Mind ei tõmmanud kunagi n-ö pahad poisid — pahad tüdrukud olid palju huvitavamad.Juba väiksest peale räägitakse meile: kuula vanemate sõna, ole naiselik, targem annab järele, järgi reegleid…
Mõned inimesed võivad aga kõiki neid korraldusi trotsida. Nad teevad, mida tahavad. Halb maine ei huvita neid karvavõrdki.

Loe ja vaata Cosmo augustinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Lily Allen

• Staari välimus soodsa hinnaga

• Kuu kompu: Kristjan Kasearu

• Seksikam sina – juba laupäevaks

• Miks ilu nõuab ohvreid?

• Dekodeeri tema emotikonid
Paha ja võitmatu

Paarkümmend aastat tagasi järgnesin ühele pahale tüdrukule kõikjale. Ta oli narkootikumidega seotud ja mina läksin hiljem vanglasse valikute pärast, mida temaga koos olles tegin. Vanglas olin ma üks nendest sadadest tüdrukutest, kes olid seadustest ja sotsiaalsetest normidest üle astunud.

Pahad tüdrukud mõjuvad uimastavalt. Nad suudavad panna meid piire ületama ja tegema asju, mida me muidu iial ei teeks — nad tutvustavad sulle teistsugust maailmavaadet. Sa võid ju mõelda, et “head tüdrukud ei helista poistele”, kuid siis näed, kuidas keegi teeb teisiti ja põnevad asjad hakkavad juhtuma, sest ta ei karda jahtida seda, mida tahab. See võib anda sulle jõudu ja panna sind kahtlema sotsiaalsetes normides.
Nn pahad inimesed tekitavad sinus võitmatu tunde. Näiteks, kosest allahüppamine on küsitav (olen päris kindel, et mina teadsin), aga kui teed seda naudinguga ja mõtled minimaalselt võimalikele tagajärgedele, julgustab see sind. Selline mõtteviis viib seiklusteni, aitab mugavustsoonist väljuda ja julgustab proovima seda, mida sa poleks julgenud ilma uue enesekindluseta kunagi teha.

Muidugi leidub alati ka halvem stsenaarium, mis näeb ette, et reeglite rikkumine ja piiride ületamine võib nii sulle kui ka teistele halba teha. Tihtipeale arvatakse, et pahad tüdrukud on otsustanud ise elada ohu piiril, kuigi tegelikult püüavad nad halvasti käitudes end uuesti leida, sest neid on varem koheldud sotsiaalselt vastuvõtmatult. Paljud vanglasse sattunud naised võitlevad vähemalt ühega järgnevast kolmest: füüsiline väär-kohtlemine, vaimuhaigus või ärakasutamine.

Rikkuda reegleid või mitte?

Kõik seadused pole õiglased ja kõik sotsiaalsed normid ei ole mõistlikud. Karmimatest karmimad seadused on tihti loodud teatud inimeste kontrollimiseks — selliste, keda peetakse pahadeks. Orjus oli kunagi Ameerikas üks tähtsamaid “seadusi”, millele järgnesid need, mis keelasid erinevatest rassidest inimestel abielluda ja teatud tüüpidel hääletada. Ja tänapäeval võitlevad seksuaalvähemused õiguse eest abielluda… Selge see, et üks viis seaduste muutmiseks on neile väljakutseid esitada.
Kui paha tüdruk (või poiss) ahvatleb sind reegleid rikkuma, küsi endalt “Kas see rikastab või kahjustab minu elu?” (näiteks sa varastasid oma vanemate tagant, et maksta metsiku nädalavahetuse eest). Piirid tulevad sulle kasuks ja on oluline aru saada, millal oled limiidini jõudnud. Kui lähed liiga kaugele, saad karmi, kuid olulise õppetunni nii enda kui ka selle kohta, missugune mõju sul maailmale on. Kui tunned, et reeglid, mille järgi sind on elama õpetatud, peavad muutuma, siis hakka ka ise “pahaks” tüdrukuks. Parim asi nende juures on see, et nad suudavad maailma muuta.

Piper Kerman on Naisvangide Ühenduse juhatuse liige. Tema memuaarid “Orange Is The New Black” on seriaali inspiratsiooniallikaks.