FACEBOOKI-LAHKUMINEK

Mida teha, kui su suhte lõpp muutub avalikuks, kohe väga avalikuks?

“Nagu paljud teisedki, riputasime ka meie Joshiga praktiliselt kogu oma suhte Facebooki üles,” räägib loo autor. “Kaks aastat järjest kasutasime oma suhet etendustes (oleme mõlemad koomikud ja blogijad), panime üles nunnusid postitusi sellest, kuidas kohtusime, tweet’isime omavahelisi nalju ning tegime paarikesepilte. Siis aga läksime lahku. Inimesed, keda me isegi ei tundnud, nõudsid vastuseid. Pidime kirjutama selgitava artikli ja käisime isegi raadiosaates oma lahkuminekust rääkimas. See oli nii avalik, kui üldse olla saab. Kogemaks vastikult avalikku suhte lõppu, ei ole vaja olla kuulus. Kõik ju säutsuvad, blogivad ja postitavad oma isiklikest asjadest. Nii on ka sinu eksil võimalus võõrastele teada anda, et olete lahku läinud, vaid paari hiireklikiga oma profiilil. Sinu valus kogemus on siis kõigile näha — meeldib see sulle või mitte. Võib-olla oled veel leinameeleolus, kuid lahkuminek ei ole enam vaid teie kahe asi. Facebooki kaudu teavad sellest nüüd kõik.”

Vaata Cosmo juulinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Peatamatu Kelly Osbourne

• Seks festivalil (... ja muud tulikuumad pihtimused)

• Suvised moehitid – neoonvärvid ja mustritemiks

• Cosmo jaoks loodud küüne-look’id

• Kuhu sinu “päevad” jäävad?

• Mida pead teadma enne roadtrip’i

Üldiselt käib asi nii: kui oled armunud, tahaksid seda suurtel reklaam-plakatitel kogu maailmale kuulutada, kuid kui muudad oma suhtestaatuse “vallaliseks”, võid vaid loota, et mõni taktitundetu sotsiopaat või uudishimulik kauge sugulane ei postitaks oma kaastundeavaldust… või midagi veelgi hullemat.

27aastase B. eks eemaldas ta sotsiaalvõrgustikest hetkel, mil nad lahku läksid, andes paari otsusest sel moel teada kõigile ühistele tuttavatele. Kui Alison (25) katkestas kihluse, et tunnistada, et ta on lesbi, läks kogu mehe perekond lausa keema ja hakkas talle õela tooniga sõnumeid saatma. Laura (22) eks aga postitas Facebooki pika teksti, mis sisaldas privaatseid detaile nende armuelust. Kõik rääkisid temast, isegi õppejõud. Pärast seda tõotas Laura, et hoiab oma suheteinfo sotsiaalvõrgustikest eemal. “Tühjus on parem kui avalik häbistamine,” sõnas ta.

Kõigile näha

“Vanasti said pärast lahkuminekut kõik suhtega seonduva ühte karpi panna ning selle ära põletada,” räägib San Diego ülikooli sotsioloogiaprofessor Kevin Lewis, kelle uurimisvaldkonnaks on Facebooki ja online-kohtingud. “Või siis võisid karbikese kuhugi kapinurka seisma jätta — pakendada, kuidas soovisid. Nüüd ei saa seda kõike enam ühes karbis hoida. See on internetis üleval, kõigile nähtav ja seetõttu on lahkuminekuid palju raskem üle elada.”

Lewis märgib, et lisaks suhte lõpu avalikustamisele (su eks, teie sõbrad või täiesti suvalised inimesed saavad väga lihtsalt su eraelu kommenteerida), on sotsiaalmeedia ka lahkuminekust ülesaamise oluliselt raskemaks teinud. Mõned inimesed üritavad saavutada kontrolli, näidates, et nad on kõigest juba üle saanud või vastupidi — et nad on “täielikult põrmustatud” (või siis eriti omapärasel viisil, nagu Jonathan Mann ja Ivory King, kes avalikustasid oma lahkumineku väga kaasahaarava laulu abil, mis Youtube’is päris populaarseks sai).

Vaatamata etteaimatavatele tagajärgedele, tahavad mitmed paarid siiski oma suhtele avalikku vastukaja saada. Chemda Khalili (37), kes juhib koos oma eksi Keith Malley’ga saadet “Keith and the Girl”, postitas üsna intiimseid seiku nende suhtest ning nautis vastukaja.
Kuid kui oled nähtav, pead olema valmis kõigeks — heaks, halvaks ja hirmsaks. “Pärast Josh’ist lahkuminekut meeldiks mulle mõelda, et olen saanud oma õppetunni seoses avaliku suhtega. Mu uus elukaaslane ei kasuta peaaegu üldse Facebooki ning ta ei avaldaks seal kunagi oma suhtestaatust. Ta eelistaks oma tüdruksõbra tutvustamist reaalses elus, mitte staatuse uuendamise kaudu. Mina panen siiski fotosid temast Instagrami, tag’in teda oma postitustes ja kirjutan temast oma blogis (mitte küll nimepidi). Ta ei pahanda, kuid ei soovi samaga vastata. Pärast mu eelmist lahkuminekut ei tundu see varjamisena — see on hoopis eluterve suhtumine,” jutustab loo autor.

Suhtest rääkimine

Sotsiaalmeedias käitumine ja sõna võtmine näitab ära, kuidas suhtub inimene näiteks lastesse või millised on tema poliitilised eelistused. “Facebooki-tegevus on nüüd osa keelest, mida räägime. “Kas sobib, et postitan selle internetti?” Järjest enam paare hakkab sellele küsimusele vastama “ei”,” ennustab Lewis. “Kuna suhted tulevad ja lähevad, postitavad noored inimesed järjest vähem oma isiklikke asju internetti, sest nad on teadlikud, et see võib lõppeda väga ebamugavalt,” räägib ta.
Kui tahad oma suhet avalikustada, ei ole sul muud võimalust, kui oodata reaktsioonitulva. Meie karmis lahkuminekute-maailmas on ilmselt ohutum suhtestaatuse koht lihtsalt tühjaks jätta.