Tunnustatud psühhoterapeut ja erootilise intelligentsuse ekspert Esther Perel lahkabki enda värskelt eestikeelsena ilmunud raamatus „Armastus ja petmine“ truudusetuse olemust ja selle mõju abielule ning keskendub suhte parandamise võimalustele, mida abielurikkumine võib paarisuhtes olijatele (vastupidiselt arvatule) pakkuda. Sageli tekitab kõrvalhüppe avalikuks tulek partneris sedavõrd tugeva negatiivse reaktsiooni, et unustatakse toimiva suhte elementaarsed alused — mõistmine ja paindlikkus –, ning suhte parandamise asemel otsustatakse pigem kiirelt lahku minna.

Sadade paaridega töötanud Perel toob välja viis põhjust, miks võib petmine mõnikord abielule ka kasulik olla:

  1. Armuafäär on oma olemuselt nagu iga teinegi kriisiolukord, mis sunnib meid (ümber) hindama enda põhiväärtuseid. Sageli on just petmine ajendiks esmakordsele põhjalikule omavahelisele vestlusele rahuldamata vajadustest, igatsustest, pettumustest ja üksindustundest. Vestlus, mis oleks pidanud toimuma juba aastate eest, aitab sageli paaridel teineteist näha hoopis uue pilguga ja paremini mõista mõlema osapoole soove.
  2. Truudusemurdmine annab aimu meie tegelikest ootustest ja ihadest — mida me tahame ja mida me arvame, et meile on lubatud tahta. Sageli taandatakse truudusetus seksile ja valetamisele (see võib tähendada ka salajast kohtinguäpi kasutamist, sexting’ut jne), kuid tegelikud põhjused võivad olla märksa nüansirohkemad. Petmise põhjuseks võib olla flirt, füüsiline tõmme, aga ka lein ja kurbus, soov tunda emotsionaalset lähedust, vabadust. Me soovime tunda end märgatuna, erilisena. Sageli tähistab armumine uude inimesse ka iseenda uue „mina“ otsingut.
  3. Mõistes, mis on meie jaoks truudusemurdmises kõige valusam (seksuaalne petmine, valetamine, sõlmitud kokkulepete rikkumine), on siiski võimalik üles ehitada hoopis tugevam suhe. Truudusetus teeb kahtlemata haiget, kuid see on samas ka võimalus leida tee oma partneri hingesügavusse.
  4. Afäär on vaid üks võimalus, kuidas partnerile haiget teha. Reetlikkus võib peituda ka vägivaldses käitumises, eiramises või tõrjumises. Sageli ei pruugi afääri ohver olla ohver abielus või paarisuhtes üldisemas plaanis. Just kõrvalsuhe aitab sageli tuvastada tõelise abivajaja paarisuhtes.
  5. Hirm partneri kaotuse ees sütitab mingil seletamatul põhjusel ka seksuaalse kire. Taasavastatud intiimne lähedus aitab aga omakorda kaasa tugevama suhte loomisele.

Truudusemurdmist tuleb ette nii heades kui ka halbades abieludes. Meeldib see või mitte, kõrvalehüpped ei kao kuhugi. Iseasi on see, kas nendest suudetakse õppida ning luua alus tugevamale ja toimivale suhtele.

Üheksat keelt valdav Esther Perel elab ja töötab New Yorgis, tema TED Talki kõnesid on vaadanud enam kui 18 miljonit inimest ning populaarne on ka tema juhitud audiosari „Where should I begin?“.