“Samamoodi, nagu vajad toitu erinevatest toitainegruppidest, läheb sul tarvis ka mitut tüüpi sõpru, sest neil on erinevad eesmärgid ning see muudab su elu täisväärtuslikumaks,” ütleb elustiilitreener ja raamatu “The Happiness Code” autor Domonique Bertolucci.

Loe ja vaata Cosmo novembrinumbrist:
Eesti Cosmopolitan on 10aastane!!!

• Cosmo kaanestaar: Liis Lemsalu

• See pole põhjus, miks sa oled vallaline

• Meigitrendid moelavadelt

• Tõkkejooksja Rasmus Mägi

• Internetiviha igapäevaelus
“Sõprade mitmekesisus on ülioluline, sest vajad tuge erisugustest allikatest,” lisab psühholoog Suzy Green. “Samuti aitavad erinevat tüüpi inimesed sul näha maailma laiema vaatenurga alt.”

Sa vajad oma ellu tugevat sõbrannaderingi, kuid meessoost sõbrad on sama olulised. Nendel sõprussuhetel on tihti ka erinevad tingimused. Sõbrannad solvuksid, kui helistaksid neile tagasi nädal hiljem, kutid aga ei nõua nii palju tähelepanu. Draamavaba suhe, millel on väikesed ootused ja palju lõbu? Kuidas saaks seda mitte jumaldada?! Sul võiks olla meessoost sõber igaks elujuhtumiks…

1. Kutt, kes suudab tutvustada sulle meeste vaatenurka

Miks sa teda vajad?

Sa võid sõbrannadega tunde arutada, miks mehed midagi teevad, küsi seda aga oma meessõbralt ja ta suudab sulle kõik kümne sõna või veelgi vähemaga selgeks teha. Hüvasti, stress! “Üks mehe ja naise vahelise küpse sõprussuhte boonus on see, et saad otsest siseinfot meeste mõttemaailmast,” ütleb raamatu “Women and Men as Friends” autor Michael Monsour.

Peale selle, et ta oskab öelda, miks su peika nukker on, annab ta sulle ka ausat tagasisidet, mida sa sõbrannadelt kunagi ei kuule. Selline sõber on “pärl, kes ütleb sulle kõik otse välja ka siis, kui teised seda ei tee. Või siis vajadusel ilustab tõde, aga ainult natuke,” ütleb Green.

2. Kosjasobitaja

Miks sa teda vajad?

Võid pimekohtingule mõeldes esialgu kulmu kortsutada, aga tegelikult on need tihti üsna edukad. Miks? Sest sõbrad mõistavad sind ja sinu isikupära paremini kui sa ise. Seetõttu suudavad nad leida sulle ka parima partneri. “Loomulikult arvame, et tunneme end ise kõigist teistest paremini,” ütleb Washingtoni ülikooli psühholoog Simine Vazire, “kuid meil on ka omadusi, mille olemasolu märkavad vaid teised.”

Mehed on loomu poolest subjektiivsemad ja mõtlevad mustvalgemalt kui naised, nii et nad suudavad sinust potentsiaalsele kohtingupartnerile ausama ülevaate anda. Sinu kosjasobitaja võib öelda: “Tal on suurepärane huumorimeel, aga see on pisut musta värvi, ja ta on tüütult iseseisev, nii et ära paku, et maksad arve. Sa võiksid aga avada talle autoukse, sest ta peab galantsust ülioluliseks.” Samas olukorras kiidab sõbranna sind aga taevani. See on muidugi armas, aga n-ö kosjasobitamisel mitte kuigi kasulik.

3. Kutt, kes on alati nõus diivanit nihutama

Miks sa teda vajad?

Enam ei eksisteeri palju praktilisi olukordi, mil mehi vajame — isegi lapse saamiseks pole neid tingimata vaja! Aga ka kõige tulihingelisem feminist peab tunnistama, et kolides on abivalmis meessõber otsekui taeva kingitus. Kogu asja ilu peitub selles, et ta on nõus sinu diivanit tõstma ilma igasuguse vastuteeneta. Muidugi on ta õnnelik, kui pakud talle süüa või viid ta vaatama filmi, mida ta on näha tahtnud, kuid ta ei oota, et saaks sinu juures ööd veeta. See kutt on valmis olema vajadusel ka sinu +1 ja päästab sind nõbu pulmas kogu suguvõsa ülekuulamisest. Sinu tädi kaastundlik pilk? Sa ei näe seda. Pulmakülaline, kes istub kõige viimases lauas koos laste ja tüütute sugulastega? Mitte sina.

4. Mentor töö juures

Miks sa teda vajad?

Kui peaksime andma sulle ühe karjäärisoovituse, siis ütleksime, et leia endale mentor. Keegi, kes aitab sul ammutada inspiratsiooni, annab nõu ja õpetab erinevaid ametialaseid nippe. Ei ole mingit põhjust, miks see inimene peaks kindlasti olema naine. “Mentorid aitavad sul leida värsket vaatenurka,” ütleb psühhoterapeut ja raamatu “How To Be a Grown Up” autor Julia Newman. “Laiemalt öeldes võivad naissugu enne otsuse vastuvõtmist takistada emotsioonid. Naine mõtleb, miks boss ei olnud tema ettepanekust vaimustuses või kas kolleeg on pahane, et talle hommikul “tere” öelda unustas. Mehed keskenduvad rohkem tegudele ja oskavad kiiremini välja mõelda, missuguseid samme peaks eesmärgi saavutamiseks astuma.”

5. Mees, kellega sa flirdid, aga kellest ei saa kunagi sinu kohtingukaaslast

Miks sa teda vajad?

Sa tead juba ammu, et teie vahel ei saaks kunagi olla midagi tõsist. Temaga koos tunned uutmoodi vabadust. Sa oled sina ise ja võid kindel olla, et see suhe ei liigu kuhugi edasi. Tegu on mehega, kes on sinu suurim toetaja. Ta oskab alati tõsta su enesekindlust, kui tunned end kurvameelselt. Tema lahkeid sõnu võid pimesi usaldada. 

“Kas tead, kes ei tee komplimenti lihtsalt komplimendi pärast? Mehed. Nendelt on lahke sõna saamine nagu hailt hamba väljatõmbamine,” ütleb raamatute “My Double Life in Therapy” ja “Lies I’ve Told My Therapist” autor Jessica Henriquez. “Kui mees ütleb, et olen kaalust alla võtnud, võin olla kindel, et see on tõsi… ja ta ei ütle seda sellepärast, et alustasin kuu aega tagasi uue treeninguga ning ootan agaralt esimesi reaktsioone.”