Kuigi orgasmil pole seksis tähtsaim osa, on ta siiski oluline. Naised, kes pole kunagi orgasmi kogenud või pole kindlad, et nad seda on, küsivad tihtipeale: „Mis tunne see on?“ Sellele küsimusele on väga raske vastata. See, kuidas meie ergud ja aju tõlgendavad füüsilisi reaktsioone, on äärmiselt subjektiivne.

Seda on raske maha magada

Üht võib kindlasti öelda — seda on raske maha magada. Jaapani sõna, mis tähistab orgasmi, on ühtlasi tõlgitav väljendina “Surin ja läksin taevasse”. Prantslased kutsuvad seda le petit mort, väike surm.

Orgasmil on võime hajutada ajataju, sulatada piire ning tõsta esile kõige ülevamad armutunded, mis on idamaiste traditsioonide tuumaks hingestatuse saavutamisel. Ka teadusliku maailma on paelunud orgasmi omadus ajataju moondada — ta aeglustab või paneb aja hoopis seisma. Naise aju lülitab orgasmi hetkel isegi emotsioonid välja, leiti Hollandis Groningeni Ülikooli uurimuses.

Orgasmi müsteerium

Kuigi kõikidel inimestel on eeldused orgasmini jõudmiseks olemas, ei suuda paljud siiski seda kogeda. Mõned naised suudavad kulmineeruda vaid kliitori stimulatsiooni kaudu, teised leiavad, et vaginaalne penetratsioon on piisav või vajavad lisaks ebatraditsioonilisemaid lähenemisi.

Iga suguühe ning isegi masturbeerimine ei tipne orgasmiga. Veelgi haruldasem on partnerite samaaegne orgasm. See on siiski võimalik eeldusel, et mees kontrollib oma ejakuleerimist piisavalt ning suudab aeglustada ja naine jõuab orgasmini tavapärasest kiiremini.

Noorte naiste puhul on uuringute kohaselt orgasmivõimelisus märksa madalam kui kogenumatel suguõdedel. Kui mehele piisab penetratsioonist või peenise stimuleerimisest, siis naistele jääb konkreetsest aktist tavaliselt väheks. Orgasmini on märksa lihtsam jõuda, kui mõlemad partnerid tunnevad end vabalt ning on maksimaalselt erutunud.

Orgasmivõimetus on naiste hulgas äärmiselt levinud probleem. Vähemalt üks kümnest naisest võib olla selline, kes pole iialgi orgasmi kogenud. Siiski on see probleem seksitehnikaid arendades enamasti lahendatav.

Orgasm toimub eelkõige ajus

Orgasm on seotud eelkõige aju neurokeemiliste reaktsioonidega, mis põhjustavad genitaalide kokkutõmbeid. Kui nihutada oma tunnetuslik keskendumine suguelunditelt teisele kehapiirkonnale, nt kõrvad või nibud, suudavad ka allapoole vööd halvatud inimesed orgasme kogeda. Halvatud alakehaga indiviidid suudavad saavutada erektsioone ja ejakuleerida, kuid on võimetud neid tajuma. See omakorda tõestab, et orgasm leiab aset ajus. Meeste ja naiste aju kogeb orgasmi üsna sarnaselt.

Orgasme on esile kutsutud ka aju elektroonilisel stimuleerimisel. Suurim erogeenne tsoon asub kahe kõrva vahel.

Erinevad orgasmitüübid

Sigmund Freud oli üks esimesi, kes hakkas naiste orgasme kuidagi eristama. Tema arvas, et kliitoriorgasm on omane eelkõige noortele ja kogenematutele ning vaginaalset kogevad seksuaalselt terved naised. Kliitoriorgasmi kogevad naised olid tema arvates oma arengus kuhugi kinni jäänud.

Betty Dodson, üks tunnustatumaid Ameerika seksiteoreetikuid, pakub oma kolmekümneaastasele kogemusele tuginedes välja veidi laiapõhjalisema liigituse:

  • Surveorgasme seostab Dodson lapsepõlves kogetud kiikhobuse otsas kõõlumisega. See orgasm tekib otsese puudutuseta, kuid tugevast survest jalgevahes — surudes end kõvasti millegi vastu või jalgu kokku surudes. Kui lapsed sedasi teevad, ei kutsu see siiski esile samasugust seksuaalset kulminatsiooni, nagu täiskasvanud seda mõistavad.

  • Pingeorgasm tekib otsesest ja intensiivsest stimulatsioonist ajal, kui keha ja lihased on pinges ning hingamisrütm vaoshoitum. Dodsoni meelest on sellised orgasmid kõige levinumad, kuna nad on kiired ja veidi rohmakad. Selline kogemus tekib tavaliselt siis, kui viimase piirini kuhjunud seksuaalne pinge leiab ootamatu vallandamise. Vaid sellistele „kähkuka“-orgasmidele keskendumine võib meestel süvendada enneaegse ejakuleerimise probleeme.

  • Lõõgastusorgasmid saabuvad seksuaalse stimulatsiooni ajal kogetud sügavama lõdvestumise käigus, mil vabastatakse end kõikidest pingetest ning orgasm lihtsalt hiilib ligi.

  • Kombineeritud orgasmid saabuvad, kui suudetakse nautida pikemalt vältavat seksimängu, mille ajal kogetakse seksuaalsete stimulatsioonide laiahaardelisemaid variatsioone. Dodsoni arvates hõlmab selline orgasm kliitori erutamist, vaginaalset stimulatsiooni, vaagnapõhjalihaste kokkutõmbeid ning valjuhäälset hingamist. Igaüks võib oma kogemustele tuginedes seda loendit pikendada, kui ta suudab märgata orgastiliste lainete erinevaid nüansse.

  • Multiorgasmid. Kuigi naiste multiorgasmidest räägitakse enam, on mehedki võimelised seda kogema. Dodson eristab võimsale orgasmile järgnevat naudingu järellainetust multiorgasmist. Multiorgasmi suurimaks takistuseks on selle kannatamatu ootamine. Ootusärevus ja soorituspüüd võtab fookuse naudingu tajumise pealt ära. Pole ju oluline, mitu orgasmi inimene järjest saada suudab. Olulisem on oskus nautida ka seda ainukest!

  • G-punkti orgasmid. Paljud naised väidavad, et G-punkti stimuleerimisest tulevad orgasmid on erinevad kliitori- või vaginaalsest orgasmist.

  • Fantaasiaorgasmid. Kuigi Betty Dodson ei usu, et orgasmid on võimalikud ainult vaimsest stimulatsioonist, toetavad üsna paljud uurimused selle esinemist.

    Naiste kiirus — 134 orgasmi tunnis

    The Laughing Sex Institute kodulehekülje väitel viidi ühes juhtivas seksi uurivas instituudis läbi katse, kus suurima potentsiga mehed suutsid tunni jooksul kogeda 17 orgasmi, samas võimekaimad naised kogesid 134 orgasmi ühe tunni jooksul.

    See on seostatav tõsiasjaga, et mehed vajavad orgasmist taastumiseks aega, mõnest minutist kuni mõne tunnini. Selle ajavahemiku pikkus, mille järel mees uuesti orgasmini jõuda suudab, sõltub mehe tervislikust seisukorrast, vanusest ning muudestki faktoritest. Samas naised ei vaja juba loomupäraselt sellist vaheaega ning suudavad kohe uue orgasmi saada.

    Mõlemast soost inimeste puhul on orgasmi seostatud genitaalide piirkonna lihaste kokkutõmmetega, mis levivad voogavate lainetena üle kogu keha.

    Meeste keskmine orgasm kestab alla kümne sekundi, samas naistel jääb see aeg kahekümne ja kahekümne viie sekundi vahele. Mõned naised väidavad, et on võimelised kogema ka mitmeminutilisi orgasme.

    Mis on naise orgasmi eesmärk?

    Kui meeste seemnepurskel on oma konkreetne füsioloogiline eesmärk, pole naiste orgasmidele ja kliitorile peale orgasmide kogemisvõime põhjalikumat tähendust leitud. Siiski ei saa eitada, et naiste puhul aitavad emaka kokkutõmbed ovulatsiooni stimuleerida ning töötavad kaasa sperma munarakuni jõudmise liikumistee kiirendajana.

    Enamik naisi vajab kogu orgasmi ajal stimuleerimist. Peatub stimulatsioon, peatub ka orgasm. Mehed muutuvad peale „ejakuleerimise vältimatuseni“ jõudmist eriti tundlikuks ning kogevad orgasmi isegi siis, kui nad juhtuvad tipphetkel külma vette prantsatama.

    Nii saab ka mees multiorgasme

    Oma orgasme saavad mehed kontrollima õppida, kasutades masturbeerides „pitsitamise“ tehnikat. Kui mees on piiri peal, tuleb peenisepead 15-20 sekundi jooksul nimetis- ja keskmise sõrmega pöialt eesnaha kidal hoides pitsitada. See pikendab erektsiooni, lükkab orgasmi edasi ning õpetab oma püsivust kontrollima. See tehnika aitab meestel eristada orgasmi ejakuleerimisest ning kogeda multiorgasme.