Ideaalsed abikaasad pole sugugi need, kes iialgi ei tülitse, vaid need, kes oskavad konflikti hästi ära kasutada, sest abielu on ju pidev kompromiss ja kahe inimese vaadete kokkupõrge. Seega on tülid vältimatud. Ent probleem seisneb selles, et tegutseme pahatihti emotsioonide mõjul. Viimased aga lämmatavad mõistuse hääle. Me räägime seda, mida tegelikult ei mõtlegi, tirime lahti vanu haavu ja solvume. Me ei suuda end valitseda ja karjume teineteise peale. Vaidluse võidab see, kellele jääb viimane sõna. Ainsaks terveks lahenduseks oleks aga ärritavate teemade väljaselgitamine ning väljumine kokkulepete tasandile.

Tegelikult lähendab iga kriis inimesi, kuid vaid tingimusel, et nad tahavad oma probleemi lahendada.

Ära väldi konfrontatsiooni!

Vahel me kardame omada erinevat arvamust. Me pole kindlad selles, mida mõtleme, kardame end häbistada ja kanda kaotust. Ometi just konflikt annab meile sageli impulsi lahendamaks probleemi, mis on meid juba kaua piinanud. Erimeelsusi ei tasu maha vaikida. Ei ole vaja koguda negatiivseid emotsioone, tuleb vaid õppida neid väljendama, hoides need seejuures kontrolli all.

Lapsed ja kasvatusmeetodid

Väiksed lapsed — väiksed mured, suured lapsed — suured mured. Noored vanemad mõtlevad, et kui laps kasvab mähkmetest välja, läheb kõik nagu õlitatult. Paraku saavad ühtede probleemide lõppedes alguse teised — sotsiaalsed, südameasjad ja koolimured. Hõõrumised partnerite vahel tekivad ka siis, kui tuleb hakata oma elu ümber seadma uue pereliikme ilmumise tõttu. Ja veel hiljemgi hakatakse teineteist süüdistama probleemide pärast kasvatuses.

Abieluraskused väikese lapse tõttu…

Sinust on saanud ema ning kogu senine elu on pea peale pööratud. Tahad võimalikult hästi kõigega hakkama saada, ent mees ei kergenda su ettevõtmist.

• Prioriteetide vahetus. Sinu laps ei anna sulle enam vaba aega. Isegi kinnominek on problemaatiline. See teeb närviliseks. Pinge kasvab ning ühel hetkel võib su partner öelda: „Sa ei pööra mulle enam üldse tähelepanu! Ma ei tähenda sulle midagi!“ Sina vastad: „Võib-olla pole sa veel küps isaks olema“ — ja skandaal ongi valmis. Ürita teisiti käituda. Seleta mehele, et olete astunud abielu uude etappi, et lapse kasvatamine on teie ühine ülesanne. Nii viid sa mehe tähelepanu vastastikustelt pretensioonidelt ning suunad selle ühistele eesmärkidele. See mõjub meestele. Jutusta talle, et te mitte üksnes ei kaota, vaid ka omandate midagi. Mõelge koos, mida te kõige rohkem igatsete ja leppige kokku, et see kõik tuleb peagi tagasi.
• Uued rollid. Seni elasid eranditult partneri jaoks. Nüüd aga oled ema… Õhtul oled rampväsinud, mees aga on solvunud, et tema jaoks aega ei jätku. Sa oled vihane ja ei mõista, kuidas võib selline egoist olla. Ärritus kasvab ja emotsioonid on valmis üle ääre ajama. Ära asu diskuteerima, sest see ei vii kusagile. Loe mõtteis kümneni. Ütle mehele, et sa näed küll, et ta on armukade. Ja küsi, miks see tema arvates kõik nii on. Teil mõlemal on õigus pettuda. Mõelge koos, kuidas mees võiks sind aidata.

Erinevad vaated kasvatusele

Teil on lapsed ja erinevad ideed, kuidas neid kasvatada. Olete kasvanud erinevates peredes, seega on konfliktid normaalne nähtus. Kuid te mõlemad tahate, et teie lapsed oleksid õnnelikud…

• Ühisrinne. Kui teil on erinevad printsiibid ja sa tead, et iga kord lõpeb selleteemaline vestlus riiuga, ärge alustage seda laste juuresolekul. Töötage kahekesi välja ühine positsioon, kuna lapsel peavad olema täpsed reeglid — mida võib ja mida ei või. Üks vanem ei tohi vastu võtta otsuseid teise arvamusest hoolimata, tema autoriteeti õõnestada ega teda välja naerda.
• Konkurents. Mees töötab hilise õhtuni ja püüab lapsele oma puudumist korvata. Lubab talle rohkem. Suhtub kasvatusse kergemeelsemalt, kuna ei muretse iga päev tema kontrolltööde ja muude probleemide pärast. Võib tekkida konkurents. Isa kadestab seost, mis on tekkinud sinu ja laste vahel ning tahab teha kõik endast sõltuva, et nende armastust ära teenida. Sina ei luba enne sööki lapsel maiustada, mees annab talle aga salaja šokolaadi. „Miks sa pole selline nagu isa!“ — karjub laps. Sina aga oled tige mehe peale… Saavutad rohkem, kui sõnad rahumeelselt:“ Kallis, ole järjekindel. Nii teed ju lapsele halba“.
• Millele tähelepanu pöörata. Kui vanemad lapse nähes riidlevad, tunneb laps ennast süüdlasena. Sõnad teevad kõige enam haiget, seetõttu ei tohi lapse kuuldes teineteist solvata. Lapse jaoks on vanemate käitumine inimestevahelise suhtlemise eeskuju. Neid matkides hakkab ta oma käitumismalli kujundama. Ja kui teil on läinud riiuks, siis vabandage teineteise ees ning tunnistage oma eksimust.

Vanemad teavad alati paremini, kuidas peab

Tülitseme sageli oma vanematega, kes meie ellu sekkuvad. Kui need on pisiasjad, ei tasu neile tähelepanu pöörata. Aga kui asi puudutab midagi tähtsat?

Memmepoeg

Emad on sageli liiga tihedalt oma poegadega seotud ja arvavad, et mitte ükski naine ei ole nende lapsukese jaoks küllalt hea. Oled sa seda juba enda nahal tundnud?

• Läbilõikamata nabanöör. Sa keed vihast, kui ta peab oma emaga nõu kõiges, mis puudutab abielu. Tema fraas: „Mu ema arvab, et…“ mõjub sulle kui punane rätik härjale. Kui sa tüli käigus asud tema ema mustama, saavutad sa vastupidist efekti. Võta lihtsalt mehe ümbert kinni ja küsi, kui tähtis on tema jaoks see, mis teid kahte seob. Sellised žestid pehmendavad negatiivseid emotsioone ning skandaal kaotab oma rütmi. Ütle mehele, et enamuse otsustest peate te ise vastu võtma. Olete ju paar, see tähendab, et teid on kaks, mitte kolm.

Sugulased sekkuvad teie ellu

Iga võimalikul juhul annavad nad nõu ja kritiseerivad sinu otsuseid. Sina oled pahane mehele — miks ta sellele kõigele ei reageeri.

• Ämma „lahked nõuanded“. Ta õpetab pidevalt, kuidas lapsi kasvatada. See ajab sind marru. Mees väidab, et ei taha oma ema solvata, et too tahab ju vaid head. Hinga sügavalt sisse ja küsi, kas ta on kõikide nõuannetega päri. Seleta, et kui hästi järele mõelda, siis need õõnestavad mehe enda otsuseid. Niiviisi puudutad sa tema enesearmastust.
• Ühe katuse all. Olukord on keeruline. Ämm tunneb end kui kodus ja arvab, et võib oma nina sinu asjadesse toppida. Sina protesteerid. Mees aga ütleb: „Ta ju võttis meid enda juurde, peame olema talle tänulikud“. Veena meest, et teil kahel on õigus oma isiklikule elule, eriti siis, kui plaanite last muretseda. Ütle, et sa ei soovi, et mehe vanemad teid tülli ajaksid.

Raha. Kes kulutab rohkem ja miks?

See teema äratab lausa emotsioonide tormi. Kui perekonnas ei panda rahaprobleeme paika, algavad kindlasti riiud…

Eelarve haldamine

Perekonna eelarve puudutab võrdselt mõlemat abikaasat. Peate kokku leppima, kuidas seda planeerida. Alati on parem varakult läbi arutada vaidlusttekitavad probleemid — mille peale ja kui palju kulutada. Nii saab vältida skandaale. Kui aga tüli on tekkinud, peab igati vältima abikaasa solvamist. See vaid teravdab konflikti. Rahateema kergitab kiiresti emotsioone, seega tasub jutt katkestada enne, kui algavad vastastikused süüdistused. Jahtuge väheke ja alles siis pöörduge küsimuse juurde tagasi. Võtke aeg maha. Konstruktiivne vaidlus tugineb argumentidel, mitte emotsioonidel.

• Sind teeb murelikuks krediit. Kõige sagedasem tüli põhjus on raha vähesus ja see, et enamuse sellest neelavad pidevad tagasimaksed. Asenda hinnangud ja süüdistused konkreetse tegevuse kirjeldamisega: „Mind ärritab, et sa ostsid uue telefoni, kuigi teadsid, et tuleb lapse klaveritundide eest tasuda“. Räägi sellest, mida sa tunned, mida kardad, miks reageerid nii närviliselt. „Ma kardan, et me ei suuda õigeks ajaks krediiti tasuda“, sest just seda sa ju tunned.
• Ka sinu vajadused on tähtsad. Sinu käekott on sama vajalik kui vidinad tema autole. Rääkige sellest avameelselt. Koostage aruanne väljaminekutest, nii on kergem oma rahaasjadega kursis olla.

Teie palkade suuruse vahe

Ei tasu pidada sõda raha pärast, parem on luua meeskond ning arutada läbi üldine strateegia.

• Ta annab liiga vähe majapidamise jaoks. Olete kokku leppinud mingi konkreetse summa peale. Sinu jaoks on see kogu sinu palk, tema jaoks aga üsna tühine summa. Ülejäänud raha kulutab ta oma lõbuks. Tee mehele ettepanek panna raha üldisesse eelarvesse proportsionaalselt teie palkadega — tee konkreetsed ettepanekud.
• Kui sina teenid rohkem. See on mehe jaoks raske olukord. Isegi kui ta räägib partnerlusest, peab tema arvates siiski mees kindlustama naisele väärika elu kvaliteedi. Kui nii ei lähe, siis tunneb ta, et on teistest kehvem. Pead olema ettevaatlik. Kinnita, et te mõlemad töötate pere heaks ja et see kõik pole mitte sinu ega tema, vaid teie ühine sissetulek.
• Kui töötab vaid mees. Üks palk ja miljon kulutust! Kuuled mehelt sageli, et raiskad liiga palju majapidamisele… Tuleta talle meelde, et olete oma rollid ära jaganud ning et sinu vastutusel on kodu ja lapsed. Sinu abil on tal kergem ennast professionaalselt realiseerida ning ta peab seda ka tunnistama.