Sa ei pea ennast veetlevaks. Sageli need, kes ei oska flirtida, on veendunud, et nad ei meeldi mitte kellelegi. Kõik teised tunduvad palju sümpaatsemad. Aga isegi siis, kui jätta kõrvale küsimus sellest, kuivõrd nende arvamus tõele vastab, on oluline teada, et välimus ja muud, mis näivad ilmselgete eelistena, pole kaugeltki esmajärgulise tähtsusega, äratamaks teistes inimestes enda isiku vastu elavat huvi ja seksuaalset tõmmet. Hulga tähtsam on meie sisemine enesetunne: „ma olen vajalik”, “minu üle tuntakse rõõmu” või „ma segan”, „ma käitun kohatult”.  Taoline käitumine on tingitud sellest, kuidas kõige varajasemas lapseeas on meisse suhtunud meie ema, kes on väikelapse jaoks kogu maailm. Ema armastust võetakse kui maailma headust tervenisti. See käib nii meeste kui ka naiste kohta, sest suhtlemine emaga on meie esimene elukogemus.

Oled ükskõikne teiste vastu.   Flirdiks, nagu ka paaristantsuks, on vaja kahte. Aga need meie hulgast, kellele ei jagunud lapsepõlves vanemlikku heakskiitu ja tunnustust — ning kellel nüüd jääb puudu enesekindlusest — on sageli lausa haiglaslikult tundlikud teiste inimeste hinnangute suhtes. Muretsedes liialt selle üle, millise mulje teistele jätame, ei pruugi me märgatagi signaale, mida nad meile saadavad („jätka”, „mulle see meeldib”, mul on ka millest rääkida” või „mul on igav”).  Me tantsime üksi ning see, kes võiks saada meie partneriks, kaotab huvi meie vastu, kuna teeskleme ükskõikset.

Kardad ilmutada seksuaalsust.   Arvamine, et iha välistab õrnuse ja aususe või et flirt on valelik mäng varjatud kavatsustega, segab meid end rahulikult tundmast olukorras, mil me tajume seksuaalset huvitatust. Paljud suhtuvad seksiga seonduvasse kui millessegi häbiväärsesse. Põhjusi tuleb alati lapsepõlvest otsida. Omaenda kasvatuse tõttu või teadmatusest olid vanemad vihased ja karistasid last seksuaalsuse ilmutamise eest. Nii jätkab inimene ka oma täiskasvanu elus suhtumist sellesse teemasse kui keelatusse. Kokkupuutumine seksuaalsusega äratab süütunde ning mõte sellest, et tema ihasid võidakse märgata, tekitab häbi.

Mida teha?

Ei tohi karta ebaõnnestumist

Sa punastad ja käitud veidi rumalasti. Aga just see tekitab paljudes sümpaatiat sinu vastu.  See, et sa pole kogenud võrgutaja, just meeldibki potentsiaalsetele partneritele, mitte aga ei peleta neid eemale. Ja ära lase keeldumistel ennast heidutada. Isegi Casanoval tuli seda läbi elada.

Ole alati  tähelepanelik teiste inimeste vastu

Mõtle oma vestluskaaslasele. Mis talle meeldib, mis mitte ja miks? Mida ta tunneb ja mõtleb — mitte üksnes sinust, vaid üldse? Mis talle muret teeb? Mis teda huvitab? Küsi ja lülitu toimuvasse. Selle asemel, et jõudu raisata, püüdes talle suurepärast muljet jätta, leia temas see, mis avaldab muljet sinule. Ja ütle talle seda. Sinu siiras rõõm suhtlemisest on talle suurepärane kompliment. Lülitanud tähelepanu ümber, saad sa paremini olukorras orienteeruda, ning lõpetades tegelemise iseendaga, muutud palju rahulikumaks ja enesekindlamaks.

Allikas: Psihhologia, jaanuar 2012