Mitmed raimtaimed ja toidulisandid on tuntud seksuaaltungi mõjutavate omaduste poolest. Kuna ka eestlaste maailmapiirid on avardununud ja meiegi kodudesse jõuab üha enam teistes maailmajagudes erinevate hädade ravimiseks kasutatavaid taimi, siis alljärgenvalt toome teieni mõnede üldtuntumate "ravimtaimede" iseloomustused.

Esimene samm: Leidke endale sobilik multivitamiini kompleks. Jälgige, et oleks esindatud ka võimalikult palju vajalikke mikroelemente. Füüsilise või seksuaalse energia langus võib olla seotud mõne aine vaegusega.

Teine samm: Võtke päevas sisse 500mg-1000mg priimulaõli, see annab teile rasvhappeid, mis on vajalikud seksuaalhormoonide sünteesimiseks ja tasakaalustamiseks.

Vähene seksuaaltung on sageli seostatav füüsilise kurnatusega ning rasvhapped aitavad tõsta toonust 90 protsendil kroonilise väsimuse all kannatavatel inimestel.

Kolmas samm: Katsetage mõnd alljärgnevatest väidetavalt sugutungi stimuleerivatest ainetest.



KOREA ZHENZHEN

Korea zhenzhenni on Hiinas kasutatud seksielu elavdaja ja toonikuna üle 7000 aasta. Ka Indias on ta tuntud armurohi.

Mida kasutatakse: Kuivatatud zhenzhennijuur sisaldab ginsenosiide, saponiine, steroidseid glükosiide, streroole.

Toime: Hiinas kasutatakse zhenzhenni laialdaselt armurohu ja elujõudu tõstva toonikuna. See on stimuleeriv ja organismi taastav, parandab füüsilist ja vaimset energiat, vastupidavust, keskendumisvõimet. Kliinilised testid on näidanud, et zhenzhenn aitab kehal võidelda füüsilise ja emotsionaalse stressi ja nõrkusega. Ta tasakaalustab hormoone ning stimuleerib ainevahetust ja perifeerset vereringet.

Analüüside käigus on selgunud, et zhenzhenni steroidsed koostisosad sarnanevad inimkeha seksihormoonidele ning zhenzhenn on teada kui seksuaalse aktiivsuse tõstja jänestel, pullidel ja rottidel.

Kellel on abi? Zhenzhennist tasub abi otsida eelkõige neil, kelle sugutung on langenud stressi, ületöötamise ja hormonaalsete häirete tõttu.

Doseerimine sõltub juure kvaliteedist. Selleks on soovitatav kasutada standardiseeritud tooteid. Alustage väikesest doosist ja suurendage seda järk-järgult 200mg-1000mg-ni päevas. Optimaalne doos on tavaliselt umbes 600mg. Seda ei tohiks vahet pidamata kasutada üle kuue nädala. Idamaades tarvitatakse zhenzhenni kahenädalaste kuuridena, pidades iga kuuri vahel kaks nädalat pausi.

Vastunäidustused: Zhenzhenni ei ole soovitatav kasutada, kui teil on kõrge vererõhk, glaukoom, põete rinnavähki või olete rase.



DAMIANA (Turnera diffusa aphrodisiaca)

Damiana on traditsiooniline armuravim, mida kasutasid juba Kesk-Ameerika maiad. See on üks vähestest taimedest, mis on armudroogi nime tõeliselt ära teeninud.

Tegemist on Mehhikos ka Ühendriikide kaguosades kasvava arbitiini, alkaloide, glükosiide, vaike ja eeterlikke õlisid sisaldava taimega, millest kasutatakse kuivatatud lehti ja õisi.

Toime: Damiana sisaldab kuseteid ärritavaid eeterlikke õlisid, alkaloidid stimuleerivad vereringet genitaalide piirkonnas ning suurendavad kliitori ja peenise tundlikkust, mis kokku kasvatab sugutungi ja naudingut. Mõnede taimeteadlaste sõnul omab see taim testosterooni meenutavat mõju. See toimib ka tooniku, kerge lahtisti ja kuseteede antiseptikuna.

Kellel on abi? Seda taime on soovitatav kasutada eelkõige inimestel, kelle sugutungi langus tulenebtundlikkuse langusest, raskustest erutumisel, füüsilisest nõrkusest, närvikurnatusest, menstruaalsetest peavaludest.

Soovitatav on võtta sisse üks kuni kaks 400mg kapslit tinktuuri aeg-ajalt, mitte süstemaatiliselt, kombineerides seda zhenzhenni, sarsaparilla, kaera või muira puamaga.

Vastunäidustused: puuduvad



MUIRA PUAMA (Ptychopetalum olacoides)

Muira puama on teine taim, mis on armudroogi maine kuhjaga ära teeninud. Seda rohtu tarvitavad Amasoonase ja Orinoco jõgede ääres elavad pärismaalased impotentsi vastu võitlemiseks ning ta rahvakeelne nimi on potentsipuu.

Tegemist on puu kuivatatud juurte ja koorega, mis sisaldavad vaiku, kampestrooli ja beta-sitosterooli.

Toime:Teadlased ei ole veel selle rohu toimemehhanismi välja selgitanud, aga arvatakse, et ta mõjutab otseselt kesknärvisüsteemi, stimuleerides seksihormoone.

Kellel on abi? Tarvitada tasuks seda madala seksuaaltungiga meestel-naistel ja erektsiooniprobleemidega meestel.

Sobiv doos on 1,0-1,5 grammi päevas kahe nädala vältel või tass Muira puama teed või tilk tinktuuri vajaduse korral. Seda kasutatakse sageli koos selliste taimedega nagu zhenzhenn, sarsaparilla ja damiana.

Vastunäidustused: puuduvad.



HYPERICUM (Hypericum perforatum)

Hypericumi on kasutatud 2000 aastat emotsionaalse heaolu tõstmiseks. Rahvapärase nime St John`s ürt olevat ta saanud ristirüütlitelt.

Tegemist on antioksüdante, bioflavonoide, tanniini, vaike ja eeterlikke õlisid sisaldavate kuivatatud lehtede ja õitega.

Toime: Efektiivne antidepressant, mis tõstab tuju 67 protsendil mõõduka masenduse all kannatavatest inimestest. Madal seksuaaltung on üks depressiooni varastest tundemärkidest ja hypericumist on sellel puhul abi.

Kellel on abi? Seda taime on soovitatav kasutada kõigil, kelle vähene sugutung on seotud füüsilise kurnatuse, rahutuse, stressi, ärrituvuse, halva meeleolu või depressiooniga. Eriti sobiv on see naistele menopausi ajal. Seda võib kasutada koos östrogeeni teraapiaga.

Sobiv doos on 300mg kolm korda päevas.

Vastunäidustused: Vältige selle rohu tarvitamise ajal teravat päikesevalgust, kuna taimes sisalduvad ained võivad soodustada dermatiidi tekkimist.



KAER (Avena sativa)

Kaer on tuttav kõrge toiteväärtusega toiduaine, mida kasutatakse laialt putrude ja müslide valmistamiseks.

Mida kasutatakse:Sugutungi tõstvana kasutatakse noortest taimedest või valmimata teradest tehtud tõmmist, mis sisaldab saponiine, flavonoide, alkaloide, steroidaalühendeid, vitamiine ja mineraale.

Toime:Ta on antidepressant ja närvitoonik ning sobib seega ka närvikurnatuse ja stressi puhul. Austraalias läbi viidus uuringust selgus, et kaerapõhjalist dieeti pidanud sportlaste vastupidavus suurenes nelja protsendi võrra. Uuringud näitasid ka, et kaer tõstis suguiha.

Kellel on abi? Kasulik on see taim eelkõige neile, kelle suguiha on vähenenud stressi, kurnatuse, unepuuduse ja halva tuju tõttu.

Sobiv doos on tilk tinktuuri kaks-kolm korda päevas.

Vastunäidustused: Ettevaatlikud võiksid olla gluteeni suhtes tundlikud inimesed, kellel tuleks lasta tinktuuril settida ja nõrutada tarvitamiseks selge vedelik.



ASHWAGANDHA (Withania somnifera)

Ashwagandha on populaarne India taim, mida kasutatakse kohalikus meditsiinis taastusravina. Seda on nimetatud ka talvekirsiks ja India zhenzhenniks, tema hindukeelne nimi tähendab "hobuselõhna".

Tegemist on alkaloide sisaldava väikese India taime kuivatatud juurtega.

Toime: Seda taime kasutatakse traditsiooniliselt närvide rahustamiseks ning magamise kergendamiseks ületöötamise korral. Uuringud näitavad, et see rohi stimuleerib hemoglobiini tekkimist, pärsib enneaegset hallinemist, on põletiku vastane ning stimuleerib seksuaalsust. Mõnikord kasutatakse seda ka impotentsuse raviks.

Kellel on abi? See taim sobib iseäranis hästi neile, kelle vähene sugutung on seotud verevaesuse, stressi, ületöötamise, unehäirete või kurnatusega.

Sobiv doos on 1-2 grammi peenestatud juurt päevas.

Vastunäidustused: puuduvad.



FO-TI (Polygonum multiflorum)

Fo-ti on üks vanemaid Hiina toniseerivaid taimi, mida traditsiooniliselt tuntakse shou wu nime all. Hiina legendi järgi proovis lastetu ja impotentne mees üle 1000 aasta tagasi shou wud ja taastas viljakuse, mis võimaldas ta naisel sünnitada palju lapsi ja mees ise elas 130 eluaastani.

Tegemist on igihalja roniväädi kuivatatud lehtedega, mis sisaldavad krüsopaanhapet ja letsitiini.

Toime: Fo-ti on tuntud oma noorendavate ja taastavate omaduste poolest ning seda kasutatakse laialdaselt ka viljakuse stimuleerimiseks ja seksuaalsete funktsioonide taastamiseks. Uuringud näitavad, et see rohi aitab alandada ka kolesteroolitaset ning omab antibiootilist toimet tuberkuloosi ja malaaria vastu. Teadaolevalt aitab see ka enneaegse hallinemise vastu.

Kellel on abi? See on sobiv rohi kõigile, kelle organism vajab stimuleerimist ja kelle sugutungi langus on seotud pöörituse ja nõrkusega.

Sobiv doos on 5 grammi päevas või üks tilk tinktuuri kaks-kolm korda päevas.

Vastunäidustused: Kõhulahtisuse korral tarvitada ei maksa.



GINKGO (Ginkgo biloba)

Ginkgopuu on üks vanemaid teadaolevaid taimi, mis on püsinud muutumatuna viimased 200 miljonit aastat ja mida on sageli kirjeldatud kui elavat fossiili.

Mida kasutatakse: Kuivatatud ginkgolehed sisaldavad flavoglükosiide, bioflavoone ja unikaalset kemikaali, mida tuntakse nime alla ginkgoliid ehk bilobaliid.

Toime: Ginkgopuu stimuleerib vereringet ajus, aitab kiirendada vere juurdevoolu genitaalidesse ning kutsuda esile erektsiooni, isegi kui seda tarvitada vaid 60 mg päevas 12-18 kuud. Uuringust selgus, et süsteemset ravi saanud meestest pooltel taastus sugutung.

Kellel on abi? See on sobiv rohi vaimse nõrkuse, mälukaotuse, stressi, külmamuhkude, kõrvade kumisemise korral. Sellest on abi ka erektsiooniprobleemidega suitsetajatel.

Sobiv doos on 40-60 mg ekstrakti kuni kolm korda päevas. Rohu stimuleeriv mõju kestab kolm kuni kuus tundi.

Vastunäidustused: puuduvad.

SCHISANDRA (Schisandra chinensis)

Schisandra on populaarne toniseeriv Hiina päritolu taim, mida tuntakse ka nime all wu wei zi.

Mida kasutatkse:Schisandra kujutab endast aromaatse ronitaime kuivatatud marju, mis sisaldavad lignaani, fütosteroole, eeterlikke õlisid ja antioksüdante.

Toime:Nii nagu zhenzhenn aitab ka schisandra kehal toime tulla stressiga. Seda rohtu tuntakse ka mõjuvõimsa armudroogina, kuna ta stimuleerib väidetavalt vedelikueritust suguorganites nii meestel kui naistel. See taim soodustab väidetavalt ka rakkude hapniku omandamist, aitab leevendada ärrituvust, parandab mälu ning selgitab meeli. Ka stimuleerib schisandra maksa tööd.

Kellel on abi? Kasu saavad sellest rohust eelkõige need, kelle sugutungi langus on seotud närvilisuse, üldise nõrkuse, unetuse, rahutuse, alkoholiga kuritarvitamise ja maksaprobleemidega.

Sobiv doos on 250mg-500mg kord kuni kolm korda päevas. Traditsiooniline energiat ja elujõudu taastav kuur kestab 100 päeva.

Vastunäidustused: puuduvad.



KANAMUNAEKSTRAKT

Kanamunaekstrakt on üks viimasel ajal turule tulnud seksuaalset võimekust tõstvaid vahendeid.

Mida kasutatkse: Tegemist on külmutatud viljastatud pre-embrüonaalsetest munadest valmistatud ekstraktiga, mis on kolesteroolivaba.

Toime: Ekstrakt stimuleerib testosterooni tootmist. Norras läbi viidud uuringust selgus, et 58 protsendi katsealuste suguiha tõusis ekstrakti tarvitamise tagajärjel. Ekstrakt hakkas avaldama mõju kahe kuni kolme nädala jooksul.

Kellel on abi? See stimulaator sobib hästi tagasihoidliku seksuaaltungiga inimestele, eriti koos antidepressantidega.

Vastunäidustused: ei sobi munade suhtes ülitundlikele inimestele.



TRIBULUS TERRESTRIS

Tribulus terrestris on traditsioonilises India meditsiinis kasutatav taimeekstrakt, mida tuntakse ka nime all Ci Ji Li.

Mis see on: Tegemist on furostanoolsaponiine sisaldava India taime viljadest valmistatud ekstraktiga.

Toime: Tribulus on üldstimulaator, mida kasutatakse ka kuseteede ravimiseks, erektsioonihäirete korral ning vererõhu alandamiseks.

Kellel on abi? Tarvitada tasuks seda eelkõige madala seksuaaltungi või erektsioonihäiretega meestel.

Sobiv doos on 250mg.

Vastunäidustused: puuduvad.