Oletame, et su kaaslasel on paha tuju. Võib-olla on tal selja taga halb päev või on ta selline juba ammu. Ükskõik, mis selle põhjuseks siis ka pole — pereprobleemid, töömured, ülikooli lõpueksamid — tahaksid sa anda endast kõik, et asja paremaks teha. Pakud talle erinevaid lahendusi, teed ettepaneku, et võid midagi tema eest ära teha ning saadad talle julgustavaid SMS-e, et küll kõik saab korda. Üksteise toetamine on hea suhte üks olulisemaid koostisosi, on ju nii?
See tundub küll üsna ebaloomulik, aga hulga uuringute tulemusena on jõutud järeldusele, et liiga palju hoolt võib suhet hoopis kahjustada. “Arvamus, et mida rohkem sa oma meest julgustad ja toetad, seda parem, on müüt,” ütleb üks uuringute läbiviijaist Erika Lawrence. “Tegelikult on liigne poputamine sama halb või isegi halvem kui üldse mitte poputamine.”

Ameerikas eetrisse mineva Cosmo Radio ühes saates paluti helistajatel kirjeldada oma kogemusi kellegi eest hoolitsemisel. Paljud pihtijad rääkisid, kuidas nad oma majanduslanguse käigus koondatud mehe eest väga hoolitseda tahtsid. Tühistasid oma plaane, et rohkem kodus olla, aitasid CV-sid kirjutada ja tööd otsida ning pakkusid rohkem lähedust kui kunagi varem. Naistele tundus, et nad käituvad just nii nagu peaks käituma üks ideaalne girlfriend või abikaasa. Päris mitmel juhul jäeti need kõige kaastundlikumad naised aga hoopis maha.

Kõige selle taustal tundus meile, et peaksime vist välja uurima, kui palju hoolitsust on siis ikkagi liiga palju ning kuidas olla ja käituda, ilma et kaastunne kahju teeks. Eriti kui arvestada seda, et majandus pole veel päris korras ning rasketest aegadest end läbi närivaid mehi peaks leiduma küll ja küll.

Liiga palju armastust ajab ta hulluks

Iowa Ülikooli uuringute tulemusena tehti kindlaks, et inimesed kipuvad arvama, et nende partner tahab samasugust abi nagu nemad ise. Tõelisus on aga see, et naiste ja meeste vajadused raskes olukorras on täiesti erinevad. “Mehed tõmbuvad endasse ja tahavad üksi oma haavu lakkuda,” ütleb portaali womenshappiness.com looja Paul Dobransky, “naised seevastu vajavad lohutust kelleltki teiselt.”

Põhjus on selles, et mehi õpetatakse maast madalast, et nendest peavad saama pere toitjad ja katjad. “Üliagaralt abivalmis olemine jätab talle mulje, et sa tahad öelda, et ta ei saa selle asjaga siiski hakkama,” selgitab raamatu “The Complete Idiot’s Guide to Intimacy” autor Paul Coleman. “Mees aga ei taha olla koos kellegagi, kes peab teda nõrgaks.” Nii, et anna talle aega ise otsustada, kui palju ja millist abi sinult paluda. Ära hakka enda algatusel targutama, mida sinu arvates sellises olukorras teha tuleks — ilma küsimata abi saamine ei meeldi eriti kellelegi.
Näiteks, oletame, et ta jäi ilma ametikõrgendusest. Kui tormad kohe teda kallistama, patsutama ja musitama, uurides samal ajal, kas tal on kõik ikka korras, soovitades tal igaks juhuks bossi jutule minna ning lubades ise igatepidi aidata, et see koht ikka saada, võib jääda mehele mulje, et pead teda läbikukkunuks. Lisaks paned ta pinge alla, kuna ta tunneb, et sinu ootustele vastamiseks peab ta järgmisel korral maksku, mis maksab eesmärgi saavutama. Ütle parem, et sa tead, et ta tuleb sellest kõigest veel võitjana välja ning jäta asi sinnapaika. Kui ta tahab su abi, räägib ta sulle muredest ise. Ja kui räägib, siis kuula! “Tuleta talle meelde mõnda korda, kui ta näiteks oma tööga kõigile ära tegi,” soovitab Coleman.

Peale kõige selle võib sinu ülereageerimine tekitada mehes küsimuse, et kas sinu endaga on ikka kõik korras. Talle võib siis tunduda, et lisaks tema algsele probleemile on juures veel sinu heaolu küsimus. “Sinu muretsemine võib tema jaoks juba niigi keerulise olukorra veelgi suuremaks puhuda,” lisab Coleman. Oletame, et mehe mure põhjuseks on see, et ta läks oma sõbraga tülli. Kui küsid temalt selle kohta tuhat küsimust ning pakud viise, kuidas asja lahendada, hakkab mehele tunduma, et tegemist on kümme korda suurema probleemiga, kui talle alguses paistis. Hoia draama vaos sellega, et lased tal oma muredest soovi korral ise rääkida.

Kahju tekib sellest sulle endale

Kui sa oma mehe mured ülemäära enda muredeks muudad, saad endale kaela ka suure portsu tema negatiivseid tundeid. Viimane asi, mida teil sellises olukorras aga vaja on, on kaks stressis inimest. Kerge distantseerumine mehe probleemist aitab vähemalt sinul püsida rahulikuna — kui sina oled rahulik, on suur šanss, et ka mees rahuneb maha. Lisaks sellele, kui pakud rohkem tuge ja abi, kui pakutakse sulle, riskeerid sellega, et sinus endas tekib vastumeelsus partneri suhtes. Muidugi tuleb alati ette hetki, kus me anname rohkem, kui vastu saame, kuid üleüldises plaanis võiks asjad ikka tasakaalus olla. Peale selle muutub üsna kurnavaks, kui alati oled just sina see, kes perekonna tuju üleval peab hoidma.

Ja ülehoolitsemise kõige jubedam tulemus? Sa hakkad end tundma tema emana, ütleb Paul Dobransky. Mees muutub sinu jaoks hädapätakaks, kellel pidevalt tuleb silma peal hoida. Parem hoidu sellest. Lisaks on see ka väga-väga ebaseksikas.

Kuidas olla toeks ilma “emaks” muutumata

Huvitaval kombel on olemas siiski üks lollikindel viis oma mehele toetavat abikätt pakkuda. Ilma halbade tagajärgedeta ning ükskõik, mis olukorras. Columbia Ülikooli teadlaste sõnul on selleks “nähtamatu tugi” ehk abistamine nii, et teine inimene ei saa arugi, et sa talle tuge pakud. Selle puhul läheb inimese tuju heaks ja energiat tuleb juurde — vastupidiselt “avalikule” aitamisele. Nimelt on nii, et kui sa mehele otsekoheselt oma abi pakud, tuleb talle stressikoormat veelgi juurde. Ta võib tunda, et on sulle justkui võlgu nende pingutuste eest, mida tema nimel tegema pead. Raamatu “100 Ways to Boost Your Self-Confidence” autor Barton Goldsmith soovitab oma kutti varjatud moel nunnutada. Kokka nii muuseas valmis tema lemmikroog, aga ära ise sellele tähelepanu juhi. Masseeri sõnagi lausumata ta kaela, kui ta arvuti taga tööd teeb, ning ära paina teda tüütute kohustustega. Näiteks maini, et sa ei viitsi tema aega seekord oma tüütu lobamokast tädi juubeli peale raisata ja hüppad sealt seekord hoopis üksi läbi. Parim viis tuge pakkuda on lihtsalt vaikida maha fakt, et sa seda tegelikult igatepidi teed.

Cosmopolitan, oktoober 2010