Mõnikord on täitsa päevselge, et oled kontrolli kaotanud ja võimu käest lasknud, näiteks endast välja minnes ja tehes midagi, mida sa pärast kahetsed. Aga tavaliselt juhtub see vaikselt, sajala, märkamatult… Näiteks neil kümnel viisil.

1. Annad kiirelt alla

Kui muudad oma käitumist seetõttu, et keegi oskas vajutada valusatele punktidele, on tema võitnud ja sind endale allutanud. Tee suu lahti, räägi oma tõde, jää endale kindlaks ja ära anna alla isegi siis, kui keegi sinuga manipuleerida püüab.

2. Kellegi teise sõnad ja teod dikteerivad su enesehinnangut

On inimesi, kellele sa väga meeldid ja siis on palju ka neid, kes sind silmaotsaski ei salli. Aga nende viimaste arvamus ei tohiks sulle küll karvavõrdki korda minna. Lubades kellegi teise sõnadel või tegudel endale naha alla pugeda ning end nende pärast halvasti tunda annabki talle võimu sinu üle.

3. Sa ei sea piire

Sina ise otsustad, keda ja mida sa oma ellu sisse lubad. Kui sa tunned teatud inimeste suhtes vastumeelsust, sest nad imevad sinust liiga palju energiat välja, on see märk sellest, et sa ei sea kindlaid piire. Pane enda jaoks paika kindlad piirid nii füüsilises, emotsionaalses kui ka rahalises suhtluses.

4. Vingud tegemist ootavate asjade pärast

Samamoodi nagu saad valida, kellega sa suhtled, saad sa ka valida, mida sa teed. Keegi ei sunni sind tööle, arsti juurde või perekondlikule koosviibimisele minema, kui sa ei taha. Jah, minemata jätmisel on tõenäoliselt tagajärjed, aga valik on lõppkokkuvõttes ikkagi sinu.

5. Pead vimma

Vimma pidamine ei muuda teise inimese elu mitte mingil moe, aga sind sööb see seestpoolt iga päev. Iga päev oma “vaenlasele” mõeldes annad sa talle oma aega ja energiat ehk lubad tal röövida ära nii suure ja vajaliku tüki sinust ehk annad talle võimu. See ei tähenda, et peaksid süüdlaste patud unustama — andesta ja lase minna, ära raiska nende peale oma väärtuslikku ressurssi.

6. Muudad oma eesmärke, sest sulle öeldi ära

Said tööle kandideerides eitava vastuse. Silmarõõm vastas su kutsele eitavalt. Sõbranna valis sinuga välja minemise asemel koduse õhtu peikaga. Ükski neist asjadest ei tähenda, et sa oled vähem väärtuslik või vääriline ja peaksid alla andma. Vastupidi — alla anda just ei tohi. See, et nemad ei näe sinu potentsiaali, ei tähenda, et teised seda ei märkaks/tunnustaks. Julgelt ja pea püsti edasi, ära anna neile võimu!

7. Pead tingimata tõestama, kui keegi eksib

Muidugi tõuseb sisemuses viha ja vajadus tõestada, et ta eksib, kui ta ütleb, et sa ei saa mingi asjaga hakkama või ajad jamajuttu. See kättemaksuhimu võib lihtsalt väga ebatervislikuks osutuda.

8. Lubad teistel enda halvimad küljed välja tuua

Mõned inimesed lihtsalt on sellised, kes tõesti toovadki su halvimad omadused sinus välja. Nad provotseerivad sind ütlema või tegema asju, mida sa pärast kahetsed ja mida sa kellegi teise juuresolekul eales ei teeks ega ütleks. Sellistest tuleb suure kaarega ringi käia ja mitte mingil juhul ei tohi neile anda võimu sind mõjutada — see lõpeb igal juhul halvasti!

9. Raiskad oma aega rääkides ja mõeldes inimestest, kes sulle ei meeldi

Iga minut, mis sa kulutad oma vihavaenlase peale mõtlemisele või temast rääkimisele, on 60 sekundit sinu elust, mida sa enam kunagi tagasi ei saa, sest tema on sult need ära võtnud. Ära luba neil oma mõtteid vallutada, saada need mõtted lihtsalt minema.

10. Töötad kõvasti, et kriitikat vältida

Tagasiside on igale inimesele oluline, aga sina pingutad meeletult, et mitte negatiivset tagasisidet saada, sest see mõjub sulle väga halvasti. Kes teeb, sel juhtub — pea seda meeles! Kriitikata ei ole võimalik edasi areneda ja sa hävitad iseennast, kui püüad kõigile meeleheitlikult meeldida.

Kuidas oma võimu tagasi saada?

Nüüd, kui sa tead, kuidas sa kontrolli käest annad, oskad sa seda paremini ka tagasi võtta. Pinguta teadlikult, et oma mõtteid, tundeid ja käitumist kontrolli all hoida ning ära raiska oma energiat halbadele mõtetele, kurjadele inimestele ja ebameeldivustele!

Allikas: Power of Positivity