1. Suhtle avatult ja positiivselt

Tervislikud suhted vajavad ausat ja piirantutea kommunikatsiooni. Suhe ei kesta kaua, kui partnerid hoiavad teineteise ees saladusi või sulguvad endasse, välistades sel moel päris teemadel vestlused. Kindlasti ei tule suhtele kasuks konfliktidest iga hinna eest hoidumine. Kui miski sind ärritab, tuleks reageerida rahulikult ja viisakalt ning mitte lasta vihal ja pahameelel võimust võtta. Püüa jääda tsiviliseerituks ning täiskasvanulikult selgitada kaaslasele, mis tema teo või sõnade juures sind haavas või ärritas. Hoiduda tuleks karjumisest ja solvamistest, mis igal juhul välistavad edaspidi igasuguse mõistliku kommunikatsiooni.

2. Ära nori kallima vigade kallal

Kindel viis tüli majja tuua ja suhe ära rikkuda on kallima vigade kallal norima hakkamine ja nende talle ette heitmine. Iga inimese juures on midagi, mis sulle täiega närvidele käib, aga need halvad omadused ei defineeri teda! Sinul on samuti ebameeldivaid iseloomujooni ja harjumusi, aga su lähedased sõbrad ja perekond ei tee neist suurt numbrit, sest nad on nendega harjunud ja teavad, et tegelikult oled sa täitsa tore inimene.

3. Hinda teda

Nii kolleegi, vanaisa kui kallim tahavad teinekord kuulda, et sa hindad ja väärtustad neid. Igaüks soovib tunda end olulise ja vajalikuna ning tunda, et nad on kellegi elus suurt ja tähtsat rolli mänginud. Kui sa kiidad ja julgustad teda, on tal rohkem motivatsiooni ka edaspidi samamoodi käituda ja sind sama hästi kohelda. Head suhted vajavad püsimiseks häid sõnu, armastust, hellust, positiivsust ja austust, seetõttu ära ole sõnadega kitsi ja väljenda julgelt seda, kui olulised need inimesed su elus on.

4. Ära pea vimma

Mis olnud, see olnud. Kõik teeme vigu ja pole aus neid elu lõpuni meelde tuletada ning nina peale visata. Muidugi ei pea sa enda elus taluma inimest, kes on sulle meelega haiget teinud, aga tavalised ja normaalsed inimesed siiski ei pinguta meeleheitlikult selleks, et sind õnnetuks teha. Tõenäolislet on tegu lihtsalt eksituse või arusaamatusega. Lõppude lõpuks ei ole mitte kellelgi siin ilmas võimalik elada nii, et nad kogemata kellelegi liiga ei tee. Ka sina ei ole süüst täitsa puhas, nii et kui soovid, et sulle andestataks, ole ise esimene ja targem!

5. Jäta armukadedus ukse taha

Ära tunne viha ja kadedust inimeste vastu, kes on saavutanud midagi muud või rohkem kui sina. Sinu saavutused ei ole vähem väärt ja kindlasti oled sina teinud oma elus midagi sellist, mis kelleski teises imestust ja imetlust tekitab. Armukadedus ja kadedus on väg anegatiivsed emotsioonid, mis varjutavad su otsustusvõime ning takistavad sul õnnelik olemast. Negatiivsusele keskendumise asemel mõtle parem alati neile asjadele, milles oled olnud edukas ning mille üle võid ise uhke olla — see aitab sul asju õigest vaatenurgast näha ning aitab sul teiste edu üle rõõmu tunda, mitte neid kadestada.

6. Ära virise

Jagatud mure on küll pool muret ja teinekord tõesti aitab üks korralik hala koorma õlult maha saada ning rahulikumalt edasi minna, kuid vingust ja halast ei tohiks saada su ainus ja peamine suhtlusviis. Teise probleemide kuulamine kurnab kaaslase täielikult ära. Probleemidele keskendumise asemel püüa hoopis lahendusi ja võimalusi otsida. Meenutage teineteisele kõike head ja ilusat, mis teie elus on olnud või mis on tulemas. Hea suhe saab suurepäraseks siis, kui selle tulemusena muutuvad mõlemad inimesed paremaks ja õnnelikumaks, mitte kibestunuks.

7. Ära võrdle oma suhet teistega

Iga suhe on omamoodi ja ükski suhe ei paista väljaspoole välja täpselt selline, nagu see tegelikult on. Sa ei saa kunagi kogeda täiuslikku õnne, kui otsid alati midagi muud ja seda, mida sul ei ole, ning keskendud unistamisele, selle asemel, et hinnata seda ilusat ja vahvat suhet, mis sul juba on.

8. Ära ürita kaaslast muuta

See ei õnnestu nagunii. Inimene muutub ainult siis, kui ta seda tõesti ise soovib ja sinu tahe või unistus ei loe siinkohal midagi. Keskendu sellele, mida sa tema juures hindad ja armastad, mitte ära tee teda maha selle pärast, mida tal ei ole. Valides enda kõrvale inimese, kellest sa loodad endale unelmate kaaslase voolida, oled sa väga sügavale ämbrisse astunud ja jäädki õnnetuks.

9. Ole lahke

Mida rohkem sa headust, hellust ja lahkust kaaslase vastu näitad, seda rohkem saad sama temalt vastu. Ole see, mida sa tahad maailmas rohkem näha, ning sa näed, kuidas su ümber tekivad samasuguse energiaga inimesed.

10. Naera

Raske on jääda mossitama, kui sul on hea põhjus naermiseks. Naera, tee ise nalja, organiseeri vahvaid pereüritusi või väljasõite sõprade ja kolleegidega. Ära lase oma täiskasvanud ja tõsisel minal oma lapsiku ja lustaka mina üle võimust võtta! Naer liidab ja ühendab ning leevendab pingeid, nii et lõkerda mõnuga!

Allikas: Power of positivity