Kui nägid unes seksi, siis tea, et see pole midagi harukordset, vaid väga paljud inimesed näevad sageli seksuaalse sisuga unenägusid. 2012. aastal Montreali ülikooli poolt läbi viidud uuring kinnitas, et 78% inimesi on neid vähemalt korra elus kogenud. Veel üks uuring, mille viis läbi Kinsey instituut, leidis, et nii mehed kui ka naised kogevad erootilisi unenägusid ja isegi orgasme (küsitletud naistest 37% tunnistasid, et nad on magamise ajal orgasmi saanud).

Ja 2012. aastal läbi viidud uuring näitas, et just kõhuli magamisel on seksuaalse sisuga unenägude nägemises suur roll. Kõhuli magades võid unes näha ka näiteks seda, et oled lihtsalt kuskil alasti.

Miks see nii on?

Uuringu autorid väidavad, et kui magad kõhu peal, võivad su genitaalid suurema tõenäosusega “aktiveeruda”. Surudes neid voodi vastu, võid kogeda füüsilist stimulatsiooni ja seeläbi erootilisi alateadlikke mõtteid. Professionaalne uneanalüütik Lauri Loewenberg arvab, et sel väitel võib tõepõhi täitsa all olla: “Palju lihtsam on alateadlikult kujutada ette, et teise inimese keha on surutud sinu oma vastu, sest su keha ongi ju surutud madratsi vastu,” selgitab ta.

Mis veel su unenägusid mõjutab?

Magamisasend on tõenäoliselt aga kõigest üks faktor, mis mõjutab seda, mida sa unes näed. Seda, et su unenägudel on erootiline sisu, võivad mõjutada ka välised faktorid (toatemperatuur, asend, norskav partner jms) ja sisemised faktorid (stress, ärevus, päeva jooksul mõeldud mõtted jms). “See, mida me unes näeme, sõltub paljudest välistest faktoritest. Näiteks on mõned inimesed näinud unes arktilisi maastikke, sest tajusid külma õhku jalgadel,” selgitab une ekspert Eva Cohen.

Coheni sõnul on erootilised unenäod eriti huvitavad, sest need ei peegelda hetkelist reaalsust ja ei ole seotud ka sinu praeguse seksiisuga või intiimsete suhetega. Sul võib olla väga hea sekselu, aga ootamatult võid ikkagi näha unes, et seksid oma ülemusega või kui näedki unes, et magasid taas oma eksiga, siis ära muretse. See ei tähenda, et tahaksid teda oma ellu tagasi. Su kujutlusvõime on lihtsalt väga värvikirev ja suudab luua tohutult palju veidraid asju. Ja olgem ausad, sa ei saa ju oma unenägusid kontrollida.