Kas Bridget Jones pole mitte võrratu? Kui Bridgeti raamat ja film oma debüüdi tegid, leidsid lugematud naised üle ilma endas sarnasusi vanaemapüksikuid kandva meeleheitel vallalisega. See oli 12 aastat tagasi. Täna on meil palju muud, millele mõelda — näiteks oma karjääri ehitamisele. Kas on võimalik, et nüüdsest on hoopis mehed need, kes igatsevad püsisuhte järele? Tundub nii, kui uskuda üht hiljutist küsitlust.

Paadunud poissmehest nunnuks

Küsitlus, kus osales üle 5000 naise ja mehe (kes pole kunagi abielus olnud, on lesestunud, lahutatud või oma kaaslasest lahku läinud), lükkas ümber mitmeid müüte, mis puudutavad meeleheitel naisi, kelle ainsaks sooviks on leida endale abikaasa. Uuringust selgus, et tänapäeva mehed on omaks võtnud mitmed traditsiooniliselt naiselikud seisukohad, naised aga jagavad arvamusi, mida varem seostati vaid meestega. See tähendab, et ka suhete osas on toimunud nihe. Suurenenud on selliste meeste osakaal, kes otsivad emotsionaalset sidet, ning naiste protsent, kelle eesmärk on pinnapealne kiirsuhe.
Loe ja vaata Cosmo oktoobrinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Jennifer Lopez

• Mehed räägivad, mida nad naiste puhul ei mõista

• Miks meile meeldivad õudusfilmid?

• 20 võtet rõõmsaks sügiseks

• Võõrsil tugevaks – eestlannad Londonis

• Kas su nahal on stress?

• Avasta Põhja-Kreeka

Meeste uus versioon

Mõni aeg tagasi kattusid meeste kehad külma higiga, kui teemaks oli kooselu või abiellumine. Nüüd äkki tahavad nad aga püsisuhet! Mis on muutunud? Kas mehed tunnevad end mugavamalt tänapäeva eneseteadlike naiste seltsis? “Uuringud on näidanud, et edukamad on inimesed, kes kasutavad lisaks n-ö enda sugupoole omadustele ka vastassugupoole jooni ja hoiakuid. Ühiskond on muutunud androgüünsemaks. Naistelt oodatakse rohkem iseseisvust ja meestelt hoolivust,” märgib nõustaja-psühhoterapeut Janne Kants (teraapiakeskus.ee). “Ilmselt ei ole ka macholikkus enam nii hinnatud. Naised on teadlikumad oma vajadustest ja mehed on naiste puhul edukamad, kui suudavad pakkuda hoolivust, armastust ja turvatunnet. Meeste pinget võib vähendada ka asjaolu, et vastutus pere toimetuleku eest ei ole enam ainult nende kanda, kuna naiste majanduslik iseseisvus on suurenenud. ”

Aga meie?

Esialgsel hinnangul tundub, et mehed tahavad püsisuhet rohkem kui meie. Või ehk soovivad tänapäeva naised olla iseseisvamad ja nautida võimalusi, mida meie (vana)emadel ei olnud? Ehk siis äkki ei saagi rääkida niivõrd n-ö bridgetjonesistunud meestest kui naistest, kes kodus istumise asemel käivad sõpradega väljas? “Pikendatud vallalise elu käigus saab inimene küpsemaks ja võidab uusi kogemusi. Ta võib muutuda aktsepteerivamaks nii enda kui ka teiste suhtes, saada teadlikumaks oma soovidest ning õppida ise vastutama oma vajaduste eest. Seetõttu võib ta ka tulevases suhetes olla paindlikum ja mitte liialt klammerduv,” räägib Kants.

Ent vallalise elu nautimisel ja kiirsuhete lummusel on vahe. “Pidev kiir- või üheöösuhete eelistamine võib viia olukorrani, kus on raskem luua ja hoida usalduslikku püsisuhet. Võib kujuneda uskumus, et partnerit ei saa usaldada, kuna on kogetud, et petmine on paljude jaoks väga lihtne. Ka truuduse hoidmine võib osutuda keerulisemaks,” märgib Kants, lisades, et hingeline lähedus on olulisem kui füüsiline. “Hingelise läheduse kaudu saab kogeda ühtekuuluvus- ja turvatunnet. Kui hingeline lähedus puudub, võib inimene tunda üksindust, väärtusetus-, tühjus- ja hüljatustunnet. Võib tekkida stress ja emotsionaalne rahulolematus.”

Kuidas siis käituda? Õpi kõigepealt ennast tundma, tea oma soove ja vajadusi ning sukeldu alles siis suhtemaailma. Ära kiirusta, vaid vali tempo, mis sobib just sulle.

Kas sinu mees on “süüdi”?

Tema tahab valida lapsenimesid, sina aga sportautot.

Isegi kui unistad ühel päeval emaks saamisest, ei pruugi sa selleks veel valmis olla. Tahad keskenduda karjäärile? Oma kallimaga sellest rääkides tee talle selgeks, et probleem pole temas, vaid sinu elustaadiumis. Paari aasta pärast võid sa hoopis teisiti tunda.

Tema soovib pidada pulmaplaane, sina aga võileiba teha.

Kui sa ei taha kohe abielluda, ütle seda talle. Veendu, et ta mõistaks, et asi on sinu soovis saada teada, mida sa elult tahad — see tuleb kokkuvõttes teile mõlemale kasuks. Parimad partnerid on indiviidid, kes tunnevad end ka üksi olles hästi. Kui sa pole veel end täielikult leidnud, lükka pulmaplaanid tulevikku.

Ta tahab rääkida, kui väga ta sinust puudust tundis. Sina soovid anda ülevaate oma nõmedast tööpäevast.

Kohtuge paigas, kus keegi teid ei sega. Ütle talle, et vajad hingetõmberuumi. Ole rahulik, aus ja taktitundeline. Räägi talle, et tahad elada ka oma isiklikku
elu ja ega temagi tohiks unustada oma sõpru, hobisid ja karjääri. Tee talle selgeks, et teie elul on siis kaks dimensiooni ja tugivõrgustikku: ühe loote paarina, teise indiviididena.

Nüüd Cosmopolitan supersoodsa hinnaga. Vaata SIIA!