1) Probleem

valulikkus ja kuivus

Põhjus

Ebapiisav erutumine. See ongi kõige sagedasem põhjus, miks vahekord on valulik, ja seda kogeb peaaegu 2/3 naistest. Sinu keha lihtsalt ei lase endale kedagi ligi, enne kui ta selleks valmis pole. Põhjuseks võivad olla ka ebapiisav eelmäng, hormonaalhäired, alkohol, depressioon, stress, mõned ravimid ja ka see, et su partner lihtsalt ei eruta sind piisavalt.
Lahendus

Sõltub olukorrast. Kui arvad, et kuivuse on põhjustanud uus ravim, siis kasuta libestit. Depressiooni puhul võid abi saada teraapiast. Kui probleem seisneb aga teie omavahelises suhtes, siis küsi endalt, kas teil on mingi konflikt selgeks rääkimata või peate mõlemad lihtsalt natuke rohkem vaeva nägema, et kiremöllu värskust tuua.

2) Probleem
Vahekord on valulik, esineb eritist, sügelust, urineerimine teeb haiget, näha on haavandeid või tüükaid.
Põhjus

Infektsioon. See võib tähendada mõnd suguhaigust, nagu näiteks herpes, inimese papilloomiviirus, klamüüdia, või midagi vähem eksootilisemat, nagu kuseteede põletik või pärmseente põhjustatud kandidoos ehk soor.  Eri infektsioonide puhul on sümptomid erinevad ning sugulise vahekorraga seotud hõõrdumine võib olukorda halvendada.
Lahendus

Mõnda infektsiooni, nagu kandidoosi, saab ravida apteegi käsimüügiravimitega. Aga ainult siis, kui sul on sama asi varem olnud ja sa tead kindlalt, millega tegemist. Muidu tuleks ikka arsti juurde minna. Arst kontrollib, kas sul pole suguhaigust ning määrab õiged rohud. Ära jäta sümptomeid tähelepanuta, enamik infektsioone ei kao iseenesest.

3) Probleem
Vahekord on valulik, kaasneb sügelus, punetus, kerge paistetus, põletus- või torkimistunne.
Põhjus

Nahaärritus. Tuppe ümbritsev nahk on väga õrn ja mõned hooldusvahendid võivad nahka ärritada. Tavaliselt on probleemiks lõhnaseebid, pesuvahendid, lõhnastatud tampoonid või sidemed, spermitsiide sisaldav libestusaine (Nonoxynol-9) vm.  Mõned naised on lausa allergilised kondoomide või libestite suhtes. Püüa “kahtlusaluste” nimekirja vähendada, pöörates tähelepanu uutele toodetele, mida oled hakanud kasutama, või katsetades ükshaaval erinevaid vahendeid, et nende ohutusele kinnitust leida.
Lahendus

Külm kompress — kasta puhas rätik külma vette. Kortisooni sisaldavad kreemid võivad ka aidata. Ära kasuta kreemi, mis sisaldab seda ainet üle 1% ning mitte mingil juhul tupesiseselt, kui arst ei ole nii öelnud. Kui tegemist on allergilise reaktsiooniga, siis võib abi olla ka suukaudsetest allergiavastastest ravimitest — mõistlik on siiski enne arstiga rääkida. Üldiselt püüa vältida liigselt lõhnastatud toodete kasutamist intiimpiirkonnas — see puudutab seepe, tampoone, vannisoola, vannivahtu ja lõhnaõlisid.

4) Probleem
Vahekorra alguses sisenemisel valu- ja põletustunne, torkimine, kitsikustunne ja lihaskrambid tupes ja/või ristluudes.
Põhjus

Vaginism e tupekramp. Seda seisundit iseloomustab tupelihaste liigne pingesolek, mis põhjustab tugevaid ja tahtele allumatuid lihaste kramplike kokkutõmbeid või tugevat valu vahekorra ajal. Vaginismi võib põhjustada sünnitrauma või operatsioon, endometrioos (emakaõõnt vooderdava limaskesta taoline kude kasvab ja toimib emakast väljaspool), krooniline kuseteede infektsioon. Tegemist võib olla ka psühholoogilise seisundiga, nagu ärevus ja stress, või varasem emotsionaalne või seksuaalne kuritarvitamine.
Lahendus

Vaginismi on võimalik ravida. Terve hulk harjutusi ja lõdvestusvõtteid aitavad järk-järgult peatada valu taastekkimist, kaasa arvatud harjutused lihaste kontrolliks, kus korduvalt pingutatakse ja lõdvestatakse vaagnapõhja lihaseid, samuti sisestamisharjutused, mis algavad tampooni ja sõrmega ning jõuavad aja jooksul suguühteni. Psühhoteraapiast võib samuti kasu olla, kuid spetsialistid rõhutavad, et füüsiline tegevus ja käitumistehnikad saavad probleemist tihtipeale ise jagu.

5) Probleem
Valu vahekorra ajal, millega kaasnevad valud alakõhus, eritised, palavik, valu urineerimisel ja/või ebakorrapärane menstruatsioonitsükkel.
Põhjus

Munasarjapõletik või seesmiste suguelundite põletik. Seesmiste suguelundite põletik on emaka, munajuhade, munasarjade või kogu väikese vaagna põletik, mis tekib ülenevalt tupest ja emakakaelast. Selle põhjustajaks võib olla väljaravimata suguhaigus, tavaliselt klamüüdia või gonorröa. Munasarjapõletikku esineb üha sagedamini ka Eestis ja tegemist on tõsise asjaga — selle kurvaks tagajärjeks võib olla lastetus ja krooniline valu. Kui sul on sellised sümptomid, siis mine kohe arsti juurde.
Lahendus

Kui diagnoos on määratud, siis on põletikku võimalik ravida antibiootikumidega. Kohene ravi on väga oluline, sest antibiootikumid ei saa ära kaotada juba tekkinud armkudet, ega kaotada ära probleeme väliste ja sisemiste suguelundite liidetega, mis on juba tekkinud. Mida kauem sa ootad, seda suurem on risk jääda viljatuks, samuti emakavälise raseduse tekkeks. Iga aasta kaotab umbes 100 000 naist just munasarjapõletiku tõttu võimaluse lapsi saada.

6) Probleem
Kirvendus, sügelus, torkimis- ja/või põletustunne tupes või häbemes.

Põhjus

Vulvodüünia. Uuringute tulemusel on leitud, et iga viies naine kannatab oma elu jooksul mingil hetkel kroonilise põletava valu all tupepiirkonnas, see võib haarata ka häbemekinku, häbememokki, kliitorit ja tupeesikut. Vulvodüünia tekkepõhjused ei ole päris selged, kuid mõnedel naistel on seda seostatud genitaalherpese, seente, varasemate korduvate vaginaalsete infektsioonide, allergiate või närvikahjustusega (tavaliselt raseduse tõttu). Mõnikord on probleem seotud ka seksuaalse kuritarvitamisega.
Lahendus

Abiks on rahustavad vahendid, nagu soe vann, kohalik tuimestus, mõnikord ka vahetul kehareaktsiooni jälgimisel põhinevad teraapiad ning hormoonkreemid, mis aitavad paljusid vulvodüünia all kannatavaid naisi. Ka osad ravimid, nagu allergiarohud ja antidepressandid (mis tuimestavad küll närve, kuid ei ravi hädade psühholoogilist põhjust), võivad samuti aidata selle tõve sümptomeid leevendada. Vulvodüünia all kannatades küsi kindlasti nõu oma naistearstilt. „Nüüd Cosmopolitan supersoodsa hinnaga. Vaata SIIA"