Üks naine jutustas kord väga elavalt, kuidas ta üritas mehele rääkida, et tunneb ennast suhtes üksi ja õnnetuna, kuid mees vastas paari möhatusega lõpetuseks, et läheb nüüd puid tooma. Mõni mees hakkab naise-mehe läbisaamise teema peale karjuma või naist süüdistama, et sellisega ei olegi võimalik normaalselt koos elada. Niisugused vestlused just hästi ei lõpe. Harvad ei ole korrad, kui mees lihtsalt vaikib või valab oma kurbuse pubis õlleklaasi.

Igal vorstil on kaks otsa ja alati, kui teist poolt arvustama hakata, tasub peeglisse vaadata. Ehk on rääkimiseks valitud vale aeg: mees on just töölt tulnud, näljane ja soovib oma lemmiksaadet vaadata. Naised võivad oma suhtekõnelused ka ründava või iroonilise kõnepruugiga ära rikkuda. Tihti saavad suhteteemalised vestlused alguse mõnest pisiasjast, mis naist häirib, ning lõpuks, kui mees on endast välja aetud, võetakse ka kogu ülejäänud suhtepakett ette.

Mehed on vahel välja toonud, et naistega on suhetest raske rääkida, kuna naised ei tea ise ka, mida nad tahavad, ja seavad oma õnnelikuks olemise sõltuvusse mehe käitumisest.

Rääkimine on nii ülehinnatud.” või Tehke koos toredaid asju, siis ei pea nii palju suhetest rääkima!

Jaagup Kreem, ansambli Terminaator looja ja solist

“Meestele meeldib küll suhetest rääkida. Ega nad ole kuskilt teiselt planeedilt ja nii stereotüüpsed, nagu väidetakse, et vaatavad ainult telekat ja joovad õlut. Kindlasti räägitakse suhetest, aga usaldusväärses seltskonnas, mõne hea sõbraga näiteks. Küll ei räägi mehed sel teemal ehk nii palju kui naised meestest.

Miks aga mehed ei soovi oma kaasaga suhetest rääkida? Selle peale meenub ütlus ühest raamatust: rääkimine on nii ülehinnatud. Ma arvan, kui naine tuleb jutuga, et tahab tõsiselt või suhtest rääkida, siis on juba jama majas. Pigem ei tohiks asja nii kaugele lasta. Kes ikka soovib tüli majja, aga enamjaolt see lause ju tüli tähendab. Samas on parem oma tundeid jagada kui sellist koormat enda sees kanda.

Vahel algavad niisugused vestlused väga ründavas stiilis ja ma ei pea silmas ainult naisi. Kui üks pool on ründav, siis teine võtab automaatselt kaitsja rolli. Head vestlust sellest ei tule. Kõik oleneb muidugi ka inimestest, suhte pikkusest ja seisust.

Loe edasi ajakirja Mari märtsinumbrist ka Hardi Volmeri ja Alari Kivisaare arvamust, miks mehed eelistavad vaikida. Ka psühhoterapeut Janne Kants püüab selgitada, mispärast on meestel raske tunnetest ja probleemidest rääkida.