Kuid nende süü on ilmselt see, et nad annavad üldise suuna, mille tõttu paljud nutikad Eesti naised peavad iga päev kaotama arutult palju oma väärtuslikke halle ajurakukesi, millega neil oleks palju paremat ette võtta.

Edevus, võimujanu, rumalus, läbimõtlematus, ülbus, hooplemine on need omadused, mida näen mina kahjuks oma meessoost kaastöötajate esimeste omadustena.

Miks see nii on, on mulle selge — meie maskuliinne kultuur soosib agressiivset elupoliitikat, kus domineerib kiire, kuid paraku tihti pealiskaudne mõtlemine, mida peetakse ainsaks läbilöögiks vajalikuks oskuseks.

Seoste nägemise oskus, lühiajalistest eesmärkidest kaugemale vaatamine ei näi paljude jaoks üldse mingi väärtus olevat. Mulle jääb ausalt arusaamatuks, mis on siis meie meeste elu eesmärk? Enda tähtsuse tunnetamine? Veel rikkamaks, tugevamaks, mõjukamaks saamine?

Kui aga pean järjekordselt tõdema, et kolleeg eirab iseenesestmõistetavat tõde, et igal sammul on tagajärg ning et vigade eest tuleb maksta, siis läheb kops tõesti üle maksa. Seda enam, tavaliselt pannakse siis just naissoost alluvate õlule töökoorem, mida meeste enda tugevad õlad kanda vist ei jaksagi.

Sedasi maksab endiselt kuulus filmitsitaat: naine peab toitma mehe ja kuus last. Ja lisaks olema ka tööandja ajutrust. Ta peab olema perekonna tala, laste õpetaja ja kaitsja ning kodu korrashoidja.

Töölt tulnud mehel õige elu alles algab. Ta tegeleb oma hobidega, lõõgastub, teeb sporti, võtab sõpradega väikse õlle, läheb ööklubisse. Ka töölt tulnud naisel algab õige elu. Ta toob lapsed lasteaiast, käib poes, teeb süüa ja aitab lapsel õppida.

Ning paraku-paraku, saab seda tehes ka ise targemaks.

Tegelikult ma ei arvagi, et Eestis ei ole häid ja tarku mehi. Aga ilmselt on neil palju tegemist ja nad ei kipu igal teemal sõna võtma nii nagu need, kes edevusest oma lollust kogu maailmale kuulutavad.

Aga mina igatsen just dialoogi targa mehega ja tahan ükskord kellelegi vestluses ka alla jääda, mitte näha tölbilt vihaseks muunduvat grimassi, kui selgub, et jälle kord oli “tühisel naisterahval” milleski õigus. Praegu mõtlen pea iga teravusi pakkuva vaidluse eel: oodake te ainult, tölbid, vaidluses seljatab tark naine targa mehe igal juhul!