See, millest räägitakse on füüsiline truudusetus ja me kõik teame, kui hävitav mõju võib sellel ühele paarisuhtele olla. Kuid petmine võib jääda ka emotsionaalsele tasandile. Suheteid uurivate psühholoogide suust kõlab viimastel aegadel üha enam sõnapaar: emotsionaalne truudusetus.

Emotsionaalset truudusetust lihtne varjata siltide taha nagu „lihtsalt sõprus“ ja „süütu flirt“, sest midagi käegakatsutavat ja tõestatavalt halba ei olegi nagu juhtunud, kuid hoolimata sellest võib ka emotsionaalne truudusetus pikemas perspektiivis suhte hävitada. Seega tasub endale selgeks teha, kust jookseb piir.

Kuidas emotsionaalne truudusetus alguse saab?

Keegi meist ilmselt ei planeeri emotsionaalselt truudusetuks hakata. Emotsionaalne truudusetus saab reeglina alguse lihtsalt headest suhetest — näiteks lobisemistest kolleegide või muu meile tavapärase seltskonnaringiga — ning kasvab hiilivalt millekski enamaks kui „lihtsalt sõbrad“ olemine. Ühised söömaajad, ärireisid, kohtumised omandavad uue mõõtme kui sa hakkad tegema lisapingutusi, et igal võimalikul juhul just seda ühte inimest kohata.
Sa mõtled üha enam ja enam oma „sõbra“ peale, kuni sellest areneb tõeline emotsionaalne seotus. Tihtipeale ei pruugi sa ise seda märgatagi. Seega tasubki endale selgeks teha ning meelde jätta esmased emotsionaalsele truudusetusele viitavad märgid:

Esimesed ohumärgid:

  • sagedane “süütu“ flirt vastassoo esindajatega
  • sa jagad meeleldi nalju ja kuulujutte oma kolleegidega või vastassoost sõpradega, kuid mitte oma partneriga
  • veedad üha rohkem aega kodust väljas ning üha vähem aega oma partneriga
  • pead ikka veel regulaarselt sidet oma endise poiss- või tüdruksõbraga. Tihtipeale saab emotsionaalne truudusetus alguse just suhetest oma kunagiste armsamatega 
  • kulutad näiteks vastassoost kolleegile sobiva kingituse leidmiseks sama palju aega ja raha, kui oma partnerile kingi leidmiseks

Need on esimesed tillukesed sammud sel libedal teel. Kui aga teeskled sageli, et oled vallaline (kuigi ei ole); saadad salajasi sõnumeid või e-kirju; avaldad oma elu intiimseid saladusi sulle meeldivale (vastassoost) inimesele ning valetad oma partnerile, et sa ei ole selle inimesega kohtunud, siis võib sind juba emotsionaalseks petjaks nimetada.

Tõsised ohumärgid:

  • arutad oma „sõbraga“ oma suhte ning oma partneri (ja tema vigade) üle
  • teed oma partnerit teiste silmis maha — näiteks ka koos väljas olles viskad tema üle halba nalja või tood avalikult teiste ees tema nõrku külgi või vigu jutuks
  • jagad oma sügavamaidki hirme ja ootusi, lootusi ja unistusi oma „sõbraga“ — see on esmane märk tõsisemast emotsionaalsest lähedusest
  • käid oma „sõbraga“ lõuna- või õhtusöökidel, kuid oma partnerile sellest ei räägi.
  • tunned end süüdi, et sõbraga nii palju aega koos veedad, ning see sunnib sind partneri ees salatsema
  • naudid enam „sõbraga“ veedetud aega, kui oma partneriga koos veedetud hetki
  • paned oma arvutile, selles olevatele failidele ning internetilehekülgedele salasõnad
  • jätad oma partneri ootama ning veedad aega oma „sõbraga“
  • unustad „sõbraga“ aega veetes oma partneriga kokkulepitud kokkusaamise
  • olles vahekorras oma partneriga, kujutled tema asemele oma „sõpra“ — kõik kõrvalhüpped algavad peast ning fantaasiaseks võib tekitada veel suurema soovi seda ka tõeliselt proovida

Miks on emotsionaalne truudusetus/petmine ohtlik?

Paljud ilmselt mõtlevad siinkohal, et mis siis selles kõiges nii hullu on, tegelikult ei ole ju meie vahel midagi juhtunud. Samas aga on uuringutest selgunud, et enam kui 80% truudusetutest inimestest teevad kõrvalehüppeid just nendega, kes alguses neile “ainult sõbrad” või „lihtsalt lahedad töökaaslased“ olid. 

Ja ka siis kui emotsionaalne truudusetus otseselt füüsilise petmiseni ei vii, on sellel suhtele siiski laastav mõju — sul jätkub oma partneri jaoks üha vähem aega ning rääkides teisele oma suhete probleemidest ja oma partneri vigadest, hakkad sa ka ise neid üha „suurematena“ nägema. Sõbraga koos veedetud aeg tundub lahe ja põnev, elu oma partneriga aga igav ja rutiinne igapäevaelu.

Siis ongi viimane aeg midagi ette võtta. Sa ju armastad oma partnerit ja eks oli teie suhte alguses just tema see kõige lahedam ja põnevam.

Millal sa mõtlesid sellele, et sa ju tõesti armastad teda? Ja millal sa seda talle endale viimati ütlesid? Ja selle tunde üle siirast rõõmu tundsid?

Need on esimesed kolm küsimust millest alustada. Nippe oma suhte pärast emotsionaalset truudusemurdmist taas õigetele rajale saamiseks (ning rajalt kõrvale kaldumise vältimiseks) aga on veelgi.

Sellest kõigest aga juba artikli järgmises osas: Vead, mis lõpetavad suhte!