Seksist ja selle tähtsusest on äärmiselt oluline rääkida. Hea omavaheline suhtlus ja ausus on äärmiselt olulised tervisliku voodielu osad. Seda eriti pärast laste saamist, mil omavahelise tugeva sideme hoidmine on veelgi suurema tähtsusega.

Ilma teineteise jaoks magamistoas (või duši all, autos, ükskõik, kus) aja leidmiseta võib iga suhe karile joosta. Lapsevanema rolli algusaegadel, mil kõige stabiilsem näitaja sinu elus näib olevat ebastabiilsus, on see oht tavapärasest veelgi suurem. Järgnevalt jagame sinuga terapeutide ja suhtenõustajate soovitusi, kindlustamaks, et seda ei juhtuks. Kuniks te seate aukohale intiimsed ja kirglikud hetked ja olete ühtlasi veidi loomingulised, on kõik suurepärane.

Ole oma ootuste suhtes aus

Elu muutub, kui te saate lapsed. Prioriteedid muutuvad ja ajakava muutub hullumeelseks. Just aeg saabki olema tõeline luksus. Ainus viis, kuidas elumuutusega toime tulla on selle aktsepteerimine. Iga paar, kes on jaganud oma kogemusi lastejärgse paarisuhte osas on kinnitanud järgnevat: mõlemad partnerid peavad olema kannatlikud ja aktsepteerima, et lapsed muudavad nende dünaamikat. Just selle arusaamiseni jõudmine on hädavajalik, garanteerimaks õnne nii magamistoas kui väljaspool.

Mõelge teineteisest iga päev kui seksuaalsetest inimestest

Seksuaalsel tühermaal, mida kutsutakse lapsevanema eluks, võib olla liigagi lihtne näha oma partnerit kui… kõigest partnerit. Loomulikult te jaotate omavahel kohustusi ja toetate teineteist, kuid sellest võib äärmiselt kiiresti saada lihtsalt töösuhe. Selle olukorra muutmine on õnneks lihtne: flirtige. „Ma ütlen paaridele alati, et nad peavad teineteist iga päev seksualiseerima,“ sõnab raamatu „Sex Outside The Lines“ autor, doktor Chris Donaghue. Tema sõnul ei tähenda see isegi reaalselt vahekorda astumist, vaid pigem kiindumuse ja romantika väljanäitamist, milleks võib olla käest kinni hoidmine, suudlemine ja kallistamine — ükskõik, mis teile sobib. „Sobib kõik, mis tekitab romantilise hetke. Selle eesmärk ei olegi ilmtingimata seks, vaid läheduse tekitamine,“ ütleb ta.

Pange see kalendrise

Skeptikud võivad küll öelda, et seksiks spetsiaalse aja planeerimine paneb partneritele liigse pinge peale, et näidata oma parimat sooritust. Öeldakse ka, et see tekitab tunde, justkui oleks seksi näol tegemist tüütu ülesandega, mida lihtsalt peab tegema. Seks ei ole aga kohe kindlasti kohustus. Need, kes otsustavad selleks kindla graafiku luua teevad seda, kuna neile meeldib seks ja nad tahavad selleks vaatamata tihedale graafikule kindlasti aega leida. Samuti peitub selles üks suur kasutegur, mida spontaanne vahekord anda ei suuda — nimelt ootusärevus. Kuna paaridel on võimalus planeerida kindlat aega, annab see võimaluse tuua olukorda ka midagi uut ja huvitavat. „Etteplaneeritud aeg seksiks loob pikendatud emotsionaalse eelmängu,“ sõnab suhtespetsialist Sarah E. Clark. „Anna partnerile kogu päeva jooksul teada, kui väga sa seda juba ootad.“

Rääkige vanadest headest aegadest

Vahepeal väheneb paaride omavaheline harmoonia. „Olemas on tohutult palju asju, mis muudavad suhtes kire taset ning tihtipeale on raske konkreetseid faktoreid isegi välja tuua,“ ütleb vaimse tervise nõustaja Erin C. Parisi. „Ka paarisuhtes ei pruugi mõlemal osapoolel alati võrdsel tasemel kirge olla.“ Selle olukorra parandamiseks proovige näiteks rääkida, missugune oli teie seksuaalelu enne kui kõik muutus ja mis sel ajal toimus. „Küsi partnerilt, kas ta on praeguse olukorraga rahul. Kui ta saaks midagi muuta, siis mis see oleks?“ Sellised vestlused võivad ellu äratada teie suhtes olulist rolli mängivaid mälestusi ning tuua teid tagasi samale lehele.

Käituge nagu oleksite alles kohtingufaasis

„Mingil põhjusel ei arva abielupaarid, et nad peaksid nüüd tegema asju samamoodi nagu siis kui nad olid alles oma suhte algusaegadel,“ sõnab paarinõustaja Fran Greene. „Paarid justkui tunnevad, et kui tugev side ja pühendumine on saavutatud, võivad nad öelda: „õnneks ei pea ma seda enam tegema,“ kuid tegelikult on asi hoopis vastupidine.“ Jäta meelde: flirt tähendab, et viid fookuse iseendalt oma partnerile. Üks lihtsamaid viise suhtes põnevuse säilitamiseks on huvi ülesse näitamine: hoia silmsidet, naerata, lase tal segamatult rääkida, ole talle lähedal ja kuula, mida tal öelda on. Tere, emotsionaalne intiimsus!

Lõpeta teiste inimeste voodielu pärast muretsemine

Väga lihtne on oma seksuaalelu võrdlemine sellega, mida sa näed telesarjades ja filmides ning mida su sõbrad sulle räägivad. „Inimesed mõtlevad ekslikult liigagi tihti, et kõikidel inimestel peale nende on imeline voodielu,“ sõnab suhteterapeut Eliza Boquin. Kõige olulisem on aga see, mis just teie suhtes toimib — võõraste voodielu ei peaks selles mingisugust tähtsust omama. Vastasel juhul muidugi, kui saad infot mõne uue põneva poosi kohta, mida ka ise proovida tahad.

Võta kähkukad omaks

Jah, kähkukatel ei ole just kõige positiivsem maine. Kümneks minutiks minema hiilimine, et teineteisele vannitoas või kapis tähelepanu anda tundub kui eksklusiivne territoorium, mis kuulub värskes suhtes olevatele noortele, liigagi ilmselgetele paaridele kontori puhkusepidudel ja romantikafilmide staaridele. Neid peetakse ka kurikuulsalt ebaseksikateks. Kui kähkukaid aga korralikult teha, on need suurepärased alternatiivid tiheda graafikutega lapsevanematele, kuna need annavad vägagi vajaliku võimaluse stressi leevendamiseks ning tugevdavad suhet ajal, mil intiimsus, aeg ja lähedus on luksused. Vahel on see just miski, mida tiheda graafikuga vanemad vajavad. Pea aga meeles: üks hea kähkukas on ootamatu ja planeerimata. „Kähkukad ei asenda klassikalist vahekorda,“ sõnab kliiniline seksuoloog Dr Patti Britton. „Samas võivad need olla just ideaalsed isutekitajad, mida paarid vahel vajavad. Need mõjuvad vaimselt vägagi sügavalt, hoides paaridevahelist sidet tugevana. See mõjub kui liim, mis hoiab koos paare, kes on juba lapsevanemad.“

Allikas: Fatherly.com