1. Ärge muretsege — te ei ole rikkunud lapse kogu ülejäänud elu.

Ärge üle reageerige, soovitavad psühholoogid. Voodist tabamine on kindlasti üsna ebamugav situatsioon kõigile osapooltele, aga kindlasti pole see maailma lõpp. Teie lapsel ei tule sellest eluaegset seksivihkamist, teie või teie voodikaaslase kartmist. Võtke situatsiooni nagu see on: piinlikku momenti, mis õpetab teid edaspidi sel puhul ust lukustama.

„Kord juhtus selline lugu,” jutustab Andrea, „et meie olime mu sõbraga parajasti suure toa diivanil üksteisega ametis, kui ärkas mu 5-aastane poeg, kes otsis maja mööda oma kassi taga. Lapsed võtavad üle sinu suhtumise asjasse — kuna mina ei käitunud nagu ma oleks kuriteoga hakkama saanud, jäi ka poiss rahulikuks. Me leidsime ta kassi üles, ma saatsin ta voodisse ja kinnitasin, et kõik on korras.”

2. Võtke vahelejäämise eest vastutus enda peale.
Iialgi ei tohi hakata last süüdistama: Mida põrgut sa üldse minu toas teed, mine kohe voodisse tagasi. Hammustage keelde, kui sellised süüdistused kipuvad tulema. Tegelikult olete vihane ju iseenda peale. Pigem vabandage, et olite nii hooletu, jätsite ukse lahti ja tekitasite lapsele ebamugavust. Lapsele tuleks õpetada austama teiste inimeste privaatsust ning järgida seda ka oma lapse puhul — sisenege ka tema tuppa koputades.

Üks hea käitumisjuhis on — jääge alati teki või lina alla lapse ees. Ega te vist ei tahaks isegi, et samal ajal oleks kogu teie pesu mööda tuba laiali pillutud. Kui teil on öökülaline ja lapsed samal ajal majas, ärge pigem tekitage olukordi, mida ei saa kiiresti likvideerida.

Hommikuni jäävat külalist ei maksaks üldse kutsuda siis, kui lapsed on kodus või kui lapsed pole teda kordagi varem näinud. Sest kui nende esimene tutvus saab olema sellises piinlikus situatsioonis — ootamatult tabatud, alasti, siis vaevalt teie suhe lastes just eriti pooldavaid hinnanguid leiab. Vähemalt alguses.

3. Olge valmis lapsepoolseks armukadeduseks.
Isegi kui laps on juba mõnevõrra harjunud teie uue kaaslasega, ei pruugi talle meeldida näha teid voodis koos kellegagi, kes ei ole tema lapsevanem. Kui laps näeb teid kellegagi koos, saab ta aru, et olete oma eluga edasi liikunud ja nii purunevad tema unistused sellest, et te võiksite veel koos tema ema/isaga kokku kolida.

Last võib ka ärritada mõte, et veel keegi peale tema on teile tähtis. Suuremat last ärritab suurem intiimsus teie vahel, väikest last aga juba kasvõi pealtnähtud käehoidmine.

Lapsele tuleb selgitada, et te hoolite oma uuest kaaslasest väga ning seks on üks viise, kuidas täiskasvanud seda väljendavad. Kuid miski ei muuda seda, kui väga te oma last armastate.

4. Võtke seda kui võimalust rääkida lapsele seksist.
Laps võib isegi üldjoontes olla kursis, kuidas beebisid tehakse, kuid ikkagi tahab ta küsida selle kohta, mida ta näeb. Parim soovitus on — vastata ausalt, nagu asi on. Mõni poos võib tunduda lapsele kummaline ja häälitsused veidrad, kuid siis tuleb selgitada, et te ei tee üksteisele haiget, vaid et see on täiskasvanute viis armastust näidata. Või kui te tunnete piinlikkust seksi teemal rääkimise pärast, siis öelge seda ka lapsele. Rõhutage, et te ei unne piinlikkust selle pärast, mida te tegite, vaid et ei taha sellest praegu rääkida.

5. Ärge rääkige ka rohkem, kui laps parajasti teada tahab või oskab.
Iga laps ei pruugi oma ema/isa pealtnähtud seksi üldse kuidagi tähtsustada, puberteedil võib olla ka täiesti ükskõik. Ja väikesed lapsed ei pruugi üldse aru saada, mida te seal tegite. Põhiline on aru saada, kas teie laps tahab nähtust rääkida või ei taha üldse.

6. Las teie uus kaaslane räägib ka lapsega.
Aga alles pärast seda, kui te ise olete lapsega nelja silma all rääkinud. Tähtis on, et laps ei hakkas teie kaaslast võõrastama, häbenema või vihkama, seepärast peaks ka tema selgitama, et ta hoiab ja hoolib teist väga.

7. Ärge sundige last hoidma teie saladusi.
Paljud lapsed on mures, kas ja kuidas nad peaksid nähtust rääkima oma teisele vanemale, ja teie ei tohi teha talle olukorda raskemaks, öeldes, et „las see olla meie väike saladus”. Samuti kui laps ei tohiks olla sõnumiviija teie uuest tekkinud suhtest. Kõik, mis teil on öelda oma endisele kaaslasele, öelge ise, mitte ärge kasutage vahendajana lapsi.