Tõsi ta on, truudusetus ei pea alati tähendama suhte lõppu. Tegelikult jääb alati võimalus, et truudusetuse valust ja häbist üle saamise käigus õpivad paarid teineteist paremini tundma ja nende suhe muutub senisest tugevamakski.

Truudusetus on inimkonda saatnud piibliaegadest saadik. Ahvatluste ees kõikuma löönute read täienevad päev päevalt. Üks osa neist nõrkusehetkedest jääb ilmselt igavesti saladuseks, selle eest lagedale tulev pool kipub edaspidi teie ja kaaslase elu mürgitama. Käesolev lugu püüab (ehkki mitte sügavuti) pakkuda mõned pidepunktid neile, kellel truudusetuse küsimus päevakorral. Jah, ka abikaasa kõrvalhüpp(et)ega on võimalik õppida toime tulema. Kogemus, mis meid ei murra, teeb vaid tugevamaks, aidates läbi kombata oma sisemisi piire.

Miks me teeme kõrvalhüppeid

Põhjused võivad olla niisama erinevad kui sugupooled ise. Naised on tavaliselt motiveeritud emotsionaalsetest teguritest nagu üksindus, tüdimus või täitmata unistused, mehed aga juhinduvad tavaliselt oma libiidost.

Kahjuks on just nende motivatsiooniliste erinevuste tõttu truuks jäänud partneril truudusetut raske mõista ja petmisest üle saada. "Mehi haavab eelkõige see, kui nende naine on kellegagi seksuaalvahekorras, naisi aga see, kui mehed on emotsionaalselt seotud kellegi teisega."

Pange tähele hoiatavaid märke

Kõigepealt võite märgata vaid pisiasju. Näiteks jääb mees/naine järjest sagedamini õhtul kauem tööle. Naine lõpetab äkitselt teie suhte üle kurtmise ja tõmbub rohkem enesesse. Te võite äkitselt märgata, et olete seksuaalvahekorras harvem jne.

Kuna keegi teine ei tunne teie abielu dünaamikat paremini kui te ise, ei saa keegi teine paremini tähele panna muudatusi, olgu need nii pisikesed kui tahes. Usaldage oma intuitsiooni.

Abikaasalt vastuse nõudmine ja tuleviku üle mõtlemine

Petlikult abikaasalt selge vastuse nõudmine võib olla üks raskemaid valikuid teie elus. Kas partner räägib teile tõtt? On ta valmis lõpetama abieluvälise suhte? Ja kui jah, siis kas te ise olete valmis reetmisest põhjustatud vihaga toime tulemiseks, kui te mõlemad otsustate suhet jätkata?

Üks ameerika psühholooge on kunagi öelnud: "Vahe järgmiste abikaasade vahel on nii väike, et sama hästi võib ka esimese alles jätta." Igal juhul Ameerika statistika toetab seda lauset igati. Kuidas? Kui üldine lahutuste arv Ameerikas on ligi 50 protsenti, siis teistkordsetest abieludest läheb lõhki 60 protsenti. Eestis ei peeta lahutuste puhul arvet, mitmenda abieluga on tegemist, aga abielu sõlmimiste ja lahutuste suhe on Statistikaameti andmetel sellegipoolest masendav.

Oma raamatus "Truudusetusest üle saamine" ("Surviving Infidelity"; Adams Media, 1999) jõuavad psühholoogid Rona Subotnik ja Gloria G. Harris tõdemuseni, et abielurikkumine on pigem sümptom kui põhjus. Seetõttu tuleks truudusetuse avastamisel kõigepealt tegeleda probleemide lahendamisega ja seejärel otsustada kokku-lahku elamise üle.

Abielu taastamise protsess

Kahjustatud suhte taastamine on arusaadavalt emotsionaalselt raske ning nõuab aega ja pingutusi. Mõnikord muutub petetud abikaasa ülimalt kahtlustavaks partneri tegemiste suhtes. Teised keskenduvad liialt abielurikkumise detailidele ega suuda hoiduda paralleelide tõmbamisest. Need, kes karid aga ületada suudavad, saavad tõenäoliselt auhinnaks oluliselt paranenud teineteisemõistmise.

Meeles tasuks aga pidada järgmist: ühest kõrvalhüppest üle saamine ei tähenda automaatselt järgmise kõrvalhüppe elimineerimist. 0lles saavutanud tugeva suhte, tuleb osata seda ka hoida.

Milline armulugu on armulugu?

Levinud eksiarvamus on, et armulugu peab olema füüsiline. See ei ole alati nii. On kolm tegurit, mis aitavad teha kindlaks, kas platooniline suhe on muutunud või muutumas armulooks:

1. Salatsemine Olenemata sellest, kas te käite kaastöötajaga kohvil või vahetate elektroonilisi sõnumeid küberneetilise võõraga, kui ta varjate seda oma partneri eest, võiksite eneselt küsida, miks. See võib olla esimene samm truudusetuse teel.

2. Emotsionaalne intiimsus Kui te usaldate sellele inimesele asju, millesse te oma partnerit ei pühenda, on see hoiatav märk, eriti kui tegemist on emotsionaalselt tundlike teemadega.

3. Seksuaalne keemia Füüsiline kontakt ei ole eeltingimus seksuaalseks keemiaks. Kui te flirdite kellegagi või annate talle teada, et olete temast huvitatud, aga viitate partnerile kui põhjusele, miks te teda paremini tundma õppida ei saa, võib see tekitada seksuaalse pinge, mis omakorda võib viia truudusetuseni.

Nii palju kui on erinevaid inimesi, erinevad ka valulävi, pettuse tunnetus ja sellega toimetuleku viisid. Pidagem siis meeles, et nii nagu pole üheseid nõuandeid, ei saa olla ka ühest hukkamõistu teiste valikute üle.

Siit leiate intervjuu psühholoog Shirley Glass`ga. Tema on uurinud truudusetust üle 20 aasta.