasi.

    Elu meepotis

    Inglismaal elav taoistlikest õpetajatest abielupaar Andy (43) ja Ella (51) Portman pole kunagi käinud Hiinas taoismi juuri otsimas. “Tao on kõikjal ja kõiges kogu aeg,” tähendab Andy, kes näib sama rahuloleva ja mõnusana nagu võiks olla karupoeg Puhh, kes elab suures meepotis. Eestiski välja antud Benjamin Hoffi raamatuke “Puhh ja Tao” on lihtne sissejuhatus taoismi: lase Puhhi moodi asjadel omasoodu loomulikult kulgeda ja ise liigu sobiva vooluga kaasa, mitte ära püüa jõge teistpidi voolama panna. Erootikast pole selles raamatus küll lõhnagi – polnud ju ka aluseks võetud lasteraamatus ridagi näiteks Kängu ja Puhhi seksivallatustest.

    Andy ja Ella kohtusid 15 aasta eest, tao teed on nad jälginud tosin aastat. Ühinemine teineteise ja taoga seksi ajal õnnestus neil esimest korda spontaanselt. “Pärast ühte aastat taoistliku seksi praktiseerimist olime võimelised leidma teed ühtsusesse küllalt regulaarselt. Sestpeale on meie võimed pidevalt kasvanud. Nüüd juhtub harva, et me ei ühine sügavas liidus iga päev,” ütleb Andy.

    Pidevalt teevad nad ka nn tavalisi meditatsioone: silmad suletud, vaikselt iseendasse süüvides. “Meditatsioon aitab saavutada vaiksemat, tühjemat meelt. Nii on kergem leida armastust iseeenda seest ja lõpetada selle paaniline otsimine väljaspoolt. Nii kaovad ka ebakindlad mõtted, mis segavad sul olla käesolevas hetkes. Nagu näiteks: kas ma olen ikka voodis hea?” räägib Andy. Esimese sammuna soovitab Andy lihtsat meditatsiooni: sule silmad, hinga sügavalt ja aeglaselt ja jälgi omaenda hingamist, enda tundeid. Lihtsalt jälgi.

    Taoistlikel kursustel osalejatele annavad Portmanid kodutööks suguelundite lihaste treenimise. Kui mees ei suuda seksi ajal seemnepurskest hoiduda vähemalt poole tunni jooksul, pole millegi taoistliku/tantristliku üritamiseks aegagi. Kuidas seemnepurske refleksi kontrollida? Sarnaselt nagu saab aevastust tagasi hoida, pingutades vastavaid lihaseid. Nii mees kui naine saavad suguelundite lihaste treenimist alustada pingutades sama lihast, mida kasutatakse pissimise katkestamiseks.

    Mehed: harjutamiseks pinguta ja lõdvesta seda lihast kümme korda, puhka, siis veel kümme korda ja nii edasi, kuni jõuad 50 korrani.
    Kui mees harjutab niimoodi kümme korda päevas, on lihas peagi piisavalt tugev, et ka seksi ajal seemnepurset tagasi hoida. Tavaliselt kulub 10-20 sekundit seemnepurske ennetamisele ja energia ülespumpamisele, mis lõpeb erektsiooni nõrgenemisega. Sel ajal võiks ka naine lõpetada liigutamise ja endagi seksuaalenergiat ülespoole tõsta. Ja siis uuesti liikumine ja veelgi suurema naudingu tõus, taas vaibumine, tõus – nii võib mõnu orgudes-laineharjadel ulpida kaua-kaua.

    “Ma õppisin, et orgasmide nauding ei olnud tegelikult seemnepurskes. Tõeline nauding on, kui seksi käigus tekkinud energia valgub üle kogu keha,” kirjeldab Andy. “Seksvahekorralt võttis pinge teadmine, et suudan sedasama saavutada ka üksinda.”

    Naised: Läänes on neile vast tuntuim harjutus ameerika arsti Arnold Kegeli poolt juba 1950. aastatel propageeritu. Pinguta-pitsita tupelihaseid kokku ja siis lõdvestu. Algul kiiresti ja lühidalt, umbes 20 korda, üks igas sekundis. Kui oled jõudnud 75 pitsituseni korraga, siis mine üle pikkadele pitsitustele – pinguta, hoia kuni jõuad kolmeni lugeda, lõdvesta. Ka pikemaid tehes võib alustada 20st ja suurendada arvu kuni 75ni ühe korraga. Kui oled jõudnud 300 pika pitsituseni päevas, siis on hea vorm saavutatud! Edaspidi piisab vormis püsimiseks 150 pitsitusest ühel korral päevas, mille sooritamiseks ei kulu rohkem kui mõni minut.

    Ühtlasi aitab suguelundite lihaste treenimine mehi, kel on probleeme enneaegse seemnepurske või impotentsusega. Naisel muutub aga orgasmi saamine kergemaks ning nii mõnigi varem vaid klitoriaalset orgasmi tundnud naine võib jõuda ka tupeorgasmini.

    Muie põlevas majas

    Ei tantrismis ega taoismis pole kindlat reeglit, kas inimesel peaks olema üks või mitu sekspartnerit. Koolkonniti on suhtumine erinev, lõplik valik sõltub ikka inimesest endast. Geho ja Sarita ning Andy ja Ella eelistavad monogaamset suhet ainult oma kaasaga. Sarita kirjeldab: “Minu jaoks on Geho kõigi meest kehastus. Ja mina olen kõik naised tema jaoks.”

    Imeilus? Jah, aga mis siis, kui kallimat ei ole? Paar aastat tao massaazhi teinud Katrin Kaljukivi tunnistab: “Muidugi on mul olnud austajaid ja kavalere, aga mul ei ole olnud kaaslast, kes on korraga armastatu ja ka sõber, kellega tahaks kõike jagada ja sõnum jõuaks ka kohale.” Ühesõnaga, Katrin tahaks leida sarnaste huvidega meest, aga statistika on kurblik: vaimsetest asjadest huvituvad peamiselt naised, meestest on põud. Rätsepaks õppinud Katrin on palgatööl käinud ainult kaks aastat kogu elu jooksul. Klientidelt on ta kleidimõõtu võtnud ja viimasel ajal neid ka masseerinud oma kodus, elanud omas rütmis ja kiirustamata.

    Ikka täiuslikkuse poole püüeldes on Katrin 15 aastat uurinud erinevaid vaimseid õpetusi, kuni jõudis taoni. “Täiuslikkus on loomulik ja vahetu olek, nii nagu looduses. Puu ei muretse, et kevad on käes, aga on liiga külm, et äkki ma ei jõua lehti korralikult külge kasvatada,” ütleb ta.

    Sel kevadel ärkas Katrin ühel hommikul kummaliselt vara – ja nägi vastasmaja akendes tuleleeke tagasi peegeldumas. Puumajas levis tuli ülikiiresti, peagi põles pööning Katrini katusealuse korteri kohal. “See oli nii kummaline, kui ma jälgisin oma tundeid. Mul tuli kõigepealt meelde üks mõnus mustvalge pilt, kus ma olen vahvalt pontsakas kolmeaastane, maasikakujuline kott kõhu peal. Et kus see pilt on, ma pean selle siit välja viima! Muu ei olnud mulle nagu üldse oluline. Vaatasin toosi hõbeehetega ja siis tuli mul muie suule ja mõtlesin, et aga need on ju ainult asjad, need tulevad ja lähevad. Mille alusel ma hakkan nüüd ahmima, et see asi on olulisem ja teine ei ole.”

    Katrin tõstis kõige huvitavamad raamatud kilekotiga koridori. Tossu oli toas juba nii palju, et hingamine muutus raskeks. “Muidugi ma olin ärevil, aga sisemiselt siiski rahulik. Sellepärast ma ei hakanudki rabelema. On nagu on,” kirjeldab ta.

    Katrinil vedas: tuletõrjujad jõudsid leekidele piiri panna ning tema korter jäi puutumata. Katrin usub kindlasti, et küll veab tal veel selleski, et ta leiab endale kaaslaseks väärilise mehe.

    Põuasel ajal on naistel muidugi kiusatus leppida niiöelda 2,5minuti-mehega, et abiks ikka. Pealegi lootus jääb – kui idamaade armukunsti tundev naine kohtleb meest voodis samamoodi nagu kunagi hellitati hiina keisrit, siis võivad huvi-idukesed tekkida ka esialgu kõige lootusetumana tunduvas juurikas.