1. Ma närveerin.
Paljud inimesed ei jää meelega hiljaks. Nende alateadvuses on peidus hilinemise põhjused, millest nad ise midagi ei tea. Kui nad lähevad tööle, kohtumisele sõpradega või kuhu iganes, hakkavad nad närveerima ning ärrituvad. Need on sügaval alateadvuses varjul olevad teadvustamata emotsioonid, mis ometi on võimelised sündmuste kulgu muutma.

Kui oled juba mitmendat korda hilinenud kohtumisele sõpradega, on käes aeg mõelda, kas sa mitte ei püüa neid sel moel vältida. Äkki on lugu selles, et sul pole raha minna restorani, kus pidid kokku saama? Või arvad, et sõbrannade jaoks ei jätku sul lihtsalt aega, et nad kisuvad sind eemale kodustest töödest ja perekonnast? Aga võib-olla ei meeldi sulle vastata nende küsimustele isikliku elu kohta…

Kui oled oma tunnetes ja mõtetes selgusele jõudnud, pead leidma lahenduse, kuidas vabaneda sellest, mis sind ärritab. Parim variant on mõelda kõik varakult läbi. Täpne planeerimine on alateadliku ärrituse vaenlane.

Kui iga kohtumine käib rahakoti pihta, paku sõpradele välja alternatiive — linnas on ju hulgaliselt kohti, kuhu võib minna. Sõbrad peavad su soovidesse mõistvalt suhtuma. Kui sul ei jätku aega kodusteks toimetusteks, püüa nende tarvis eraldada mõned lisatunnid päev enne kohtumist, et puhkus sõbrannadega tunduks väljateenitud ning et sind ei piinaks süütunne.

2. Tahan näidata, et olen teistest üle. On veel üks asi, mille üle tasuks aru pidada. „Oleme ju sõbrannad, kui ma mõni minut hiljaks jään, ei muutu midagi.” Või: „Ta teab, et olen äärmiselt hõivatud inimene. Pole hullu, kui ta mind ootama peab…”

Mõned inimesed tahavad oma hilinemisega näidata, kuipalju tähtsamad nad on ootajast. Paljud mõtlevad tõepoolest, et keegi on lausa kohustatud neid ootama.

Ootamine on üks austuse vorme. Hilineja tahab ikka ja jälle demonstreerida oma tähtsust ning üleolekut teistest.

Su sõbranna või kolleeg ei pruugi oma probleemidest isegi mitte teadlik olla. Püüa talle selgitada, et tunned end tema hilinemise puhul halvasti. Ning kui ta järgmisel korral mõtleb hiljaks jääda, tuleb tal sellest sulle ette teatada.

3. Ma pean teadma, et mind armastatakse. Vahel tahame teada, kui kallid oma lähedastele oleme. Ning kui midagi targemat ei tule pähe, püüame teada saada, kui meelsasti on nad oma kallist aega valmis meie peale kulutama.

Mõtle hoolega järele, kui oma meest ootama sunnid. Võib-olla on selle taga vaid soov, et ta sulle rohkem tähelepanu pööraks, võtaks osa kodustest toimetustest ning planeeriks koos sinuga puhkepäevi?

Ole avameelne: „Olen palju mõelnud sellele, miks ma lükkan sinuga seotud asjad edasi. Ja ma arvan nüüd, et tean põhjust. Varem lahendasime oma probleemid alati koos, nüüd on aga peaaegu kõik minu õlgadel. Viimasel ajal oled tööga nii hõivatud, et ei osale üldsegi enam pereelus, mina aga vajan sinu abi. Oleme ju perekond, proovime siis elada nii nagu varem — ühte elu.”

Kui sõbranna pidevalt hilineb, võib talle rääkida, kui tähtis ta sulle on. Ning kui hea oleks, kui ta saaks õigel ajal kohal olla — saaksite kauem lobiseda.

Kuidas organiseerida oma aega?

Alustuseks tuleks leida oma hilinemise tõelised põhjused. Alles seejärel saab nendega võitlusse asuda.

  • Pane oma tegemised ja plaanid märkmikusse kirja ning kanna seda alati endaga kaasas. Kui kirjutad üles kõik eelseisvad kohtumised, saad oma päeva planeerida. Kui püüad kõike meeles pidada, siis on tõenäosus, et hilined või koguni unustad kohtumise, palju suurem.

  • Varuaeg. Et end harjutada õigel ajal kohal olema, vajad varuaega 10-15 minutit. Valmistu väljaminekuks varakult. Pea meeles, et ajaga arvestamine polegi nii lihtne, kui näib.

  • Rohkem kindlustunnet. Kui oled harjunud kõike viimasel minutil tegema ning näppad pidevalt enda tagant aega, räägib see sellest, et sa pole sugugi kindel, kas sul tulevikus on ikka piisavalt aega kõige selle jaoks, mida sa pole jõudnud teha.

  • Ära kiirusta, kui tunned, et ei jõua. Parem on ettevõtmine edasi lükata kui teha see kiirustades ja ülepeakaela ära ning hilineda tähtsale kohtumisele. Hoia oma närve.

  • Aseta end teiste olukorda. Kujutle, et oled see, kes peab ootama. Küllap tunned viha ja ärritust. See aitab sul kohtumisajast kinni pidada.

  • Võta teistest eeskuju. Kui alatasa hilined, mees või vanemad on aga väga täpsed, tasuks neist eeskuju võtta.

  • Osta endale kell. Kui sul pole kella käe peal, pole ka ime, et hilined kogu aeg.

  • Harjutused. Inimestele, kes on alatasa närvis, pidevas tegevuses või peavad palju reisima (täna siin, homme seal), mõjub hästi mediteerimine. Meditatsiooni ajal on inimene täielikus rahuseisundis, ta on lõdvestunud, keskendunud üksnes oma hingamisele ega mõtle absoluutselt mitte millelegi. Katseta ning veendud ise.

    Teed suure teene oma sõpradele ja lähedastele, töölgi hakkab kõik paremini sujuma, kui jõuad igale poole õigel ajal.