Arvamus, et huvi seksi vastu on ainult väga noortel naistel, pärineb 19. sajandist ja veelgi varasemast ajast. Tol ajal oli arste, kes soovitasid naistel 40-aastaseks saades seksist loobuda. Seksiiha lämmatamiseks kirjutasid arstid naistele välja näiteks kamprit.

Paar põlvkonda tagasi ei tohtinud ükskõik mis vanuses naised tunnistadagi, et neile seks meeldib — nad tembeldati poolemeelseks. Tänapäeval võib aga julgelt öelda, et just vanemas eas on seks eriti hea, suures osas tänu naise kogemustele, kasvanud enesekindlusele ja teatud east alates ka olematule rasestumisriskile.

Saja aasta eest kirjutas doktor Heinrich Kisch „Naiste seksuaalelus“, et „just klimakteeriumiealistel naistel esineb sageli tugev seksuaaliha“. Tema mõjukas kaasaegne Mary Scharlieb leidis, et on „äärmiselt haletsusväärne, et veel 50-aastased naised on huvitatud seksuaalsest naudingust nii nagu vaid pruudid võivad olla“.

Sellistel seisukohtadel on olnud aastakümneid kestev mõju. Tänapäevani tuleb võidelda nende tekitatud kahjuga, sest just sellised ettekujutused tekitavad siiani täiesti alusetuid hirme. Loomulikult on ka selliseid naisi, kelle libiido pärast 40. eluaastat väheneb ja kes on sellega pigem rahul. Tänapäevaste uuringute andmetel aga üldiselt naiste seksuaalne huvitatus ja võimelisus orgasmi saada pärast 45. eluaastat pigem kasvab.

Samuti tunnistavad uuringud, et vanemad naised saavad kergemini multiorgasme kui nooremad.

Naiste seksisoov sõltub paljudest, kaasa arvatud psühholoogilistest faktoritest. Samuti sõltub see hormoonidest. Pärast 40. eluaastat tõuseb organismis testosterooni osakaal, mis mõjutab iha. Testosterooni peetakse meessuguhormooniks, kuid alates puberteedieast toodab seda ka naiste organism. Sellel hormoonil on mitmekesine mõju, kaasa arvatud seksuaalse iha suurenemine.

Samuti tunnevad üle 40-sed naised end oma kehas kindlamalt või on lihtsalt oma kehaga rohkem rahul kui nooremad sookaaslased.

Uuringu viis läbi Suurbritannia ajakiri Health Plus.

Allikas: Mail Online