Mida teha, kui kahe-aastane suhe, teineteisega harjumine ning lubadus õnnelikult elu lõpuni koos olla äkitselt lõpevad?

Sel õhtul, kui ta lahkus, varises mu elu kokku. Magamise asemel mängisin peas üha uuesti läbi meie lahkuminekut. Vedelik olid ainuke asi, mis mul kõrist alla läks. Kurbus, millesse olin uppunud, oli nii sügav ning terav, et oleksin tahtnud valuvaigistit võtta.

Ma ei kujutanud seda kõike ette. Michigani ülikooli uurijad tegid hiljuti katse, kus palusid inimestel vaadata oma ekside fotosid (julm!) ning leidsid ajukuvapiltidelt, et selle ülesande peale tekkis aktiivsus samades ajupiirkondades, mis aktiveeruvad füüsilise valu ajal. Tõlge: murtud süda võib samamoodi haiget teha kui murtud luu ja seda parandada on tihtipeale palju keerulisem. “Kui mängid oma peas pidevalt läbi kõike seda, mis võis valesti minna, aktiveerid ajus piirkonnad, mis vastutavad ebameeldivate tunnete ja stressi eest, füüsiline valu seda tavaliselt ei tee,” ütleb sotsiaal-psühholoogia professor Naomi Eisenberger. Kaasa ei aita ka see, et südamevaluga hakkamasaamiseks käitutakse tihti destruktiivselt ning tarbitakse ebatervislikke ja kahjulikke aineid (rämpstoit, alkohol, uimastid).

Lahkuminek teeb haiget, olenemata sellest, mida meie või sinu
sõbrannad ütlevad. Siin on mõned tervislikud viisid enesetunde parandamiseks.

Räägi sellest. Palju!

Ära võitle vajadusega igat detaili üle korrata. Negatiivsete kogemuste sõnadesse panemine (kas suuliselt või kirjalikult) on tõestatud toimetulekumehhanism. “Inimestel, kes kogevad lahkumineku puhul vähem emotsionaalset valu, on aju prefrontaalne osa rohkem aktiveeritud. See piirkond vastutab informatsiooni töötlemise eest, seega võib selle stimuleerimine aidata negatiivsetest emotsioonidest hoiduda,” ütleb Eisenberger. Kuid on võimalus, et kurvast kogemusest liiga palju rääkimine võib olla ka äärmuslik. Seega, kui sellest on juba kuu aega möödas ning sa tahad endiselt läbi elada igat detaili, võib abi olla terapeudi juurde minemisest, kes aitab sul valusat teemat läbi töötada.

Mine kohtama

“Uus suhe on kiireim viis katkist südant lappida,” ütleb neuropsühhiaater Louann Brizendine. Isegi kui sul ei ole selleks tuju, siis kellegi teise füüsiline kohalolek vallandab ajus dopamiini ja oksütotsiini, mis aitab kergendada lahkumineku tõttu tekkinud võõrutusseisundit. Sa ei suuda taluda mõtet seksuaalsest kontaktist? See on okei. “Ka lähedane kokkupuude sõbraga, näiteks kallistus, võib vabastada opiaadilaadseid neurokemikaale,” sõnab ta. Ka naermine aitab!

Mine välja

Kuid ära tee üle kahe dringi. “Esimese kahe tunni jooksul pärast alkoholi tarbimist vabaneb ajus palju dopamiini, mis võib aidata ärevust leevendada. Seega, baaris ühe kokteili joomine on hea viis kodust väljasaamiseks ning sotsialiseerumiseks,” ütleb dr Brizendine. Liiga palju alkoholi toob aga kaasa suure dopamiinitaseme languse öösel ning järgmisel päeval.

Kui sa magada ei saa, siis tõuse üles

“Pärast lahkuminekut vallandub sinu organismis suur kogus adrenaliini,” ütleb dr Brizendine. “Selles ergastatud olekus lisandub stressihormoon kortisool, mis keerab segamini su ööpäevarütmi.” Selle asemel et voodis tulutult viselda, kirjuta parem 20 minuti jooksul oma hirmudest, kurbusest ja ärevusest, soovitab psühholoogiaprofessor Arthur Markman. See aitab vaigistada mõtteid ning laseb sul end rahulikumalt tunda.

Söö koos sõpradega

Kui keha on stressis, on su isu kas peaaegu olematu või ei suuda sa ennast suhkrust ja süsivesikutest eemal hoida. Kumbki neist ei ole tervislik, seega einesta koos sõpradega, soovitab Markman. “Käitumine on nakkav ehk kui veedad aega nendega, kes söövad tervislikult, tõuseb suurema tõenäosusega ka sinu motivatsioon seda teha.”

Kuula rõõmsat muusikat

Teaduslikult on tõestatud, et tahaksid kuulata üha uuesti ja uuesti Edie Brickelli lugu “Circle”. Meid tõmbab pärast lahkuminekut nutuse muusika poole, kuna see vastab meie hetkemeeleolule. Kuula parem sellist, mis sobib tujuga, milles tahaksid olla. Rõõmus muusika mitte ainult ei paranda sinu igapäevast väljanägemist, vaid võib ka ennetada tõsise ärevuse ja depressiooni teket.

Higista see välja

Kui oled kurb, siis mõtle liigutamisest kui arstirohust. “Opiaadid on võimsad valuvaigistid ning trenn vabastab sinu ajus samatoimelisi neurokemikaale,” ütleb Eisenberger. Regulaarne jõusaali külastamine võib su segasesse ellu korrapära luua. Lisaks see, et vaimselt ning füüsiliselt tugevamaks saamine parandab su kõigutatud enesekindlust. Minu puhul liigutamine töötas. Pärast kuuajast trennitegemist oli mu vöökoht peenem, tagumik rohkem trimmis ning päris mitu kilo kadunud. Mis aga veelgi olulisem — ka minu enesevihkamistunne oli haihtunud.