Esiteks, pead teadma, et langenud libiido puhul on alati olemas põhjus ja tegelikult ka lahendus. Sa ei ole selle murega üksi! 30 aasta pikkuse kogemusega raviarst dr. Prudence Hall väidab, et libiidot võib langetada nii füüsiline kui ka emotsionaalne probleem.

Füüsiliste põhjuste puhul mängivad rolli hormoonid ja teatud elustaadiumisse jõudmine, kuid eeldades, et oled menopausi jaoks veel liiga noor, võib põhjuseks olla ka kaalutõus. “Kui naised võtavad kaalus juurde, kas siis madala östrogeeni taseme tõttu või mõnel muul põhjusel, kipuvad nad ka seksimist vältima,” selgitab ta. “Paljud naised väidavad mulle, et nad ei tunne end lihtsalt enam nii atraktiivsena ja neil on oma keha pärast häbi ning nad ei julge seda oma partneritele näidata — isegi minimaalse kaalutõusu puhul.”

Ja iial ära alahinda ka stressi mõju oma kõigi igapäevaeluga seotud asjadele — ka sekselule. “Naised, kes on väsinud, kipuvad olema ka vähem seksuaalsed,” selgitab Hall. Probleem pole mitte ainult selles, et oleme liiga väsinud, vaid krooniline stress põhjustab ka testosterooni taseme langust. “Tervislik testosterooni tase on aga naiste seksuaalsusele kriitilise tähtsusega.”

Hall soovitab naistel vaadata üle ka kõik ravimid, mida nad võtavad ja kontrollida, kas äkki need võivad libiidot langetada. Kuigi me ei soovita sul koheselt nende võtmist lõpetada, on oluline teada ka ravimite kõrvalmõjusid. Näiteks beebipillid kipuvad naiste seksiisu röövima ja nende võtmisest loobumine tõstab ka sinu libiidot. Paljud teised ravimid nagu antidepressandid või kõrge vererõhu rohud võivad ka olla võimalikud süüdlased.

Mayo kliinikus läbi viidud uuring näitas, et naiste madala libiido taga võib olla ka väsimus, operatsioonist taastumine, alkohol ja rahustid või mõned haigused nagu liigesepõletik, vähk, diabeet, kõrge vererõhk või neuroloogilised diagnoosid.

Suuresti mõjutavad seksiisu ka emotsionaalsed mured. “Kui suhtes on parasjagu keerulised ajad, tunnevad naised sageli vähem emotsionaalset lähedust,” teab Hall. “See tähendab sageli ka seksuaalsete tegevuste harvenemist. Kui naised tunnevad, et neid kritiseeritakse, süüdistatakse, käsutatakse või lihtsalt ignoreeritakse, kipume me end ka emotsionaalselt ja seksuaalselt oma partneritest eemale hoidma. Naine, kes avastab, et tema partner valetab talle, kaotab tavaliselt ka seksi vastu huvi.”

Mayo kliiniku uuringu järgi mängivad rolli ka teised psühholoogilised faktorid nagu vaimse tervise probleemid (näiteks ärevus ja depressioon), ebakindlus oma keha suhtes, madal enesehinnang, ajalugu füüsilise või seksuaalse ärakasutamisega või minevikus kogetud negatiivsed seksuaalsed juhtumid.

Kokkuvõtteks, kuigi võib tunduda kõik mõjutab su libiidot ja tegemist on sõjaga, mida on võimatu võita, pole see tegelikult reaalne. Kui soovid probleemi lahendada, tea, et see on võimalik. Räägi murest oma günekoloogiga, palu abi vaimse tervise spetsialistilt või võta asja mõistusega ja püüa ise probleemile lahendus leida.

Allikas: Stylecaster