“Ma pole küll seksuoloog, aga sain hiljuti refleksoloogina hea kooli naispatsientidega, kellele olen nende usalduse eest ääretult tänulik. Terve rea naistehaiguste (menstruatsioonitsükli katkemine, kõhuvalud, tupevoolus, emakakaela põletik) tagant koorus välja seksuaalelu puudulikkus, mis oli umbes 80 protsendil juhtudest haiguse taga,” selgitab dr Jairus.

Kontingent koosnes lahutatud ja lesknaistest ning vanatüdrukutest vanuses 20-50. “Kasutasin nõelravi, mida nägin Jaapanis — tupe välisseintele pannakse injektoriga mikronõelad ja mõjutatakse närvipunkte ka manuaalselt. Pärast pooleaastast kuni aastast menstruaaltsükli puudumist paneb see mahlad hästi jooksma ja oi, mis sealt siis välja tuleb!”

Dr Jairuse sõnul on meil uskumatult palju edukaid, üksikuid ärinaisi, kes õhtuti tegelikult patja nutavad, sest neil puudub korralik partner. Inimese väärikus ei luba ju minna lihtsalt meest otsima ega tänavale karjuma, et “tahan meest”. Nii otsitaksegi nö aseaineid — lohutatakse end veini, kangemate sigarite, esoteerikaga. Aga ükski aseaine ei asenda tundeid.

Seks hoidmas meie elukvaliteeti

Mida vähem ja kehvema kvaliteediga toimib seksuaalelu, seda varem algavad vananemisprotsessid. Selle kohta on hea ütlus: hormoonsüsteem läheb hapuks.

Seksuaalelu on looduse poolt antud toiming, millest ei saa üle ega ümber. Meditsiinilistes terminites võib seda lahti seletada nii: peale orgasmi pole midagi, mis nii palju endorfiini ehk mõnuainet suudaks organismi paisata. Selle kõrval kahvatuvad nii miljonivõit kui igasugu muu õnnestumine. Orgasm on tõeline vabanemine pingetest, parim stressi maandaja.

Keskealised on natuke ka ise süüdi, et ennast enneaegu maha matavad, leiab Jairus. Keskeas ja pika abielu jooksul võiks seksuaalelu olla samal tasandil kui noorena, väidab ta.
Tihtipeale tuuakse rutiini lõksu sattudes ettekäändeks väsimust kuidagi üleõla nähvates. Kui neid nähvamisi juba palju saab, tekivad paratamatult trots ja kibestumine.
Meestel on raske oma egost lahti öelda — käib enda rahuldamine, paljud ei oska naisi suguaktiks ette valmistada. Et seksuaalsust parandada, tuleb vigu otsida eelkõige iseendas. Kõik sõltub lähenemisest — kuidas oskad partnerile läheneda. Hellust ja õrnust on rohkem vaja, eriti meestel kipub see keskeas ära ununema.

Tunnete soojuse säilitamine on suur kunst. Üks osa seksuaalelust on ju füüsiline tasand — nimetagem seda silitamise kunstiks. Selle poolest erinemegi loomadest. Mida rohkem seda kunsti valdad, seda kauem suudad oma suhted värsked hoida. Kahjuks kipuvad tänapäeval need protsessid loomastuma — väga varakult alustatakse seksuaalelu, võetakse üks partner teise järel ja lõpuks ongi hing tühi.

Ikka veel palju eelarvamusi

Seks on püha toiming, mida ei tohiks kodust välja viia, aga seejuures ei tohiks olla ka võltshäbisid või eelarvamusi, mis paljudele tänastele keskealistele nõukogude ajast sisse jäänud.
Arvestada tuleks ka üksteise füsioloogilisi eripärasid — näiteks kliitor on mõnedel kõrgemal, teistel madalamal, mõnel väljaspool, teistel seespool. Sellest tulenevalt peaks ka asendi valima. Uskumatu, aga tänapäeval on inimesi, kes ei pea mõnda poosi või täiesti loomulikku seksuaalelu toimingut sündsaks. Aga küll on kurb, kui ollakse juba 20-30 aastat koos elatud ja lapsedki soetatud, aga ei teata ikka, mis see õige nauding on. Eelarvamuste lahtikangutamine on omaette kunst, see on nii seksuoloogi kui psühholoogi mängumaa.

Rutiin on abielu suurim vaenlane

Rutiinist peavad vabanema eelkõige mehed, väidab Jairus. Keskealiste puhul on eelmäng moment, mida peaks hoolega silmas pidama. Väga raske on ilma selleta kvaliteetset seksuaalelu saavutada. Kui mees teeb kähkuka ära ja keerab kohe selja, siis see pole mingi kvaliteet. Naine võib ju suhte säilitamise nimel orgasmi teeselda, aga pikapeale hakkab see mõju avaldama. Siis pole enam tegemist armastuse, vaid harjumusega. Siin on ka paljudel 40-50aastastel veel palju ümber õppida. Kui üks või teine pool lepib ebarahuldava seksuaaleluga, siis see on juba enneaegne vananemine. Oskus võtta aeg maha on kunst, mida paljud keskealised ei valda. Ega toimetused ja tegemised ei lõpe — ühiskond kisub kaasa. Keskealistel on lapsed juba suured, aga hakkavad tekkima ealised muutused. Menopaus on naistele tohutu psühholoogiline hoop. Neil tekib põhjendamatu hirm, hakatakse ennast pidama ülalpeetavaks ja kardetakse, et mees hakkab nooremaid vaatama.

Kahjuks on loodus nii seadnud, et naine küpseb ja ka vananeb varem kui meesterahvas. See eeldab mõlemalt mõistvat suhtumist — menopausi ajal võib naisel mitu korda päeva jooksul meeleolu muutuda, tekivad külma-kuuma hood ja sellest tingituna ka liig kerge ärritumine iga väikese asja peale.

Seda perioodi võib mingil määral võrrelda ühe etapiga raseduse ajast.
See on aeg, mil mehel tuleb hambad kokku suruda ja mõista. Teisalt on naiselik intuitsioon arenenum kui meestel, aga igasugune kahtluseiva ja usaldamatus võib meest solvata.

Suhetes on õhkõrn piir, mida ei tohiks ületada. Naised on vaprad, altid kannatama, aga sisemiselt vananevad kiiremini. See on mõttetu ohver, seda poleks vaja. Kui üleminekuprotsess on möödas ja suhted säilinud, siis võib täiesti rahulikult täisväärtuslikku seksuaalelu nautida.

On ju keskealistel üks suur pluss — nad oskavad juba seksida nii mõistuse kui emotsioonidega, noored kipuvad seda ainult emotsioonidega tegema.

Keskealiste seksuaalelu sagedus on enda teha

Muidugi on see igaühe enesetunde küsimus, aga soovitatavalt vähemalt kord nädalas, sest seksuaaleluga on seotud ka elundite funktsionaalne aktiivsus, kaasa arvatud ainevahetuse ja taastumiskiirus. Seda tänu endorfiinide vallandumisele, mis paneb väga jõuliselt meie eluenergia tööle.
Vanusega kaasnevad kapillaaride, veresoonte ja arterite ummistused — veri ei käi enam nii lihtsalt läbi. See nõuab suuremat eeltööd ka seksuaalelus — on juhuseid, kus naine peab ebasündsaks mehe peenise kättevõtmist ja nõuab, et mees selle jäigastamisega ise hakkama saaks.

Sellised eelarvamused tuleb unustada, kompleksidest vabaneda. Piibel ütleb väga hästi, et mees ja naine on üks liha. Tuleb kasvõi peapeal käia, et teineteisest naudingut saada, sest pole olemas inimest, kes seda ei sooviks, leiab Jairus. Eelhäälestus on väga oluline — teineteise äraootamine, vastastikune lugupidamine.

Dr Jairus usub, et keskealised oskavad juba seksida nii mõistuse kui emotsioonidega.