Siinkohal pakume teile lugemiseks vastused mõnedele artiklite kommentaarides esitatud küsimustele. Seda praktikat kavatseme ka jätkata.

NB! Kuna küsimusi saabub aina juurde, siis kolisid arstide vastused Tervise rubriiki. Leiate nad ükshaaval uuest alarubriigist "Arst annab abi". Rubriik täieneb vastavalt vastuste laekumisele. Hoidke ennast kursis!

Need, kellel veel midagi südamel, saavad oma küsimused saata klikates SIIA.

Kas suu kaudu võib ka mõnda suguhaigusesse nakatuda? (aids, süüfilis) Kas herpes on nakkav ka siis, kui midagi näha ei ole? Kas vill huultelt võib nakata genitaalidesse?

Suu kaudu võib nakatuda süüfilisse kui ka AIDSi. Ehki viimase puhul on see vähetõenäoline, sest see eeldab mikrotrauma olemasolu suuõõnes. Esmase süüfilise puhul toimub haigustekitajate ülekanne suguelundil olevast haavandist suuõõnde suuseksi teel. Süüfilise haavandeid on leitud huulel, keelel ja isegi mandlitel. Süüfilisse nakatunud inimeste arv Eestis on viimastel aastatel kasvanud. Haruldus ei ole enam ka kaasasündinud süüfilis. Igasugune haavand (süüfilise haavand on valutu) suguelundil peaks olema kohese arsti poole pöördumise põhjus ning siis tuleks ka seksist hoiduda, kuni selgub põhjus.

Ka AIDS ei ole Eestis enam haruldus, mistõttu inimesed, kellel on palju seksuaalpartnereid või juhuslikke suhteid, võiksid ennast vähemalt korra aastas lasta uurida süüfilise ja AIDSi tekitajate kohta. Neid analüüse tehakse anonüümselt veeniverest määratuna paljudes tervishoiu asutustes.

Herpes ehk ohatis on viirus, mida kannab 1/3 inimestest. Suguelunditel võib esineda ohatis, mis üldjuhul esineb suu ümbruses ning nakatumine toimub siis suuseksi teel. Lisaks sellele on olemas ohatise liik, mis esineb ainult suguelunditel. Herpes lööb välja 2-12 päeva pärast nakatumist, mil tekivad villid. Mõne päeva jooksul need haavanduvad. Haavandid võivad paraneda 2 nädalat. Naisel võib kaasneda suurenenud voolus, sügelus, kipitus suguelunditel. Samuti võivad esineda urineerimishäired. Esmasel nakatumisel esineb sageli palavikku ning pea- või lihasvalusid. Pärast esmast haigestumist on haiguse kordumine väga individuaalne sõltudes inimese immuunsüsteemi (kaitsevõime) tugevusest. Haiguse kordumisel on sümptomid tavaliselt vähem väljendunud. Herpes on nakkusohtlik ägedal perioodil (kui esinevad villid, haavandid), muidu aga mitte. Herpest välja ravida ei ole võimalik. Viiruskandlus jääb kogu eluks. Küll on võimalik ravida ja vältida haiguse ägenemist.

Kui kondoomi kasutamine tekitab allergiat, pillide neelamine ei sobi ja spiraali välditakse põletike hirmus, mida siis vahekorra ajal kaitseks kasutada?

Raske on öelda, mida te mõtlete allergia all. Tõsi on, et kirjanduses on viiteid selle kohta, et kondoom võib olla allergia põhjuseks, kuid see on väga harva esinev põhjus. Samuti ei saa väita, et pillide neelamine raseduse vältimiseks ei sobi. Pillide näol on tegemist väga erinevate preparaatidega, mis võivad sisaldada erinevaid toimeaineid. Oluline on ka nende toimeainete hulk preparaadis, mis võib varieeruda suures ulatuses. Tavaliselt õnnestub siiski leida igaühele sobiva preparaadi.

Arvan, et sobiva rasestumisvastase meetodi leidmine saab olla individuaalne ning seda ei saa teha kirja teel. Nõustamisel on vajalik arvestada teie tervise omapära, suguelu iseloomu ja teisi individuaalseid faktoreid, mistõttu soovitaksin pöörduda nõu saamiseks naistearsti poole.

Kas on rasestumisvastaseid vahendeid, mida ainult mehed saaksid tarvitada?

Kõige enamkasutatavaks rasestumisvastaseks vahendiks on kondoom, mida teatavasti kasutavad mehed. Mujal maailmas on levinud ka meeste steriliseerimine siis, kui soovitud lapsed olemas. Meil on see meetod veel vähepopulaarne. Efektiivseid suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid meestele ei ole suudetud leida. Vaieldav on seegi, kas sellisel meetodil oleks tulevikku.

Räägitakse veel katkestatud suguühtest, kuid siinkohal tahaksin rõhutada, et see meetod ei ole usaldatav ja enamasti viib soovimatu raseduse tekkeni.

Dr. Ivo Saarma, Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst