“Loodus on inimesele andnud paljunemise tagamiseks meelelise hüvitise, orgasmi. Kõigist seksuaalsetest reaktsioonidest on orgasm kõige müstilisem ja vähem arusaadav, kuna on väga subjektiivne kogemus. Orgasm on seksuaalse naudingu kõrgpunkt, mis mõjutab inimest igal tasandil,” ütleb terapeut sissejuhatuseks.

“Inimese kehas võib eristada orgasmi ajal erinevates organisüsteemides toimuvaid muutusi. Paar sekundit enne orgasmi tajumist vallandub esmane suguorganite lihaste spasm, millele järgneb seeria rütmilisi kokkutõmbeid, tavaliselt 5‒9. Samuti reageerivad mõned keha lihaserühmad eri tugevuste spasmidega. Orgasmi ajal tõuseb vererõhk ja sageneb südamerütm, inimene hingeldab ja higistab. Pisut enne orgasmi tekib ülakeha naha punetus ja õhetus. Kehaliselt tajutavad orgasmiaegsed aistingud ja tunded on äärmiselt isikukesksed,” selgitab Mare Pruks orgasmi olemust.
Kodutohtris septembris:
* Koolilapse tervis korda + kodutoit 4 päeva menüüga

* Depressioon – lõks iseenda peas

* Valulik vöötohatis

* Igavese nooruse dieet

* Kuidas hooldada läätsi

* Seks ja orgasm

* Kas sind ähvardab trombioht?

* Veresuhkru ABC

* Muutuste hirmust üle

* Miks imetamine emale hea on

Terapeut toob näiteks paar kirjeldust orgasmi kohta:

“Orgasm on suguelunditest lähtuv ja mujale kehasse leviv pulsatsioonitaoline tunne, see võib levida jalgadesse ja kõhtu. Väga meeldiv tunne, kui mõnus lainetus levib üle kogu keha.”

“Sageli kaotan kontakti reaalsusega, kõik tunded on teravad, silme ette tulevad värvilised mustrid. Väga raske on seda sõnadega kirjeldada, kuna sõnad on loodud reaalse maailma jaoks.”

“Nagu viimasest kirjeldusest ka näha, võib orgasmi ajal teadvuse seisund muutuda,” ütleb terapeut. “Võidakse kogeda tavateadvuse piire ületavat emotsionaalset seisundit. Orgasmiga kaasneb tugev naudingu- ja rahuldustunne ning intensiivne motivatsioon saavutada seda nn tasu ja hüvitist jätkuvalt.”

Naiste ja meeste erinevus

Mare Pruksi sõnul tajuvad nii mehed kui ka naised orgasmi subjektiivselt samamoodi, kuid füsioloogiliselt on see erinev.

“Kummalgi sugupoolel on orgasmi ajal aktiveerunud erinevad aju piirkonnad, mõneti erinevad on ka kehalised reaktsioonid. Naised on võimelised kogema järjestikuseid orgasme, kaotamata vahepeal seksuaalset erutust. Samuti on naised kirjeldanud erinevaid tundeid tupe, G-punkti, emakakaela ja kõdisti stimuleeritud orgasmil. Naised on võimelised kogema orgasmi ka ilma kehalise kontaktita, vaid fantaasiatele tuginedes. Niisamuti võivad nad kogeda orgasmisarnaseid tundeid sünnituse käigus.

Meeste orgasmile järgneb kümnest minutist kuni isegi kahe tunnini kesta võiv periood, mille jooksul uuesti erutumine ei ole võimalik.”

Ükski orgasm ei sarnane teisega

Võimetus orgasmi kogeda on pigem naiste mure. Erinevates internetifoorumites on kurtmas naised, kes on juba aastaid seksuaalelu elanud, kuid pole kordagi orgasmi saanud. “Mitmed inimese seksuaalsuse uurijad on leidnud, et umbes 9% naistest ei ole võimelised orgasmi kogema,” ütleb Mare Pruks. “Orgasmi saamine on ühele kolmandikule naistest esmatähtis, samas on suurele osale naistest hoopis olulisem tunda partneriga emotsionaalset lähedust. Seega pole orgasmi kogemine alati peamine.”

Kuna orgasm on võimas ja rahuldust pakkuv kogemus, siis enne kui otsustad, et kuulud selle 9% hulka, võiks ikkagi proovida. Kui ei tunne oma keha, siis on raske tunda naudingut ja jõuda seksuaalse rahulduseni. Seega peaks esmalt ilma häbi ja pingeta tegema selgeks, mis meeldib ja millistele puudutustele keha erutusega reageerib. Ka masturbeerimisel on keha tundmaõppimise seisukohalt oluline roll. Samuti ei peaks omaks võtma kindlat veendumust, et orgasmi saab ainult nii ja mitte teisiti. Tuleks katsetada ja proovida, kasutada käsi, suud, kogu oma keha ja fantaasiat. Nauding ei ole häbiasi, seega pole häbiasi otsida õiget teed suurima kehalise naudinguni.

Kas orgasmi saab mõtetega toetada? Millised on orgasmi takistavad tegurid? Miks ei ole hea orgasmi teeselda? Nendele ja paljudele teistele küsimustele leiad vastuse uuest septembrikuu Kodutohtrist.