“Y”-generatsiooni on juba ammu tembeldatud pinnapealseks, pealesuruvaks ja tujukaks. Raamatu “The Narcissism Epidemic and Generation Me” autori, psühholoogiaprofessor Jean Twenge’i värske uuringu tulemused lisavad sellesse nimekirja ka enese-imetluse. Nimelt oli uuringus osalenud 16 000 USA tudengist koguni 30% nartsissistlike kalduvustega. Cosmo selgitab, millest see tuleb ja mida endaga kaasa toob.

Sotsiaalne epideemia

Uuringu tulemused kirjeldasid eneseimetlejaid kui ülespuhutud ja materialistlikke inimesi, kes tunnevad, et võivad endale kõike lubada. “Nartsissism seostub edevuse, halva kriitikataluvuse ning vähese empaatiavõimega,” sõnab Twenge. “Suhted eneseimetlejatega on keerulised, kuna nad ei hooli kellestki peale iseenda.”

Loe Cosmo detsembrinumbrist:
• Intervjuu Kelly Rowlandiga

• 5 asja, mida sa Ashton Kutcherist ei teadnud

• Kingitused kallimale, sõbrannale, õele, emale...

• Miksi vintaaži moodsaga.

• Teiste maade Cosmo toimetajate ilunipid

• Mis tunne on seksida X mehega?

• Palju sul partnereid on olnud?

• Inspiratsioon Riia moenädalalt

• Suur peogiid: popimad klubid, šikid restoranid + eridiilid sinule

Psühholoog Mike Street väidab, et oluline roll nartsissismi levikus on sotsiaalmeedial (Twitter, Facebook jms). Tviitimine, regulaarsed staatuseuuendused ning ülistavad kommentaarid klantspiltidele võivad tekitada tunde, et maailm pöörleb ainult ümber sinu. Teisalt on aga väga raske sotsiaalmeedia ja videoportaalide olulisust ignoreerida — nii Justin Bieber kui ka Lily Allen saavutasid kuulsuse just tänu MySpace’ile ja Youtube’ile. Suhtlus-, pildi- ja videoportaalid paiskavad õhku alati võimaluse, et just sinust võib saada järgmine sensatsioon.

Teada-tuntud hüppelauad kiire kuulsuse saavutamisel on ka erinevad tõsielusarjad. Selle elav tõestus on näiteks õed Kardashianid. Selliste edulugude juures ei maksa siis imestada, miks üle 50% värskes uuringus osalenud 18–25aastastest märkis just kuulsuse saavutamise üheks oma oluliseks elueesmärgiks.

Mina, mina, mina!

Eneseimetlusega seostub ka positiivseid omadusi, näiteks kõrge enesehinnang ning ekstravertne iseloom. Street väidab, et teatud kogus nartsissismi on igati normaalne ja tervislik: “Veidi üle keskmise taseme nartsissistid on reeglina populaarsed ja ihaldusväärsed kaaslased. Kui aga eneseimetlus paisub liiga suureks, kaasnevad probleemid. Eneseimetlejatele meeldib tähelepanu, mille nimel on nad valmis peaaegu kõigeks.” Kui deidid kuuma kutiga üksnes teiste õrritamiseks, on sul ilmselt nartsissistlikud kalduvused.

Märka teisi

Avastades endas eneseimetlejale iseloomulikke jooni, tuleta meelde, et võidad rohkem sõpru, kui oled ka teistest huvitatud, mitte ainult ise huvitav. Hea enesehinnang on ilmselgelt tervislik, ent kui kõik sinu mõtted hakkavad keerlema ainult ümber sinu enda, on aeg ilmutada huvi ka teiste vastu. Kes teab, võib-olla on nad sama põnevad isikud kui sa ise…