Tema valiski reisisihiks Aafrika, kuigi vabatahtlikke suunatakse ka näiteks Mehhikosse, Aasiasse, Araabiamaadesse ja (üllatus-üllatus) Balti riikidesse.

Kokku saab vabatahtlik valida 127 riigi vahel.


Vabatahtlike jaotus

Praegu on heategevuses töötavate inimeste osakaal jaotunud nõnda, et 70% vabatahtlikest on kohalikud ja 30% “importkaup” läänemaailmast.

Vabatahtlikuks olemine ei pruugi sugugi tähendada seda, et sa pead kohe teisele poole maakera lendama.

Registreerid ennast ära ja saad vabatahtliku tööd teha ka oma kodukandis.

Abi püüavad anda nii oma ala spetsialistid (näiteks tehnika arendamise vallas), kui ka lihtsalt hea südamega inimesed (näiteks supiköögi toidujagaja).

Ole sa ülikooli professor või autojuht, sind võib vaja minna küll. Vabatahtlikke jaotatakse 110sse erialasesse gruppi.

Okei, see kõik kõlab ikkagi kuidagi kahtlaselt, äkki peab veel seljakoti selga võtma ja lipsu kaela siduma nagu mormoonid või äkki on see ikkagi kuidagi nagu sekti moodi asi, võib nüüd kide ja kahtlev eestlane arvata.


Tegelikult pole asi üldse nii hull.

Vabatahtlikuks olemine on uhke ja hea, tuttavate silmis tekib su pea ümber kuldne oreool ja sul endal on hea ingli tunne.


Milline on vabatahtlik?

Aitab naljast, vaatame, mis teha tuleb, et vabatahtlikuks saada.

  • Alustame vanusest: sa pead olema vähemalt 25-aastane ja sul võiks olla oma erialal juba mitu aastat töökogemust, soovitatavalt vähemalt viis.
    Ülemist vanusepiiri vabatahtlikele seatud ei ole.
  • Sa pead rääkima ladusalt vähemalt ühte nendest keeltest: araabia, inglise, prantsuse, vene või hispaania.

  • Sa pead olema võimeline töötama meeskonnas ja sa pead olema vastupidav, sest elamistingimused jätavad mõnikord soovida.

  • Taskus võiks sul olla kõrghariduse tunnistus, aga sobib ka spetsiifiline kutseharidus (seda kas sina sobid, saad vaadata ametinimistust).

  • Ja mis kõige tähtsam: sul peab olema siiras soov teisi inimesi aidata ja sa ei tohi mõelda omakasu saamisele.

    Need on kõrged nõudmised ja neid esitab: www.unv.org/United Nations Volunteers

    ehk maakeeli: Ühinenud Rahvaste Vabatahtlikud.

    Organisatsioon loodi 1970. aastal ja on tänaseks paisunud suureks heategevusliiduks, mis saab aastas toetusi umbes 16 miljonit dollarit ja millel on üle 20 tuhande liikme.

    Kui sa nende nõudmised täidad, siis võid sealtsamast leida ka avalduse blanketi.
    Leiad kohe ka ülevaate vabadest töökohtadest.

    Juhul, kui sa nende karmide reeglite alla ei mahu, ei pea sa ennast siiski veel vabatahtlikuna maha kandma, sest see organisatsioon pole ainus.

    Samas on nõnda, et mida vähem sult erialaseid oskusi nõutakse, seda tõenäolisem on, et sa pead oma tööleminemise eest peale maksma, see tähendab, et sulle ei anta mitte mingisugust palka ja leivapalukese pead sa ka oma raha eest ostma.

    Nii et see variant on põhimõtteliselt nagu turism, ainult et tavaturiste niisugustesse kohtadesse ei lasta, seega ongi eeliseks see, et sa tutvud eksootilise eluga hoopis lähemalt ja põhjalikumalt.

    Niisugused tasulised projektid kestavad tavaliselt paarist nädalast kuni kuu ajani.

    http://app.netaid.org/OV
    See on on-line vabatahtlike keskus. Virtuaalsete vabatahtlikega võib põhimõtteliselt ühineda igaüks, kellel on olemas vaba aeg ja internetiühendus.
    Internetti võib ju minna ka internetikohvikust, meelitavad tegijad sind osalema.
    Kui sul ei ole arvutialast haridust, pole hullu, sind võidakse rakendada kasvõi selleks, et sa vastaksid e-mailidele.
    Kui sa oskad kenasti lugusid kirjutada, siis pannakse sind tõenäoliselt aafrika lastele lühijutte kirjutama. Lood trükitakse lugemikuks, mille järgi lihtne inglise keelt õppida, nii et need peavad olema võimalikult kergestiloetavad.

    Kui sa tahad aga mingit webilehekülge kujundada heategevuslikus korras või mingit programmi koostada – ole lahke!

    Nohjaa aga kui see sulle ikkagi ei sobi, aga huvi nagu oleks, siis vaata ka neid linke:

    http://www.globalvolunteers.org
    Siingi on tegemist omapärase turismindusega. See vabatahtlike lehekülg pakub sulle ka lihtsalt puhkamise võimalust.
    Kui sa ühined vabatahtlikega, siis võid sa valida endale ainsaks kohustuseks inglise keele rääkimise, eelnev õpetamise kogemus ei ole vajalik.

    Kui sul on muid teadmisi, võid ka neid jagada (näiteks oskad sa vanaema õmblusmasinaga õmmelda ja ise lõikeid konstrueerida). Aga selle lõbu eest pead sa jälle pappi välja laduma.

    http://www.avso.org
    Sait ei ole ilus, aga täidab üllast eesmärki, sinna on kokku korjatud Euroopas asuvate vabatahtlike liitude kontaktandmed, lingid ja aadressid.

    Kui sul ei ole hunnikut pappi, et tegeleda ekstreemturismiga ja kui sa ei leia endale sellist vabatahtliku kohta, kus reis kinni makstakse aga ikkagi tahaks kangesti kedagi abistada, siis on sul võimalik liituda kodumaiste vabatahtlikega, näiteks: www.eluliin.ee
    Aeg-ajalt korraldatakse uute vabatahtlike otsimisi. Vabatahtlikud koolitatakse välja ja tööd saab teha oma kodus enda valitud graafiku alusel. Kõik sinna vabatahtlikuks ei pääse, enne tehakse stressitaluvuse testid.

    http://www.worldvolunteerweb.org
    See viimane on kõiki vabatahtlikke ühendav kodulehekülg.