1. Tööeetika

Mõned inimesed on väga sihikindlad ja põhjalikud ning annavad endast tööl alati 100% või rohkemgi. Teised aga teevad ära täpselt nii palju kui hädapärast vaja ja ei grammigi rohkem. Suhte toimimise jaoks on väga oluline, et te mõlemad suhtuksite töösse samamoodi, sest kui üks pingutab ja näeb vaeva ja teine jookseb pidevalt lati alt läbi, tähendab see seda, et tüli on pidevalt majas — pingutaja on pahane, et teine luuserdab ja kergema vastupanu teed mineja ei mõista, miks teine kogu oma energia ainult tööle pühendab.

2. Põhiväärtused

Sujuvaks ja toimivaks suhteks on tõesti vaja seda, et põhiväärtused oleks samad — religioon, suhtumine valetamisse ja truudusesse, rahaasjad jne. See sillutab tee õnneni ja hoiab ära peamised lahkuminekut põhjustavad tülid.

3. Kompromissid

Igas normaalses paarisuhtes tekivad tülid ning nende lahendamise oskus on ülitähtis. Väga suur roll on kompromissidel — kumbki osapool ei tohi tunda, et ainult tema teeb järeleandmisi või ainult tema arvamus on see, mis peab peale jääma.

4. Lojaalsus

Lojaalsus ei ole universaalne mõiste, igaüks tõlgendab seda enda jaoks erinevalt. Aga sinul ja partneril peaks arusaam sellest võrdlemisi sarnane olema. Kas jagate kõiki oma saladusi sõprade ja pereliikmetega või lepite kokku, et jääte teineteise kõrvale eluks ajaks ja tingimusteta — igal juhul on tähtis, et te mõistaksite seda mõistet ühtemoodi.

5. Põhivajaduste mõistmine

Igas suhtes on mõlemal osapoolel põhivajadused, mille täitmist nad partnerilt eeldavad. Nende vajaduste väljendamine on oluline, et teine teaks, millised ootused partneril neile on ja tähtis on ka endale selgeks teha, kas suudetakse neid ootusi ka täita. Tee kõigepealt endale selgeks, mida sina partnerilt ootad — emotsionaalset tuge, raha, seksi, juhendamist…

6. Prioriteedid

Millisel pulgal see suhe sinu ja partneri jaoks on? Tähtis, tähtsam või kõige tähtsam? See teadmine annab selgust selles, kui kaugele te mõlemad olete nõus selle suhte nimel minema ja kui olulised te teineteise jaoks päriselt olete.

7. Viieaastaplaan

Kui sinul on selge visioon oma järgmise viie aasta kohta, näiteks oled endale selgeks teinud, et selles ajavahemikus tahaksid sa olla abielus ja lastega, aga partneril puudub selge ettekujutus ning tema tahab elada hetkes, on see tõsine probleem teie suhte jaoks, sest näete oma tulevikku erinevalt.

8. Iseseisvus

Inimeste vajadus üksiolemise ja iseseisvuse järele on erinevad ja partneri piiridest üle astumine viib suurte tülideni. Leppige varakult kokku, kui palju aega veedate koos ja eraldi ning kas ja kui tihti suhtlete vastassoost sõpradega või käite eraldi pidudel.

9. Suhtlusringkond

Suhtes ei ole kunagi ainult kaks inimest, vaid kaks perekonda ja sõprusringkonda. Mil määral te nad oma uksest sisse lasete, sõltub täielikult teist endist. Oluline, et kumbki pool ei tunneks end partneri sõprade või ema järel vähemtähtsana, samuti on ohumärk see, kui partner ona pereliikmetega üldse suhtle või tal pole sõpru.

10. Sotsiaalmeediakasutus

Tänapäeval tuleb arvesse võtta kõiki nüansse ja sotsiaalmeedia on meie elus juba väga olulisel kohal. Sinu ja partneri sotsiaalmeediakasutus peaks olema sarnane, et sel teemal probleeme ei tekiks: kui palju, mida, millal postitate, kellega seal suhtlete jms teemad tuleb läbi arutada ja neis kokkuleppele jõuda.

11. Etikett

Kui sina oled ettekandjaga viisakas, aga tema ülbitseb, kui sina ütled bussijuhile “tere”, aga tema marsib lihtsalt sisse ja kui sina lased vanainimese istuma, aga tema sõnul on temal sellele kohale rohkem õigust, näitab see, et teie arusaamine etiketist on kardinaalselt erinev ja see võib päris piinlikke olukordi ette tuua.