Päeva eesmärgiks on rääkida seksuaalselt aktiivsetele inimestele kondoomist, kui kindlast kontratseptsiooni vahendist ning kaitsemeetodist seksuaalsel teel levivate infektsioonide, k.a HIV-i eest. Armastus, vastutus, hea tervis, teadlikkus, lootus, kindel tulevik — see kõik on omavahel seotud.

Eestis, kus iga 100. elanik on HIV-i nakatud ning seksuaalsel teel HIV-i nakatud inimeste osakaal kasvab iga-aastaselt, on äärmiselt olulised küsimused kondoomide kättesaadavuse kohta, teadlikkus kondoomide õigest kasutamisest ja nende kasutamise kohta käivatest stereotüüpidest vabanemine.

Vastavalt Maailma Terviseorganisatsiooni soovitustele tuleb taastkehtestada mees- ja naiskondoomide rolli, kui kõige kindlamat ja tõhusamat HIV-i ja teiste seksuaalsel teel levivate haiguste kontrolli- ja ennetusvahendit.

Kondoomid on lahedad!

Käesoleval aastal Rahvusvahelise kondoomipäeva motoks on “Kondoomid on lahedad!”

Eesti HIV-positiivsete Võrgustik www.ehpv.ee teatab, et noorte poolt kondoomi kasutamise praktika Eestis püsib endiselt suhteliselt madalal tasemel. HIV-i leviku riskitegur on alkoholi ja narkootikumide tarbimine noorte poolt, kuna see teatud määral soosib ohtlikku seksi. Noortel on õigus tervisele, haridusele, osalusele ja inimväärsele eluviisile. Selleks, et neid õigusi kasutada, noortel on vaja vastavat täpset teavet ja oskusi, samuti ligipääsu noortele suunatud ennetus-, ravi- ja hooldusteenustele seoses HIV/AIDSiga. Kuid paljud noored endiselt ei pääse neile teenustele ligi.

Noored — õigus teadmiste ja oskuste omandamisele

On oluline, et see teave oleks kättesaadav kõigile noortele, nii viibivatele kui mitteviibivatele õppeasutustes, arvestades seksuaalkäitumise ja -harjumuste mitmekesisust, mis avaldavad mõju tervisele; seejuures on eelistatav, et see teave oleks neile kättesaadav enne seksuaalelu ja/või narkootikume tarbimise algust.

Vastastikune koolitamine, samuti teavitus ja haridustöö HIV/AIDSi küsimustes eluliste oskuste alusel võimaldab noortel teha põhjendatud valik ja otsustada oma tervise üle.

"Noortel on õigus teada infot HIV-i ja AIDS-i ning enesekaitse kohta," — kinnitavad Eesti HIV-positiivsete Võrgustiku aktivistid ning korraldavad reedel 13. kuupäeval üleriigiliselt üritusi, kus propageerivad kondoomide kasutamist.