Suhte alguses, kui ollakse armunud, ei ole lähedusega probleemi. Tundub, et on leitud õige inimene ja õnn kestab igavesti. Mare Pruks ütleb, et armudes satuvad inimesed romantilise armastuse faasi, kus ajus aktiveeruvad aju nn vanad, primitiivsed piirkonnad, mis roomajate ajus samuti esinevad. “Nendes piirkondades suureneb aju virgatsainete — dopamiini ja noradrenaliini tootmine. Nimetatud ained tekitavad armunus tohutult energiat ja kirge. Ta võib ööde kaupa üleval olla, armatseda, seksida, kogu tema tähelepanu on suunatud partnerile. Sisuliselt on armumine paaritumistung, millele on raske vastu seista. Armunud on pisut hullud,” lisab ta.

Kuid miks aja jooksul armastus muutub? “Aju vastavad alad hakkavad suhte pikenedes reageerima teistmoodi. Määravaks saavad teised ained — oksütotsiin ja vasopressiin-, mis põhjustavad paljusid kiindumusega seotud käitumismustreid.

Aju muutused tekivad umbes pooleteise kuni kahe aasta pärast. Armastus muutub sügavamaks, rahulikumaks. Ekstaas vaibub, asemele tuleb turvatunne, mugavus ja rahu. Seks vaibub harjumusse, tavalisusse ja rutiini,” selgitab terapeut.

Iha mõjutavad erinevad tegurid

Mare Pruksi sõnul on inimeste vajadused ja motiivid küllaltki erinevad. “Armastuse, sõpruse ja seksuaalse intiimsuse tarve on inimese vajaduste hierarhias tähtsal kohal. Inimesed on loetlenud üle 150 põhjuse ja motiivi seksimiseks. Näiteks seksitakse soovist nautida sügavamat emotsionaalset lähedust, vajadusest suurendada intiimsust üldiselt, olla partnerile meelepärane, soovist lõdvestuda, tunda end atraktiivse ja seksikana, soovist leppida, soovist saada lapsi jne.”

Kodutohtri mainumber nüüd müügil!
* Suikunud seksi virgutuseks

* Ava oma emotsionaalsed lukud

* Unenägu kui sisemaailma peegeldus

* Eksamite aeg: nõuandeid lapsevanemale

* Looduslikku leevendust päevadele

* Nahk reedab sisemise vanuse

* Et vähk ei haaraks ohje

* Kõrv jälle kikkis

* Küüneseenest vabaks

Ei saa väita, et terve inimese seksivajadus on näiteks kaks või kolm korda nädalas. Seksuaalne iha on isiklik nähtus ja seda mõjutavad paljud tegurid. “Vananedes tunneme vähem iha. Väsimus, pinged, ärevus ja muremõtted on iha pärssivad seisundid,” loetleb Mare Pruks. “Erinevatel elu- ja paarisuhteperioodidel tunneme iha samuti erinevalt. Tavapärane üldistus on, et mehed seksiksid rohkem, kui naised seda teha tahavad, kuid on ka vastupidise olukorraga paarisuhteid. Seksimiseks peaks olema järel pisut jaksu, energiat ja mõnusat enesetunnet.”

Iha mõjutavad suguhormoonid, mille tase on pärilik ja ka muutuv. Kõrgema testosteroonitasemega mehed ja naised on seksuaalselt aktiivsemad. Terapeut toob näiteks, et erinevalt meestest on naistel iha allikaks mitte genitaalsed stiimulid, vaid tunded, mis ei ole seksuaalsed. “Naise seksuaalne reaktsioon on hingeline protsess, mis on sõltuv üldisest lähisuhete atmosfäärist või pereelu kontekstist. Igal inimesel on talle ainuomane seksuaalstsenaarium, käitumisprogramm, mis määrab ära, kes saab olla tungi objektiks, millal ja mida temaga teha. Programm meie sees on bioloogiliste ja sotsiaalsete mõjude tulem ning ei ole teadlikult tekitatud.”

Iha on otsustamise küsimus

Pikemaid või lühemaid pause tekib seksuaalelus ikka — seoses mõne haiguse, raseduse, lapse sünni või pingelise tööperioodiga. Harjumus mitte seksida võib väga kergelt süveneda, päevadest saavad nädalad ja nädalatest kuud. Mida vähem seksi, seda raskem on seda taas algatada. Tahaks nagu küll, aga ei oska enam õieti partnerile läheneda. Kuidas sellist olukorda lahendada?

“Pikaajalises paarisuhtes tekib naistel harvemini spontaanseid mõtteid ja fantaasiaid seksist ning iha seksi järele kui meestel,” räägib Mare Pruks. “Nii ebanormaalne kui see ei näi, on iha sellisel puhul otsustamise küsimus. Paar võiks eelnevalt kokku leppida seksikohtingu ajas ja üksikasjades. Kokkulepitud ajal tuleb lihtsalt asjaga algust teha. Oluliseks seksuaalseks stiimuliks on seejuures kontekst, kuidas tajutakse suhet, milline on enesetunne ja meeleolu.

Naise keha reageerimine algab mitteseksuaalsest tundest ja avatud olekust. Erootilise ja seksuaalse tegevuse käigus tunneb naine erutust ja seejärel iha. Iha moodustub seksuaalselt erutavatest aistingutest ja tunnetest, et ta on ihaldatud ja partneri poolt aktsepteeritud.”

Seks on paarisuhte oluline osa ning suhtele ei tule kasuks liiga pikad pausid seksis. Kui sellise pausi ületamine ka vaeva nõuab, siis parema suhte nimel tasub seda näha. Seks annab võimaluse tunda lähedust, lähedastes suhetes on aga kõiki probleeme kergem lahendada ja kogu elu tundub ilusam.

Esmatähtis on ausus ja avatus

Kui paus seksuaalelus liialt pikaks ei veni ning perioodid, mil seksiisu on madalam, langevad partneritel kokku, ei olegi sellest suuremat muret. Probleem tekib siis, kui olukord, kus üks partneritest tahab seksida, aga teine ei taha, kestab pikemat aega.

On väga palju erinevaid põhjuseid, miks mees või naine enam seksi ei soovi. Näiteks mõni kaaslase omadus on muutunud vastuvõetamatuks: ülekaalulisus, ülemäärane alkoholi tarvitamine, närvilisus või liigne tööle pühendumine. Omavaheline tõmme võib kaduda sagedastesse tülidesse, halvasti ütlemistesse, väsimusse, tähelepanu puudusesse või rahamuredesse. Neid põhjuseid on sadu.

Kui on olemas konkreetne põhjus, miks oma kaasaga enam seksida ei taha, siis õige oleks seda tunnistada. Mare Pruks kinnitab, et suhetes on esmatähtis ausus ja avatus. Tuleks meeles pidada, et üks ebatäiuslik inimene on suhtes teise ebatäiusliku inimesega.

Millised on kõige levinumad voodielu probleemide põhjused, kuidas kaotsiläinud iha taastada ja seksiellu nauding tagasi tuua, loe edasi Kodutohtri mainumbrist.