1. Östrogeenide defitsiit

Aastatega alaneb kõikidel naistel järk-järgult östrogeenide sisaldus, ent pärast 50 kiireneb see protsess tunduvalt. Aga ka noores eas võib tekkida östrogeenide puudus. Näiteks häirete korral munasarjade töös. Selle tulemusel muutub suguelundite limaskestade kvaliteet. Koed muutuvad kuivaks, õhukeseks ning kahjustuvad kergesti. Selliste muutuste tõttu võib suguline kontakt tekitada suurt valu. Ning naine püüab igal moel seksi vältida.

Teisalt vastutavad just östrogeenid erootiliste tunnete eest. Kui need puuduvad, jääb erootika ära.

Et parandada taolist seisundit, tuleb taastada östrogeenide tase organismis. Kui aga jutt käib menopausi ajast, mil munasarjad on oma töö juba lõpetanud, tasub ehk rääkida arstiga süsteemsete või kohalike hormoonpreparaatide või fütoöstrogeenide määramisest.

2. Testosterooni defitsiit

See defitsiit võib areneda neerupealsete funktsiooni häirete või hormoonpreparaatide tarvitamise tõttu, mis blokeerivad androgeenide aktiivsuse. Ka testosterooni defitsiidi puhul alaneb libiido.

Kui analüüside tulemused on näidanud testostrooni defitsiiti, tuleb eelkõige kindlaks teha selle põhjus. Seejärel saab arst määrata ravi.

3. Mõningate ravimite tarvitamine

Nendeks võivad olla neuroleptikumid , trankvillisaatorid, samuti kõrge vererõhu alandajad. Aga ka psühhoaktiivsed ained , seal hulgas narkootikumid. Kui on märgata sellist ravimi kõrvalnähtu, tuleb raviarstiga läbi arutada konkreetse rohu asendamine teisega.

4. Pettumus partneris

Probleemid suhetes, kui seksist saab vahetusraha soovi puhul midagi tõestada või karistada partnerit selle eest, et ta pole täiuslik. Kui leiad end mõttelt, et keeldud seksist partneriga kasu lõikamise eesmärgil, tuleks olukorda tõsiselt analüüsida. Ehk on mõttekas psühholoogi või psühhoterapeudi poole pöörduda, kuna nõrgenenud iha on kõige enam levinud märk seksuaalse sideme lagunemisest. Kui on soov liitu säilitada, on õige aeg kohe tegutsema asuda.

5. Krooniline stress

Pikka aega kestnud või väga tugeva stressi korral on organismi kogunenud suurel hulgal stressihormoon kortisooli. See moodustub pregnenoloonist, samuti kui ka suguhormoonid. Kui kogu pregnenoloon on ära kasutatud kortisooli sünteesimiseks, toodetakse suguhormoone tunduvalt vähem. See aga viib omakorda hormonaalse defitsiidini ning libiido alanemiseni.

Kroonilise stressiga tuleb võidelda. Abiks on füüsilised koormused, jooga, massaaž, meditatsioon, spaaprotseduurid ning mõõdukas päevarežiim. Tuleb teadlikult pingutada, et stressi tagajärgi neutraliseerida.

6. Depressioon

See on psüühikahäire, mille puhul on häiritud peaaju funktsioon kontrollida meeleolu. Enamik patoloogilisi protsesse ajus alandavad ka libiidot. Seega, kui lisaks alanenud libiidole kimbutavad veel ka peavalud, perioodiline iiveldus, nägemishäired jne., tuleb kiiresti arsti juurde minna.

7. Negatiivsed olukorrad

Needki on seksiga seotud. Sageli saavad kummalisel kombel selliste probleemide tekke põhjustajateks vanemad. Parimate kavatsustega üritavad nad lapse varast suguelu algust ning selle ebameeldivaid tagajärgi — olgu selleks planeerimatu rasedus või suguhaigused — edasi lükata. Nad sisendavad oma lapsele, et seks on räpane. Ja et „korralikud“ inimesed seksivad vaid järglaste saamiseks.

Samuti on ääretult oluline esimene seksuaalne kogemus. Kui see on olnud alandav ja vägivaldne, siis ilma psühhoterapeudita hakkama ei saa. Kogenud spetsialist mõistab, milles on probleem ning valib õige taktika selle eemaldamiseks.

8. Naise suguelundite muutused

Muutused on seotud sünnitusega ja ealiste protsessidega. Halveneb kudede tundlikkus seksuaalsele stimuleerimisele, järelikult väheneb libiido. Kaasaegne teadus tunneb mitmeid võtteid probleemi lahendamiseks. Seega tuleb spetsialistidelt häbenemata abi paluda.

9. Madal enesehinnang

See on seotud veendumusega, et ei omata seksuaalset ligitõmmet. Kui naine pole rahul sellega, kuidas ta välja näeb, siis on ta siiralt veendunud, et kõik näevad vaid tema puudusi, sealhulgas ka tema armastatud mees seksi ajal. Selle tulemusel alaneb ka libiido. Taolised probleemid saab lahendada psühholoogi abiga. Kui aga muret teeb mingi konkreetne ebatäius, siis ka siin leiab spetsialistidelt abi.

10. Igavus

Just seesama banaalne igavus võib samuti libiido tappa. Kui iga seks on sarnane eelmistele ning partneril pole just hiilgav fantaasia, kustub iha tasapisi. Seetõttu tuleb oma elu mitmekesistada ja seda mitte üksnes seksiga. Alustada võiks iseendast. Äkki partnerile meeldib see ja ta võtab eeskuju.

On olemas ka veel üks nõuanne. See ei sobi mõistagi mitte alati ja mitte igaühele. Ja ikkagi. Kui uuringud ei näita muutusi ja kõrvalekaldeid, kui naisel ei ole stressi või psühholoogilisi probleeme, soovitavad arstid libiido aktiviseerimiseks vahetada partnerit.

Allikas: Domašni Otšag, oktoober, 2019