Kas peidad end tööpausidel tualetis ja varjad oma nuuksumist järjepidevalt loputuskasti nuppu vajutades? Su nägu on paistes, silmad punased ning oled nuuskamiseks ära kasutanud terve rulli WC-paberit…

Jah, su süda on murtud, ent tea, et sa pole üksi. Mitte keegi pole lahkuminekute suhtes immuunne. Murtud süda ei küsi, kui ilus, rikas või edukas oled — mõnikord suhted lihtsalt ei toimi.

Et katkist südant ravida ja segaseid tundeid leevendada, proovi mõelda lahkuminekust kui vajalikust valust. Ilma selleta oleksid sa võib-olla senini koos selle vinnilise kutiga põhikoolist või sisse võetud firmapeol kohatud Jude Law’ täielikust koopiast, kelle embuses veetsid kuid, enne kui välja tuli, et kutt on olnud kogu aja teise naisega kihlatud.

See on väga raske ja ebameeldiv olukord, kuid proovi sellest võimalikult väärikalt ning valutult välja tulla.
Cosmo lõi kampa nelja professionaalse suhtenõustajaga ja pani kokku kuuesammulise ellujäämisõpetuse, mis
meie arvates peaks igas naistetualetis aukohal rippuma.

1. etapp

  

Meeleheite põhjatus kuristikus

See on sinu bridgetjonesilik hetk, nii et mine vooluga kaasa. “Esimeses lahkuminekujärgses faasis on sul täielik valikuvabadus, kas nutta või lausa ulguda,” sõnab Susan. Nagu ütles ka Jennifer Aniston pärast lahutamist Brad Pittist: “Valu vältida üritades tekitad palju suuremat valu.” Andrew nõustub: “Kui sa ei lase oma tundeid valla, võib olukord võtta ootamatu pöörde, lõppedes näiteks vihaste sõnumite jätmisega oma eksi Facebooki-seinale või hetke ajendil mõne kutiga magamisega. Et mainitud stsenaariume vältida, ära hoia oma valu enda sees.”

  

Erinevad tunded,
mis sind valdavad

Šokk. Isegi kui sa aimasid, et teie suhte lõpp pole kaugel, on uue olukorraga kohanemine keeruline.

Loe Cosmo märtsinumbrist:
• Scarlett on muutunud

• Naiseliku info üledoos

• Iluaudit – mille pealt säästa, millesse investeerida.

• Kuu kompu: August Hundi solist Norman Salumäe

• Mis on sinu kontoriidentiteet?

• 3 sõbratüüpi, keda iga naine vajab

• Jah, sa suudad

• Disainerid, kes ostlevad veebis

• “Kuidas mind paljaks võeti.”

• Karjäärileidja – milline eriala valida?

Sa ei suuda seda uskuda… Kuigi seda on raske omaks võtta, ei ole tegemist halva unenäo, vaid karmi reaalsusega. Ole valmis valusateks
minevikumeenutusteks.

Meeleheide. Hakkad mõtlema, kuidas ja kas peaksid proovima purunenud suhet kokku lappida.

Üksindus. Isegi kui su ümber on kindel sõpradering, tunned end üksi, kuna sul pole enam paarilist.

2. etapp

Katki, ent paranemas

  

Lahkuminekujärgse nädala möödudes on aeg hakata oma emotsioone ja mõtteid suunama. “Püüa järgi mõelda, milline oli sinu, mitte tema roll teie suhtes. Kas olid passiivne või agressiivne? “Jalamatt” või kamandaja? Õpi ennast uuesti tundma,” soovitab Andrew. Denise nõustub: “Enda osa mõistmine lahkuminekus aitab sul edasi liikuda ning paremini oma soovidest ja ootustest aru saada.” Iga kord, kui tabad end mõttelt “Aga mis siis, kui ma ei kohtagi kedagi temasarnast?”, esita endale küsimus, kas sa seda üldse tahaksid? Ilmselgelt ei olnud see ju ideaalne suhe või mis?

  

Deemonite KONTROLLIMINE ehk jäta negatiivsed mõtted

* Kirjuta talle käsitsi kiri, kus annad mõista, kui õnnetult end tunned. Pane paberile kõik head ja halvad mälestused, kirjuta alla oma nimi ning seejärel põleta kiri ära. See on väga puhastav tegevus, ütleb Judi.

* Loo endale rõõmsate lugudega playlist.

* Alusta mõne põneva, aga mitte liiga emotsionaalse sarja vaatamist.

* Andrew soovitab: pane kirja oma negatiivsed mõtted, näiteks, et sa ei taha enam kunagi ühtegi suhet, ning vii need siis grammi võrra vähem ekstreemsele tasandile ehk: “Ma ei taha hetkel oma ellu uut suhet.”

3. etapp

Ajatunnel

Kuigi mitte keegi ei oska öelda, kui kaua kestab murtud südamest taastumise periood, sõnab Denise, et suhte puhul, mis kestis üle aasta, kulub paranemiseks vähemalt aasta: “Sa pead kõik tähtpäevad nüüd üksinda veetma — jõulud, sünnipäevad… Uuesti usaldama õppimine võtab aega.”

  

Kui kaua läks sul taastumiseks aega?

Katri (31), klienditeenindaja: “Kui mu kallim, kellega olime seitse aastat koos olnud, mu kolme aasta eest maha jättis, olin täiesti katki. Arvasin, et tema on inimene, kellega abiellun ja saan lapsed. Alles nüüd tunnen, et suudan jälle kohtingutele mõelda.”

Jane (28), õpetaja: “Kui ma 24aastaselt oma poisist lahku läksin, tundsin end laastatuna. Olime olnud koos ligi kolm aastat ning äkitselt ei olnud mul enam midagi, olin kaotanud oma parima sõbra. Möödus kaks aastat, enne kui olin valmis uueks suhteks.”

Rutt (28), raamatupidaja: “Teada saades, et mu kallim mind petab, läksin temast lahku. Kuigi ei kulunud kaua aega, et jälle väljas käima hakkaksin, läks siiski kaks aastat, kuni suutsin mehi taas usaldada.”

4. etapp

Täiesti uus sina

On aeg võita tagasi oma enesekindlus. Just neljandas etapis, pärast lahkuminekut Luke Worrallist, muutis Kelly Osbourne totaalselt oma välimust. Sina ei pea nii kaugele minema, aga proovi siiski järgmisi nippe, et taastada oma eneseusk.

Suhtle teistega. Ütle “jah” kõikidele üritustele. Väljaskäimine on tervislik.

Tee sõpradega plaane. Sa olid harjunud, et keegi oli sinu jaoks alati olemas. Sõpradega on teisiti — neil on oma elu, kaaslased ja plaanid. Et sa ei peaks end tundma üksiku ja kõrvalejäetuna, lepi nendega kohtumised kokku juba varakult.

Ole juuksuris ettevaatlik. Uus soeng on küll ahvatlev, aga drastiline muutus võib asjad kokkuvõttes halvemaks teha. Nii et piirdu esialgu vaid juukseotste piiramisega.

Uuenda oma stiili. Osta mõni uus riideese, mis pole üldse sinulik, ja kanna seda mõnuga.

Jäta eksi tahtmised selja taha. Tee asju, mida tema kunagi teha ei tahtnud: külasta muuseume, galeriisid, vaata naistekaid…

Vaheta voodiriided välja. Muretse endale uus voodipesu, et saaksid lahti sellest pildist, kuidas karvased jalad teki alt välja piilusid. Taasta oma buduaar!

5. etapp

Taasavasta oma kohtingu-mojo

Hurraa! Kõik meie eksperdid on “taastumisromansside” poolt (mõistuse piires muidugi). “Enesekindluse taastamiseks soovitan lühiromaane,  mis pole mõeldud uue mehe otsimiseks,” ütleb Judi. “Lahkuminek võib kõigutada
inimese eneseusku. Väike seiklus aitab meenutada, et oled jätkuvalt võluv olend,” sõnab Andrew. Ära unusta, sa ei pea kellegagi magama, et end hästi tunda, ka mõnusast flirdist piisab täiesti. Kui tunned uute inimeste ja kohtingute ees hirmu, proovi esialgu topeltkohtinguid sõpradega.

  

Oled unustanud, kuidas flirtida? Põhjaliku flirdiõpetuse leiad siit! 

  • Mängi peitust. “Peida end menüü taha ning piilu aeg-ajalt välja, kuni tabad ta pilgu. See provokatiivne tegevus soodustab silmsidet,” soovitab Andrew.
  • Kanna midagi vinget, kuid mugavat. Loobu punasest keha kallistavast mini-kleidist — ta saab aru, kui tunned end ebamugavalt.
  • Seisa sirgelt ja hoia pea püsti. “Enne ruumi sisenemist löö selg sirgu, lükka õlad taha ja lõdvesta näolihased,” nõustab Judi.
  • Harjuta naeratamist. Isegi võltsnaeratus teeb su pilgu rõõmsaks.
  • Kui silmside tundub hirmutav, keskendu ta ninaseljale. Kaval, kas pole?!
  • Lõdvestu! Sa oled kohtingul, mitte ideaalset abikaasat
    värbamas.

Lõpeta teie Facebooki sõprus!

Facebookis ja Twitteris on tema elu sinu ees lahti rullunud. Lõpeta enda piinamine ja unusta ta sotsiaalvõrgustike kontod. Eksi piltide nägemine käivitab järjekordse meeleheiterägastiku, rääkimata tundidest, mida veedad mõeldes, kes võiksid olla tema järjekordsed naissoost sõbrad ja uus silmarõõm. Ja jäta meelde: erandeid selle punkti puhul teha ei tohi!

6. etapp

Ole tugev

Õnnitleme, oled käinud pika tee! Et jätta tööpausidel WC-s halamine kindlalt minevikku ning saada inspiratsiooni õigel teel jätkata, loe läbi mõned mõtteterad.

1. Kui Nicole Kidmanilt küsiti pärast lahkuminekut Tom Cruise’ist, mida ta vallaliseelult enim ootab, kõlas vastuseks: “Kõrgete kontsade kandmist.”
Geniaalne!

2. Bradist lahutades kommenteeris Jennifer Aniston: “Iga mööblitükk meie kodus oli kas muuseumieksponaat või lihtsalt väga ebamugav. Lõpuks ometi saan endale mõnusa diivani!”

3. “Mind solvas sügavalt, kui mu eks arvas, et ma ei saa temast kunagi üle. Panin end seepeale kenasti riidesse ning läksin klubitiirule,” on öelnud Adele.

4. “Ma ei tunne end halvasti, mõeldes lahutusele või lahkuminekutele oma elus. Usun siiralt, et iga suhe on võit — sa õpid alati midagi uut,” kõlavad Reese Witherspooni kuldsed sõnad.

Murtud südamete parandajad

Käitumis- ja suhteekspert Judi James: “Turguta oma ego, kasutades “tagurpidi paranoiat“ — ära mõtle, et inimesed vahivad su punaseid silmi. Kujutle, et nad on hoopis lummatud sinu ilusatest kulmudest.”

Suhtenõustaja Denise Knowles: “Ole muutuste käigus enesekindel.”

 Abielunõustaja Andrew G Marshall: “Mõtle iseenda peale, mitte temale.”

 Psühholoog Susan Quilliam: “Ära unusta, et südamevalu läheb mööda. Järgmine suhe tuleb parem ja ilusam.”