Liisbet oli 33-aastane, kui ta söandas esimest korda oma “kolmnurga” päris paljaks raseerida. Kord proovinud, otsustas ta siledaks ja ilusaks jäädagi. “Ise ka imestan, kui kaua aega läks, enne kui ma seda proovida julgesin,” räägib ta. “Alles nii hilja sain teada, mis mul seal õigupoolest on — ja et see on väga ilus!”

Liisbeti mees on ka rahul. Esialgu vaatas küll poolpahaselt kõõrdi, et “kas sul enda meelest midagi puudu ei ole”, aga peagi möönis tunnustavalt: “See puhmas ju oligi ees. Miks sa selle peale juba varem ei tulnud?” Liisbeti mees unustas siinkohal ainult selle, et kui naine oli sellest varem juttu teinud, siis oli tema seisukoht olnud vastvaidlemist välistav ei.

Žilett ruulib

Päris paljas olla tahavad ja julgevad siiski vähesed, kuigi vähemasti korra seda proovinud on paljud. Enamik naisi hakkab kahtlema, kas nii ikka sauna saab minna, mõni tunneb ennast iseenda ja partneri silmis liiga alasti — ja mõnel hakkab lihtsalt külm. Pealegi peab enamik naisi järjepidevat raseerimist, vahatamist, epileerimist või muud karvaeemaldamise viisi liiga tülikaks: ka “soeng” nõuab hoolt, aga siiski vähem.

Suurem osa Naistelehe küsitletuid (kõik kolmekümnendates eluaastates, nii mehed kui naised; nimed muudetud) väidab, et kui karvad tagasi kasvama hakkavad, siis sügeleb ja torgib hirmsasti. Tõsi, nii väidavad suuremalt jaolt “algajad”: sügelemise all kannatavad eelkõige need, kes on raseerinud korda-paar. Mida edasi, seda osavamaks saab käsi ja leplikumaks muutub nahk. Ent tõsi on ka see, et kõigi nahk raseerimisega ei lepi.

Ehkki žileti kehvadest “kõrvalmõjudest” sügelevate täpikeste näol mõni lahti ei saagi, eelistavad paljud ikkagi seda nimelt käepärasuse tõttu (vahu või geeli võib ju partneri oma võtta — ja ongi kohe kõik olemas, mida vaja, kui ainult tuju tuleb). Teine eelistus on mõni spetsiaalne kreem, mida ühed kiidavad taevani, teiste karmima karva peale see aga lihtsalt ei hakka.

Mõnel üksikul on kodus epilaator, aga salongiteenuse proovijaid on ilmselges vähemuses: ühed ei taha lihtsalt sinnakanti võõrast kätt lubada (ebamugav ühelt poolt; ja ei tea ju ka, kas teeb ikka nii, nagu soovitud), teised kas lihtsalt ei viitsi minna või põlgavad kalliks.

Ilma karvadeta on seks rajum

Liina ütleb, et kui ta esimest kogu “piirkonna” karvad maha ajas, siis oli tal endal vägagi seksikas olla. Ja partnerile meeldis samuti väga. “Raju oli. Seksisime ikka väga palju ja igast asendist,” jutustab ta. “Ja mu elukaaslasele raskelt meeldis siis suuseksi teha.”

Liina elukaaslane Evar tunnistab, et talle meeldib paljas häbe hästi, aga lisab kohe, et tema on “niisugune mees, kes arvestab ka naesterahvastega — hiljem ju suur sügelemine lahti”. Nii et tema on ka triibusoenguga rahul. Peamine karvutustamise argument on muidugi suuseks. “Tiba kehv, kui suu on hirmsasti karvu täis,” seletab Evar. “Ja siis on kõik ilusti näha ka.”

“Raseerimine on hullult vajalik, stringid ei istu muidu kuidagi ju,” ütleb Hele. “Kui ma punapea olin, siis värvisin ikka sealt ka korralikult punaseks. Juuksevärviga. See nägi jube hea välja, aga kulus ruttu maha. Üks kutt ütles selle kohta, et see näeb välja nii, nagu kogu aeg oleks päevad, ja et ma olen ainus nii ogar naine, kes niisuguse asja ette võtab.”

Eliise eelistab seksikat triibukest, kuigi unistab aeg-ajalt mõnest põnevamast soengust kui lihtsalt “servad maha”. Päriselt karvadest loobuda pole ta proovinud, aga: “Ma kujutan ette, et see mõjuks väga erutavalt. Sest alati, kui ma olen värskelt raseerinud, on endal kuidagi lahe tunne, kui käsi sinnakanti satub, ja ka partner teeb positiivseid häälitsusi. Üks mees isegi kunagi ütles, et kui on probleeme, et sekspartneril ei taha tõusta või ei lähe kõvaks, tuleks häbemepiirkond paljaks ajada ja siis mehe reaktsiooni vaadata.”

Siiski on naisi, kes pole nõus oma kolmnurka mitte mingil viisil taltsutama. “Mulle see lihtsalt ei meeldi. Mul käib nii, nagu mul on,” teatab Katariina. “Aga kui ma kord otsustaksin seda ikkagi proovida, siis ajaksin loomulikult kõik maha. Minu meelest on soengud ja triibukesed lihtsalt nõmedad.” Ka Liisbet leiab, et kui juba, siis juba — ei mingeid “soenguid”: kogu karv maha ja jutul lõpp.

Mehed: naine olgu hoolitsetud

Need mehed, kellega Naisteleht juttu ajas, leiavad, et olgu “soeng” milline tahes, peaasi, et naine enda eest hoolitseks. “See on esteetika küsimus,” võtab Georg paljude meeste arvamuse kokku. “Peab ikka soeng olema, siis jääb kohe selline hoolitsetud mulje.” Georgile päris paljas häbe ei meeldiks (“siis seksiks nagu lapsega ju”), aga kui kogu karv on alles — “no siis on ju jube karvane”.

Silvar ütleb, et tema pole kummagi äärmuse tuline pooldaja. “Kuid jah, see on olnud erutav, kui naine on olnud täiesti raseeritud,” tunnistab ta. “Aga suuseksi puhul eelistan ma siiski “soengut”. Mitte et mul oleks ebameeldiv teha täiesti raseeritud naisele cunnilingust, kuid “soengut” on lihtsalt toredam sasida.” Aga siis, kui naine on veel riides, mõjub Silvari meelest erutavamalt paljas häbe. “Kui asja koolipoisilikult sõnastada: mõnusam on kätt püksi ajada,” seletab ta. “Pikad karvad on igas olukorras out.”

Sageli ongi mees see, kes teeb naisele ettepaneku “midagi uut” proovida. “Mõlemapoolne nauding oli proovimist väärt,” möönavad Marianne ja Holger.

Natuke karva kuulub mehe juurde

Ent “strateegiliste piirkondade” piiramine ja karvutustamine pole sugugi ainult naiste pärusmaa. Evar on end korra päris paljaks ajanud, aga ta mäletab sellest ainult “ilget sügelemist”. Silvar ütleb, et pole proovinud, aga kui tüdruksõber tahaks, siis prooviks küll. Georg piirdub kaenlaalustega.

Ent tähelepanuväärne on see, et kui häbemepiirkonna piiramine läheb meestele igal juhul korda ja seda positiivses mõttes, siis paljaks aetud meestest nende partnerid midagi rabavat ei arva. Naised möönavad, et natuke vähem karvu on suuseksile kasuks, aga selgub, et päris ilma karvadeta tunduks mees kuidagi ebamehelik.

Eliise räägib, et kui tema partner korra kotid paljaks ajas, et naisel oleks meeldivam neid suuga hellitada, siis tema sellest eriti sillas ei olnud. “Mulle meeldib karvadega ka,” teatab ta malbelt. Liina tunnistab samuti, et munade raseerimine jätab teda külmaks, aga kui kogu intiimne piirkond paljas on — “see võib isegi päris seksikas olla, ei teagi kohe.” “Mingit üle keha raseeritud tüüpi ma küll ette ei kujutaks,” lisab Hele. “Ja karvased jalad on meestel lihtsalt lahedad.”

Nõnda palju, nagu inimesi, nõndasama palju (eel-)arvamusi ja eelistusi. Selge seegi, et mõne käest ei tasu karvutustamise kohta kohe mitte päridagi, nii võõrastavaks peetakse seda. See, mida teie enesetunde värskendamiseks ja seksi elavdamiseks ette võtate, sõltub juba teie maitsest, eelarvamustest ja nahatüübist. Vaheldus on ikka abiks.