Kas peidad endas negatiivsust?

Püüdkem siis eelkõige nendes segavates tunnetes selgusele jõuda.

  • Mitte igaühel ei õnnestu meid solvata. Meile vähetähtsate ja ebahuvitavate inimeste fraasid ning teod ei puuduta meid just eriti. Loomulikult võivad juhusliku mööduja märkused olla ebameeldivad. Kuid need ei jäta hinge jälgi nii nagu sõnad, mis tulevad lähedaselt inimeselt. Seega solvume vaid nende peale, kellesse oleme kiindunud, keda usaldame ning kelle toetusele loodame.
  • Solvumine erineb vihast selle poolest, et me ei näita välja oma agressiivsust, vaid peidame selle endasse ning kogume. Solvunud inimene võib nutma puhkeda, mossitada, ära minna, lõpetada rääkimise. Kuid vaevalt et ta lööb rusikaga lauale ning paiskab vestluskaaslasele näkku kõik, millest mõtleb.

Rahulikum käitumine on teistele inimestele palju vastuvõetavam. Äge inimene püüab vähemalt seletada, mis talle ei meeldinud. Solvuja aga hoiab kõike enda teada, seetõttu võib „vaikne“ konflikt kesta päevi, vahel ka aastaid.

Ootasid midagi muud

Miks me siis ikkagi solvume? Põhjus on selles, et teised käituvad pahatihti vastu meie ootustele ja lootustele. Sina ootad, et mees peseb nõud, et sõbratar kutsub oma sünnipäevale, ema aga kiidab sind sinu remondiplaanide pärast. Ometi nad ei tee seda. Ja üksnes sinust sõltub, kas sellest kõigest saab põhjus solvumiseks või on see ajend mõtlemiseks, kui õigustatud sinu ootused ikka olid.

  • Ilmselt pole su mees ka varem olnud vaimustuses kodutöödest, ema oli vastu korteri ümbertegemisele, sõbratariga läksid sa aga riidu. Ning et mitte solvuda, tuleb suhted ümber korraldada.
  • Küsi endalt, kas sinu lähedased üldse teavad, mida sa neilt ootad, millele loodad? Võib-olla pole neile pähegi tulnud, kui tähtsad on sinu jaoks ühed või teised asjad. Kui suudad seda kõike neile selgitada, jääb ka põhjusi solvumiseks vähemaks.

Peaks ütlema

Profülaktika on oluliselt parem kui ravimine. Seetõttu õpi inimestele ütlema, mida sa neilt tahad.

  • Ära oota, kuni sõbrad sind oma naljadega nutma ajavad. Ütle neile kohe, et selline huumor pole sinu jaoks.
  • Kui sa siiski solvusid, püüa oma tundeid talitseda. Hinga mõned korrad sügavalt sisse, mine toast välja, joo tass teed või peksa rusikatega patja.
  • Selle pausi ajal püüa aru saada, mis sind konkreetselt haavas ning milline ootus ei täitunud.
  • Seejärel on tähtis mõista, kuivõrd realistlikud olid sinu ootused. Inimesed teevad ju vahel vigu või satuvad olude ohvriks. Ka sina ise pole mingi erand.
  • Kas vanad solvumised segavad sind suhtlemast lähedase inimesega? Kirjuta paberilehele üles, kuidas ta peaks käituma, et sinu tundeid mitte riivata. Küllap oled isegi imestunud, kui palju on sinu paberil punkte, mida pole võimalik täita. Kriipsuta need punktid maha ning sulle jääb väike nimekiri soovidest, mida saab inimesega läbi arutada.
  • Seleta talle täpselt, mis sulle ei meeldi.

Harjumuspärasest käitumisest on keeruline loobuda, kuid just see raske töö võimaldab sul suhelda inimestega hulga meeldivamalt ja efektiivsemalt. Tasub pingutada!

Allikas: Liza, 12'2010