Loodetavasti oled nüüd taibanud, et konflikt pole mitte ainult normaalne, vaid ka vältimatu ja isegi väärtuslik. Ära püüa seda vältida. Ära püüa seda eitada. Ära jookse selle eest ära, ära soovi, et seda poleks. Jää selle juurde ja sa avastad otse nurga taga midagi imelist.

Konflikt tekitab sinus ebamugavustunde, aga võib ka kutsuda sind olukorda teisest vaatenurgast jälgima. Niisiis on sul valikuvõimalus. Sa võid tegutseda nii, et konflikt jätkuks, või muuta see loovaks pingeks, millest sünnivad uued mõtted ja anded.

Tegelikult on konflikt võimalus arenguks. Me kõik tahame tõelist armastust. Seda me lootsimegi, kui ütlesime abielludes „jah”. Aga sellel teel on kaks peatuspunkti.

1. Romantiline armastus: see peatus on puhas ekstaas! Su ajju tormavad naudingukemikaalid, mis seovad sind partneriga. See on väga hea tunne. Sa tahaksid, et jääks igaveseks nii. 

2. Võimuvõitlus: kahjuks jõuavad sellesse kõik paarid. Sa näed oma partneri kõiki negatiivseid jooni ja need kuivatavad ära kõik naudingukemikaalid su ajus. Sa tunned, et oled eksinud, ja tundub, et kõik läheb allamäge, allamäge, ALLA MÄGE!

Kui sa neis kahes punktis ellu jääd, oled õigel teel. Tõeline armastus on see harmooniline  intiimsus, mida sa lootsid, ühendus, mis on ehitatud vastastikusele hoolimisele ja lugupidamisele. Nagu kõik asjad, mis on omamist väärt, on tõelise armastuse juurde jõudmine protsess. See teekond on seiklusrikas ja meie raamat on suurepärane teekaart. Me tõstame neid punkte esile seetõttu, et paljud tülitsevad paarid arvavad, et nende suhtega on midagi viltu. Meie kultuuris on
olemas müüt: kui sul on abielus probleeme, siis see tähendab, et sa oled koos vale inimesega. See pole tõsi.

Kahjuks põhjustavad võimuvõitluse valu ja segaduses olek selle, et paljud paarid kaaluvad lahkuminekut. Nad armastavad armulugu, aga järeldavad: võimuvõitlus tähendab seda, et aeg on väljapääsu poole trügida. Mõned lahutavad. Teised jäävad kokku ja elavad paralleelelu. Need, kes minema saavad, arvavad, et neil vedas. Aga iga uus suhteteekond algab romantilise armastusega.
See tähendab, et võimuvõitlus on kohe nurga taga. Keegi ei pääse sellest! Uus armastusobjekt võib välja näha, rääkida, naerda ja tegutseda teisiti kui su praegune partner. Aga kui romantiline armastus on läinud, siis vaata ette. See inimene muutub samasuguseks, nagu oli su eelmine partner.

Lahkuminek võimuvõitluse ajal ei lase sündida sellel, mis on kaunis. Sa saad lahti oma partnerist, ent probleem jääb. Parem jäta partner alles ja saa lahti probleemist. Kuidas? Tundes huvi, mida see
konflikt püüab teie suhetesse luua.

HARJUTUS : SOOVID JA ILMAJÄÄMISED

Kõigepealt:

1. Pane kirja, mis sulle meeldis teie suhetes, kui te esimest korda kohtusite, ja millest sa praegu puudust tunned.

2. Järgmiseks kirjuta üles, mida sa oma suhtesse igatsed – ja ilmselt pole kunagi varem tundnud.

Seejärel:

Rääkige kordamööda teineteisele sellest, mis on nimekirjas. Seda tehes meenub loomulikult nii mõndagi. Jagage ka oma mälestusi. Näiteks kui üks teist soovib rohkem reisida, siis võib teil meelde tulla, kui tore teil oli suhte algul koos reisida. Sellest mälestusest rääkimine – ja võib-olla isegi kallistate – mõjub nii, et aju hakkab nõristama armastusehormooni oksütotsiini, mis tekitas meeldivaid tundeid teie suhte romantilise armastuse faasis. Te võite teha nimekirjad ka nendest asjadest, mida te oma suhtesse tahaksite, ja panna need külmkapi uksele. Mõned soovid võivad olla võrdlemisi väikesed (näiteks näidata teineteise suhtes üles kiindumust või suhelda rohkem sõpradega) ja mõned suuremad (näiteks minna teist korda mesinädalatele). Kui teil on suhtesoovid silme ees, tuletavad need meelde neile keskendumise vajadust.

Muuda oma suhe selliseks, nagu soovid!

Käes on suhete revolutsioon! See raamat on käepärane ja vajalik teejuht, kuidas tänapäeva maailmas ehitada üles tugev abielu. Menukite autorid Harville Hendrix ja Helen LaKelly Hunt jagavad meiega kümmet olulist tõdemust, mida nad mõlemad on õppinud eduka ja rahuldust pakkuva suhte kohta aastakümnetepikkuse tööga meistriklasside „abielulaborites”, samuti omavahelises suhtes. Igas peatükis tutvustavad nad üht lihtsat tõdemust – näiteks „rahulolematus on maskeerunud soov”, „vastandlikkus on abielu pinnas” või „konflikt on areng, mis soovib toimuda” – ja juhatavad meid seejärel hõlpsate, ent tõhusate harjutuste kaudu, kuidas neid tõdesid igapäevaelus kasutada.

Harville ja Helen on aidanud paaridel oma uurimuste, meistriklasside ja nõustamise kaudu abielu muuta. Ent abielu pole isegi abieluekspertidele lihtne asi – aastaid tagasi leidsid nad end ka ise lahutuse äärelt. Nad panid oma abielu uuesti kokku samade harjutuste abil, mida olid õpetanud nii paljudele teistele paaridele, päästes nende abielud ja aidates jõuda tõelise partnerluseni.

See raamat on kõigile paaridele. Siin on olemas vajalikud abinõud selleks, et luua kahe inimese vahelisest suhtest rahuldust pakkuv ja õnnelik abielu. „Abielu lihtsad tõed”, kirjutatud hea huumori, arusaamise ja aususega ning varustatud pilkupüüdvate joonistustega, on strateegiline tegevuskava, et luua tänapäevases maailmas tugevamat partnerlust.