30–40-aastasena

Enamasti just nüüd on käsil tõeliselt tempokas aeg: lapsed on suhteliselt väikesed ja paarisuhe on alles kindlamat kuju võtmas.

Argipäev tähendab toimetusi 24 tundi ööpäevas ja isiklikku aega pole praktiliselt üldse. Pere loomine ja suuremasse elamisse kolimine kipuvad sattuma nimelt sellesse eluetappi. Paljud naised võtavad kodus suure koorma kanda. Iga päev tuleks ju valmistada ehtsat kodust toitu, kõik ümberringi peaks olema puhas ja kena, ja ise peaks jõudma joogatundi kohe pärast seda, kui lapsed on huviringidesse transporditud. Osa naistest upub sel perioodil täielikult emadusse ning ülejäänud elulisteks rollideks ei leidu enam aega. Mees võibki perevälisele orbiidile ringlema jääda.

Naisele võib näida, et keha tuleb kohe pärast sünnitust ja imetamist saledaks ning trimmi timmida. Teisest küljest võib salamisi piinata mõte, kas väikeste laste ema üldse tohikski enam seksikas olla?

Statistika kinnitab, et kui esiklaps on umbes aastane, siis on vanemate paarisuhtes rahulolu kõige madalamal pulgal. On loomulik, et seksi vorm, sagedus ja kvaliteet muutub, kui lapsed on tillukesed. Puudutustele, hellusele ja kiirustamata koosolemisele ei pruugi üldse enam aega jääda ning seks muutub kergesti rutiinseks toimetuseks ajal, mil pesumasin müriseb ja lapsed on magama pandud.

Sellisel juhul maksab mõelda oma väärtustele: mis on mulle tegelikult tähtis? Paarisuhe on lõppude lõpuks perekonna peamine suhe — lapsed on ainult külalised meie peres ja lendavad omal ajal pesast välja.

Teisest küljest on hea teada, et ehkki mitmete teadlaste töödes seostatakse paarisuhte õnnelikkust otseselt seksuaalelu sagedusega, siis tegelikult on nii, et inimeste seksuaalsed vajadused erinevad üksteisest eri eluetappides oluliselt. Tasub järele mõelda, mida teed selleks, et teisele meele järele olla, ja mida selleks, et ennast rõõmustada. Seks peab teenima iseenda heaolu, mitte statistilisi näitajaid või meediast või pornost pärinevaid mudeleid.

Unusta ka info selle kohta, kui palju inimesed keskmiselt seksivad. Mõtle parem järele, mis teeb head sulle ja su paarisuhtele. Seksi ei maksa hakata “tegema”, samuti ei maksa soostuda sulle võõra stiiliga üksnes seepärast, et nii justkui peaks. On väga tähtis varuda aega teineteise jaoks ja tavalisele mõnusale koosolemisele.

Naise iha mõjutab see, et ta saab ise otsustada oma keha üle ja on sellega rahul. Meediafotode “täiuslik naine” võib tekitada rahulolematust iseenda suhtes ja keegi võib kasutada seksi enesetunde ja enesehinnangu mõõdupuuna. Ent peamiselt on seksi puhul küsimus hoopis vabaduses ja mängulisuses. Naistele meeldivad üllatused — ja meestele samuti! Kõige tähtsam on ennast aktsepteerida ja tunnetada, mida ise tahad ning millest piisab sulle just praegu.

Selles vanuses:

Kui kodus ja tööl on pidevalt kiire, siis on tähtis enda ümber ruumi teha ja leida aega paarisuhte jaoks.

Lapsepõlvekodul on suur mõju lapsevanema rolli väljakujunemisel.

Emaduse ja seksuaalsuse ühendamine võib olla raske.

Selles vanuses põlvkond on kasvanud eelmiste sugupõlvedega võrreldes suuremas seksuaalses võrdõiguslikkuses ning oma koht on ka naise seksuaalsel aktiivsusel. Selle põlvkonna noorust kujundasid 1980.–1990. aastate hoiakud ja elu interneti mõjudeta. Toonaste noorte vanemate hoiakud pärinevad 1960.–1970. aastatest.

40–50-aastasena

Lapsed on suured ja lahkuvad kodunt. Isiklikku vaba aega on rohkem.

Paljud naised hakkavad alles selles eluetapis mõtlema: mida ma tegelikult tahan? Kes olen ma väljaspool suhteid oma lastega, abikaasaga, oma vanemate või ülemusega? Esile võib kerkida ka rahulolematust ja kibedust, kui selgub, et pikki aastaid on kulutatud vaid laste ja mehe teenindamisele. Frustratsioon võib vallanduda jonnakusena, sest oma tahe hakkab pead tõstma.

Rahulolu paarisuhtega on seotud üldise rahuloluga. Mõnikord pannakse rahulolematuse tunne oma ära raisatud elu suhtes tervenisti paarisuhte süüks. Seepärast ongi tähtis, et naine tunneks end hästi ja võtaks oma enesetunde eest ka vastutuse.

Tütarde teismeiga võib salamisi haiget teha. Tütred on kõige õitsvamad just siis, kui naine vananeb.

Teisest küljest on selles vanuses hea nooruse idealiseerimisest üle saada: “Ma ei pea enam välja nägema nagu miss. Võin end oma kehas hästi tunda ja teha seda, mis mulle endale meeldib.” On tore välja mõelda ja üles leida kõik see, mis endale rõõmu teeb, mis on minu arvates ilus ja seksikas.

Sageli on naine nimelt selles vanuses seksuaalselt kõrgpunktis. Kehal võib küll olla märke elatud elust, aga naine tunneb ennast ja teab, mida ta naudib. Nüüd leidub jälle aega ja tahtmist harrastusteks, liikumiseks, kultuurisündmustel osalemiseks, enese eest hoolitsemiseks ja elust rõõmu tundmiseks.

Kui seni olid abikaasade rollid seotud peamiselt lapsevanema-seisusega, siis nüüd on aeg taas paarisuhte juurde tagasi pöörduda ja partneriga uuesti tuttavaks saada.

Paarisuhe jõuab uude faasi: mõlemad mõtlevad, mida me tegelikult tahame, millist eluretke tahame koos veel ette võtta?

Mõlemal on võimalus uueneda, sest maailm väljaspool perekonda hakkab taas rohkem huvi pakkuma ja avanema. On omaette väljakutse, kuidas paarisuhe sellele vastu peab, kui pärast ühist intensiivset pereprojekti hakkavad põnevust pakkuma asjad, mis partnerit ei huvita.

Mõnikord tekib probleeme siis, kui laste kasvatamine ja karjäär on inimesed teineteisest liiga kaugele viinud. Teisest küljest on pikk ühine lugu ja palju kiindumust selja taga. Kas leidub piisavalt ühist pinnast, et viia suhe veel kord uuele läheduse ja intiimsuse tasemele?

Tuttav ja turvaline suhe annab võimaluse leida seksuaalses plaanis uut vabadust ja sügavust. Tavalise vahekorrakeskse seksi kõrval võib leida uudset intiimset seksuaalsust, kus söandatakse teisele inimesele avada oma hõrke, erutavaid ja ehk isegi pisut hirmutavaid poolusi.

Selles vanuses:

Selles etapis ollakse sageli teelahkmel, elu ristteel, kus on võimalus muutuseks ja uuenemiseks.

Meeles mõlgub küsimus: kes olen ma lasteta, abikaasata, töörollita? Naine võib alles selles faasis oma
tegeliku tahte üles leida.

Kehal on pisut kulumismärke, aga enesehinnang võib olla parem kui varem, sest tunned end paremini kui nooremana.

See põlvkond on kujundanud oma hoiakud 1970.–1980. aastate õhustikus. Nende vanemate hoiakud pärinevad 1950.–1960. aastatest — ajastust enne antibeebipille.

Loe edasi ka 50-60ndate kohta portaalist kodus.ee.