Kui see on mõne tuttavaga või teie endaga juhtunud, siis tuleb teadvustada, et te pole mingi erand. See nähtus levib maailmas üha enam. Näiteks iga neljas lahutaja Ameerikas on üle 50. Ning tõenäosus, et selles eas inimesed lahutavad, on suurenenud kaks korda võrreldes 1990ndate aastatega.

5 põhjust lahutamiseks:

1. Partnerid on tasahaaval teineteisest kaugenenud

Protsess, mis põhjustab „hõbedase lahutuse“, on aeglane. Kõik toimub järk-järgult. See on otsekui purunematu taldrik, mida võib maha visata lausa mitmeid kordi, ent sellega ei juhtu midagi. Ometi jäävad sinna mingid mikropraod ning neid tuleb aina juurde. Siis aga saavutavad kriitilise massi, taldrik kukub — ning lendab kildudeks. Nii on ka suhetega.

Paljud elu teisel poolel lahutanud inimesed räägivad, et nad lihtsalt kaugenesid teineteisest ja läksidki kumbki oma teed.

Naised tunnevad, et on endast liiga palju andnud. Suhtes pole aga kellelegi toetuda. Ja just nemad, mitte mehed, otsustavad lahkuda, kui lapsed on suureks saanud.

Kusagil sügaval, pärishingepõhjas, on pidev külm rahulolematuse vool. Seda ei näe keegi, ent selle külma puudutust tajuvad need, kes viibivad pidevalt koos. Selline rahulolematus ja vaevutajutav ärrituvus võib lõpuks purustada selle, mis pinnal näib kindlana.

2. Märgatavamaks muutub vanusevahe

Vahel tulevad mängu aastad. Kuigi tutvuse ajal ei olnud vanusevahe tuntav. See on tuntud psühholoogiline fenomen, et 1o-aastane vahe näib erinevas vanuses uskumatu (7-aastane ja 17-aastane!), ebaoluline ( 20-aastane tütarlaps ja 30-aastane noormees) ning veelgi hiljem annavad need aastad märku keskeakriisist ning liginevast vanadusest.

Alati, kui elatakse üle kriisi, tekib suur soov minevikku tagasi minna. Sinna, kus kõik oli harjumuspärane ja tuttav. Just sel põhjusel alustavad inimesed kooselu endast palju nooremate partneritega, kuna nemad aitavad jääda veel mõneks hetkeks suvise sooja päikese alla.

3. Nad on end lõdvaks lasknud

Olles koos ühe ja sama inimesega 24/7, harjutakse teineteisega täielikult. Otsekui sulandutakse ühte. Ometi viib see pahatihti selleni, et inimesed ei pinguta enam. Nad töötavad, laiendavad oma äri ja teenivad raha perekonna jaoks. Samas ei pingutata enam selle nimel, et olla tähelepanelik oma partneri vastu ning võluda teda. Ollakse end käest lastud.

4. Rahal on teine väärtus

Erinevused raha kulutamises muutuvad märgatavaks siis, kui tekib olukord, et võimalused pole enam nii suured kui kooselu alguses ning tuleb olla kokkuhoidlikum.

5. Seks

Sellises vanuses toimuvad hormonaalsed muutused ning see võib mõjutada tõsiasja, kuivõrd ligitõmbav on meie partner. Või siis pole seks enam see ainus, mis paari kokku liidab. Vahel muutub erinevus seksuaalsetes temperamentides vähemmärgatavaks ning esiplaanile tõuseb oskus teineteisega rahus läbi saada, just nagu head sõbrad. Vahel on aga kõik vastupidi. Ühel võib vajadus seksi järele oluliselt tõusta.

Mida teha, et seda kõike ei juhtuks?

1. Muuda oma suhted prioriteediks

See tähendab teineteise kaitsmist kõikide ees ja isegi siis, kui jäädakse omavahele. Teineteise jaoks tuleb olla ekspert ning kaitsta tagalat. Lapsed on suured, tööaastad on selja taha jäänud, nüüd ollakse kahekesi, see tähendab ollakse üks võistkond.

2. Pööra endale tähelepanu

Kaalust juurde võtta, koju istuma jääda, riietuda „kodustiilis“ igavalt — see kõik on vale. See on läkitus partnerile, et sind ei huvita enam miski. Tuleb hoolitseda enda ja ka tema eest.

3. Teadvusta endale oma osa probleemist

Ei maksa kiirustada allaandmisega ega leppida lahutamise mõttega. Vaata peeglisse. Kui Sulle vaatab sealt vastu igavavõitu olend, siis võib olla sina oledki see probleem. Ja kui see on nii, siis tuleb asuda huvi oma ellu tagasi tooma. Uus seiklus loob uue loo teie perele. Uue ja huvitava.

4. Rääkige seksist

Inimese keha muutub ning seksuaalsus omandab teistsuguseid vorme. Seda tuleb leida puudutustest, vaiksetest kahekesi veedetud õhtutest, hellusest ja naeratustest. Kirglikke öid pole enam võimalik korrata, ent nad on endiselt kohal — mälestustes.

5. Ja ka kõigest muust

Teineteisega tuleb kõigest rääkida. See on probleemide lahendamiseks ainus tee.

Allikas: Psychologies.ru online